Stoupa

2013

Inmiddels zitten we in de buiten Mani(de 2e vinger van de Peloponnesos) in Mikri Mantinia en staan in het dorp onder de bomen aan het water(N 36.98012 E 22.15008 geen voorzieningen). Achter ons zien we het Taygetos gebergte, de hoogste top is hier 2400 m. Vanuit Mikri Mantinia aan de kust zijn we doorgestoken naar de doorgaande weg richting Mani. Ik had al gelezen dat het steil was. Zelfs onze (dubbele)achterwielen van de camper slipten dus volgens Marinus was het heftig. De route is prachtig, dat duurt eigenlijk zo tot aan het zuiden van de Mani. In 2004 waren wij hier met een vliegvakantie en hebben er zeer goede herinneringen aan. De eerst bekende toeristische plaats aan de kust is dan Kardamyli, we lopen naar Oud Kardamyli, dit heeft een kerkje met een aparte toren. Maar verkeerde moment op de verkeerde plek, alles staat in de steigers, jammer. Verder vinden we dat Kardamyli "het" niet heeft.

Het strand bij Mikri Mantinia, in de verte Kalamata.

Verder via de prachtige route dan kom je in Stoupa, erg toeristische maar het plaatsje ligt mooi. Het heeft 2 stranden wij staan vlakbij het Kalogriastrand op de enigste camping die hier is. Camping Kalogria N 36º50'58" E 22º15'58" € 18 inclusief gratis wifi. In Stoupa is het druk, we horen van anderen die van de oostkant van de Peloponnesos komen dat ze het nog niet zo druk gezien hebben. Vanavond toen we over de boulevard liepen na het eten wisten we niet wat we zagen de terrasjes zaten vol. Dit hebben wij in Griekenland in voor en naseizoen eigenlijk nog nooit zo druk gezien, er zijn hier heel veel Engelsen. Op de camping is het echter zeer rustig.

Het strand langs de boulevard van Stoupa.

Zondagmorgen zijn we op de fiets naar Ag.Nikolaos geweest. Er loopt een mooi fietspad/wandelpad, van Stoupa naar Ag. Nikolaos. In 2004 zaten we hier 2 weken, de Mani is dus niet onbekend voor ons. Wij vinden het een van de mooiste gebieden van de Peloponnesos. Ag.Nicolaos is een mooi klein dorpje even ten zuiden van Stoupa, met een heel mooi gelegen haventje. Natuurlijk een frappé gedronken op een van de houten stoeltjes bij de haven. Dan krijg je echt het ultieme Griekenland gevoel! Wat een heerlijk rustig dorp, Ag.Nikolaos heeft "het" helemaal voor als je voor de rust gaat. Nog een stukje door gefietst naar Ag.Dimitrios, een nog kleiner plaatsje met ook weer een haventje. Leuk om even naar een vissersbootje te kijken dat net binnen komt. De weg gaat nog een stukje verder en loopt dan dood maar het is behoorlijk stijl en wij gaan de zelfde weg weer terug een mooie tocht langs een prachtige kust.

Het haventje van Ag.Nikolaos.