Kalo Nero

2013

Na Vasses zijn we via Nea Figalia naar de kust gereden omdat we een plekje wilden zoeken bij Elia. Een bekende gedoogplek, bekend en zeer geliefd bij veel camperaars. Het was echter niet ons plekje dus de volgende dag zijn we naar het vlakbij gelegen Kalo Nero gereden.

 

 

 

 

 

Een heel groot stuk van de westkust van de Peloponnesos is één lang strand. Hier leggen de caretta-caretta (zee)schildpadden hun eieren. Je ziet dat men de plekken markeert ter bescherming. Van mei tot in augustus worden de eieren gelegd. De schildpad kan wel een meter in doorsnede zijn en legt ruim honderd eieren. Men komt dus iedere morgen kijken en zoeken op het strand naar plekken waar nieuwe eieren gelegd zijn. De belangrijkste plek is echter Zakynthos waar de meeste schildpadden komen. Daar zag een en ander er wat professioneler uit met kant en klare rekjes. Delen van het strand waren afgezet en overal stonden bordjes met datum erbij. Het duurtongeveer 60 dagen voordat de eieren uitkomen.

Het strand van Kalo Nero waar vrijwilligers bij de nesten van de schildpadden aan het werk zijn.

We staan nu in Kalo Nero aan het strand, zuidelijker zijn geen lange grote stranden meer dus zullen we het verder wel niet meer zien. Vanmorgen bij de bakker aan de doorgaande weg in Kalo Nero onze eerst bougatza gekocht. We komen al zoveel jaar in Griekenland maar hadden het nog nooit gegeten. Ik had er over gelezen en bij diverse bakkers al naar gevraagd. Steeds was het op of was het er morgen weer. Nu trof ik het een keer, het is een soort broodje van filodeeg met pudding er tussen. Lekker bij de koffie aan het strand van Kyparissia. We waren weer verder gegaan maar zagen hier een strand met douche waar we zijn gaan zwemmen en daarna koffie met de bougatza. Je moet ervan profiteren als het het goede moment en de goede plek is. We volgen daarna niet de hoofdweg maar de kleine weg langs de kust. Agrilis een klein plaatsje met een kleine haven met een kraan, hier tanken we even water.