Korinthe

2013

Omdat het geen weer meer is om ergens aan een strand te staan zijn we door gereden naar het kanaal van Korinthe. Altijd spectaculair om daar wat foto's te maken. Ooit begonnen met het graven door keizer Nero in het jaar 67. Na zijn dood stopte men er mee en trok men de kleine schepen weer over land naar de ander kant. Van 1882 tot 1893 is het werk voltooid. Totale lengte 6 km , 25 m breed en 8 m diep. Helaas ging er net geen schip door heen, dan ziet het er extra spectaculair uit. Er zijn 2 bruggen waar je over het kanaal kunt lopen de kleine zakt in het water als er een boot door het kanaal vaart. De brug was nog nat dus er was net een boot door heen gevaren.

 

 

 

 

 

Tijdens onze rondreis hadden we van een andere camperaar gehoord dat er bij Oud Korinthe een CP is (N 37.91036 E 22.87630) We worden allervriendelijkst ontvangen met koffie door de vader van de eigenaar van de CP die zelf ook camperaar is. We krijgen stroom en er is een douche en toilet. Oud Korinthe kenden we niet en we zijn vanaf de CP naar het archeologische terrein gelopen. Een en ander is al wel gesloten maar het is nu droog en morgen ochtend moeten we maar weer afwachten. Vlak bij de ingang zijn er heel veel winkeltjes, terrasjes, duidelijk een plek waar ook veel bussen komen. We lopen om het terrein heen waar je wel van boven af in kunt kijken. Het bekendste monument is hier de Apollotempel. Op het terrein zelf is meer te zien dan in Epidauros waar alles natuurlijk alleen maar om het theater draait. We zien heel erg hoog boven op de berg de restanten van de akropolis. De akrokorinth boven op een 600 m hoge opvallende heuvel. We spreken Australiërs die vertellen dat ze er geweest zijn en dat het de moeite waard is om de 3 km naar boven te rijden. Maar dan moet het natuurlijk wel goed weer zijn. Het was droog dus zijn we de volgende morgen omhoog gereden.

 

 

 

 

 

Er stond zelfs al een bus. De vesting ligt op een strategisch punt en is in verschillende handen geweest. Diverse heersers hebben er steeds een nieuw stuk bijgebouwd, daarom heeft het 3 toegangspoorten die je passeert. Het is een onneembare vesting dankzij een bron op het terrein van de Akrokorinth. Het is een behoorlijke klim over gladde oude stenen(goede schoenen aantrekken!) maar boven is het uitzicht natuurlijk mooi. Ik heb diverse camperverslagen gelezen maar  geen een van mensen die Korinthe bezocht hadden. Bij toeval horen we van iemand wat over de CP en als we in het dorp lopen spreken we de Australiërs. Op het Womo boekje zie ik nu ook dat hier voorop de Apollo tempel van Korinthe staat. Een en ander is dus helemaal niet in beeld geweest en stond niet op ons to do lijstje. Van hier zijn we de snelweg langs de noordkust op gegaan. Er zijn geen bezienswaardigheden aan de noordkust dus bij Diakofto gaan we de bergen in via de Vouraikos-kloof naar Kalavrita.

De Apollo tempel in Oud Korinthe met hoog boven op de berg de akropolis, Akrokorinth.