Lakonia

2013

Van Monemvasia zijn we langs de oostkust verder omhoog gegaan, volgens de WOMO zijn er 2 routes naar Leonidio. De geasfalteerde route en de avontuurlijke route, wij nemen natuurlijk de laatste. We hebben al op internet gelezen dat het ongeasfalteerde stuk inmiddels ook grotendeels is geasfalteerd . En de laatste info van een paar dagen geleden was dat het nog maar 1½ km is, en dat klopte. Het gaat wel door bergdorpjes met smalle straatjes, maar de andere route door de bergen heeft ook smalle stukken begreep ik. Je rijdt vrij hoog het gebergte is hier 1200 m en je hebt dus mooie uitzichten. We gaan van de "hoofdweg" af naar de kust naar het eenzame Rihea strand N 36º51'30.2" E 23º02'17.1". Het stuk naar beneden is smal en dan ben je blij dat je niks tegenkomt. Het zg droomstrand uit de WOMO vinden we geen leuke plek om te staan. De baai is zeer besloten en er staan 2 campers die ons niet helemaal aanstaan. We eten onze ham/kaas pie die we vanmorgen nog even in Gefira gehaald hebben. We waren voor het internet terug gereden, op het strand Epidaros Limera hadden we geen ontvangst met de dongel/UMTS de verbinding viel steeds weg. Later wilde ik ivm een verjaardag een smsje versturen, dat lukte ook niet. De baai ligt dus in de diepte en verstopt, dit is een ruig en vrij dun bevolkt gebied. Voor de camperaars een mooi gebied om vrij te staan.

Op de route langs de oostkust van Lakonia kom je langs deze baai met Limenas Geraki.

Kyparrissi

We zijn toen bij de volgende mogelijkheid naar de kust gegaan, ook weer een lange afdaling maar erg mooi en een heel klein schattig plaatsje nl. Kyparissi. Het was wel weer kiele kiele, we konden er ook maar net aan door heen, vlak voor de kade moesten we een keer steken om er langs te kunnen(wij zijn 7.20m). Gemakkelijker is de toegang als je voor Paralia Kyparissi links af naar Mitropoli gaat dit ligt vlak bij in dezelfde baai. Hier kun je ook staan en overnachten of lopend naar Paralia Kyparissi gaan. Deze route hebben wij terug genomen hierdoor hoef je niet door het dorp maar ga je erom heen. We hebben helaas nu wat regen af en toe, maar we staan zo mooi.We staan op de kade en blijven hier vannacht staan. 's Avonds eten we een ijsje op het terras van het café en maken even gebruik van de wifi. De volgende dag is het weer mooi zonnig en moeten we eerst weer een stuk terug en omhoog, deze weg loopt nl dood. Maar het was zeker de moeite waard. In het bergdorpje Harakas gaat Marinus water tanken op het dorpsplein en ik hoor een machine ergens een hoop lawaai maken. Als ik erbij kom zie ik dat ze kratten vol met druiven in het apparaat gooien. Ik krijg er natuurlijk ook van aangeboden, handen vol zelfs. We rijden nu door een heel ander gebied, we zien sparrenbomen en ook heide, het is hier behoorlijk hoog en dat is te merken aan de temperatuur, ondanks de zon maar 16 graden.

Een prachtige overnachtingsplek op de kade van Kyparissi.

Plaka

Dan dalen we af naar Plaka, op het internet door heel veel mensen geprezen. Maar in 12 jaar tijd is er veel veranderd, je mag niet meer op die plekken staan en men heeft een heuse camperplek gemaakt, maar dat is een rommelig betonnen plein, bloed heet en geen uitzicht op zee. We gaan verder en zoeken een mooiere plek en die vinden we bij de haven van Paralia Tyrou. Het is een plaats waar je geen buitenlandse toeristen ziet. Het wordt denk ik alleen bezocht door de Grieken, in de haven liggen wel 10 zeilboten. Dit hele gebied van Lakonia is een vrij onbekend gebied met alleen Monemvasia dat erg bekend is. Landschappelijk is het erg mooi en heerlijk rustig op de weg.