Griekenland

 

Wij zijn diverse keren met de camper naar Griekenland geweest. O.a. 2 keer vanuit Venetië vertrokken, 2 keer vanuit Ancona, en 1 keer vanuit Triëst.  Het vertrek vanuit de haven van Venetië is spectaculair, zo vlak langs het San Marcoplein met het Dogenpaleis.Dit is nu niet meer mogelijk! Het vertrek is  nu vanuit Fusina tegen over Venetië.

In 2008 hebben wij een reis door het noorden gemaakt tot aan Alexandroupoli  bij de Turkse grens. Ook zijn wij toen naar het eiland Thassos geweest.

In 2010 zijn wij vanuit Patras naar Delphi gegaan en toen naar het eiland Evia, waar we 5 weken hebben doorgebracht.

In 2011 zijn wij vanuit Patras naar de Ionische eilanden, Zkynthos, Kefalonia en Lefkas geweest. Het westen van Griekenland dus. De terug vaart was vanuit Igoumenitsa en toen hebben we een klein uitstapje van 3 dagen naar Albanië gemaakt. Wat een zeer positieve ervaring was.

In 2013 zijn wij vanuit Triëst naar Patras gegaan, een route die ons niet bevallen is(veel te lang), terug zijn we daarom naar Ancona gegaan. Zie ons Peloponnesos verslag.

In 2015 zijn we naar Kreta geweest. We zijn vanuit Fusina, tegenover Venetië vertrokken naar Patras, Dan rijd je naar de haven van Athene, Piraeus en kun je met de boot naar Kreta. We maakten een rondreis op het eiland met de klok mee. Aansluitend zijn we ook nog een paar dagen op de Peloponnesos en in de Dolomieten geweest.

In 2016 zijn we vanuit Ancona naar Igoumenitsa gegaan, daarna een tour door Epirus en vanuit Igoumenitsa naar Corfu. Waar we ook een rondje over het eiland gemaakt hebben. 

In 2017 zijn we van Ancona naar Igoumenits gegaan en hebben een rondreis door noord Griekenland, Macedonië en Thracië gemaakt. Verder zijn we naar de eilanden Limnos, Samothraki en Thassos geweest.

In 2018 zijn we voor het eerst over land via Zagreb, Belgrado en Skopje naar Griekenland gegaan. We bezoeken oa Athene en gaan naar het eiland Aegina. Terug gaan we met de boot vanuit Patras naar Ancona.

In 2019 zijn we weer over land gegaan maar nu via Kroatië, Montenegro en Albanië. Terug met de boot vanuit Patras naar Ancona.

In 2020 zijn we ondanks de coronacrisis in Griekenland geweest. Plan was om weer over land te gaan maar omdat er grenzen dicht waren zijn we met de boot gegaan. Naar Ancona gereden en ter plekke ticket geboekt.

In 2021 was  het plan net als vorig jaar over land naar Griekenland te gaan maar ivm Corona was het ook dit jaar niet mogelijk. We hebben nu een ticket kunnen krijgen voor een overtocht vanuit Bari naar Patras met Anek en dus camping onboard.

In  2022 zijn we weer over land naar Griekenland, via Kroatië, Montenegro, Albanië . Terug met de boot vanuit Patras naar Bari.

Voor onze reizen naar Griekenland reis maken wij gebruik van de kaarten van Road, 1 : 250.000. De bekende donkerrode kaarten, de nummers 1,2,3,4 ,5 en 6. Inmiddels hebben we heel veel boekjes oa Capitool reisgids Griekenland(Athene en het vasteland) diverse streekboekjes zoals van Thassos en Epirus en Peloponnesos(ANWB extra) en de Wereldwijzer Peloponnesos van Henk Buma. Van de Ionische eilanden hebben wij boekjes en kaarten ter plekke gekocht. Er zijn op de eilanden boekjes in het Nederlands verkrijgbaar. Op Thassos en Limnos heb ik de geplastificeerde kaarten van Road gekocht, op de achterkant staan de bezienswaardigheden met foto's.

Verder hebben wij nog 3 Duitse camperboeken : Womo-Reihe band 1 en band 19, van Rau Mobil Reisen Griechenland, von Nord Griechenland bis zum Peloponnes. De ACSI campinggids Zuid-Europa (2008)  en de nieuwste ACSI gids 2013 deel 1. In de loop der jaren is het een behoorlijke verzameling geworden maar vaak haal je uit  verschillende boeken bruikbare informatie.

Voor Kreta had ik de Capitool gids Griekse eilanden, Marco Polo Kreta en nog een oude Dominucus Portret van Kreta. En in de Agon cultuur reisgids Griekenland staat ook heel veel informatie.Deze gids uit 1993 heb ik 2e hands kunnen kopen.

Voor Thassos en Samothraki heb ik op internet de Duitstalige combigids gekocht van Michael Müller/Antje & Gunther Schwab ISBN 9783899536461 De plattegrond in deze gids van Samothraki is voldoende voor dit kleine eiland.