Aragon

 

2009

Tarragona 

Voordat we het binnenland ingaan, rijden we eerst even naar het Romeinse aquaduct bij Tarragona. Het ligt vlak langs de snelweg even ten noorden van de stad. Een prachtig aquaduct uit de 1st eeuw NC, in zeer goede staat, je kunt er zelfs overheen lopen. Echt de moeite waard om er even te gaan kijken. We hebben toen bij de haven van St Charles de la Rapita overnacht, zeer druk en rumoerig met jongelui die van en naar de disco gingen. Geen succes ,maar misschien dat het door de week rustiger is. Daarna zijn we het binnenland ingegaan, eerst naar Morella. Het werd behoorlijk koud en het sneeuwde af en toe. Morella ligt boven op een bergtop , het heeft een mooi oud stadscentrum met middeleeuwse stadspoorten. En niet onbelangrijk het heeft een heuse camperplaats met prachtig uitzicht op de stad. De volgende morgen worden we wakker met een laag sneeuw op de camper. 

Even een stukje lopen over het aquduact.
 

 

Albarracin

We gaan verder het binnenland in richting Albarracin, het is koud en er ligt hier en daar weer sneeuw! Dit is het Iberisch randgebergte met toppen tot ruim 1800 meter. We hebben meer het idee nu dat we naar de wintersport gaan dan dat we naar het zonnige zuiden gaan. Albarracin was heel vroeger een stadsstaatje met verdedigingswallen met torens uit de 10e eeuw, gebouwd door de Moren.

Het ligt vrij geïsoleerd in de Siërra de Albarracin, maar het is zeker de moeite van omrijden waard! Als we aankomen pakken we de tassen met onze wintersportkleding maar weer uit want het is 0 graden. Ondanks dat het licht sneeuwt gaan we het stadje in, het geeft een heel aparte sfeer. Het stadje heeft een duidelijke Arabische sfeer, met prachtige oude straatjes en mooie gerestaureerde huizen. We staan op de grote parkeerplaats voor de ingang van het stadje waar aangegeven staat dat motorhomes er alleen maar mogen staan tot 's avonds 10 uur. Het is heel erg rustig en we nemen de gok maar en overnachten hier. Gelukkig geen problemen gehad. De volgende dag sneeuwt lopen we het stadje nog een keer mooi , het is prachtig met de pas gevallen sneeuw. Daarna vertrekken we na eerst even tanken bij het benzinestation vlak voor het dorp, waar we ook de watertank konden vullen. Bij de officiële camperplaats van Morella was de kraan gedurende de winterperiode nl afgesloten. We kunnen er dus weer even tegen en gaan nu naar Teruel.

De meeste huizen in Albarracin hebben allemaal deze typische roze kleur.

 

Teruel

Teruel is bekend van de 2 "amantes", een soort Arogonese Romeo en Julia. Verder is de stad bekend om zijn Mudéjartorens. Een stijl die ontstaan is na de Reconquista, de herovering van de Katholieken op de Moren. De Arabieren mochten blijven, in het Arabisch betekent mudéjar, hij die mag blijven. Tegen betaling mochten ze hun geloof nog belijden ook! De katholieken, joden en moslims leefden hier redelijk tolerant naast elkaar. De bouwstijlen van de katholieken, de rode bakstenen, vermengde zich met de tegeltjes van de Moren. Teruel is een stad waar je deze stijl veel ziet, de Mudéjarstijl. Zo is er vanaf het station een prachtige trap die naar het oude gezellige centrum gaat, in deze stijl. Dan zijn er een aantal torens waarvan de Torre de Salvador de bekendste is, deze is ook te bezichtigen. Hij is boven een straat gebouwd.

Het centrum van Teruel.
 

 

Cuenca

Na Teruel, dat we ook zeer de moeite waard vonden gaan we naar Cuenca, de stad met de hangende huizen. Halverwege stoppen we in Canete, hier is aan de rand van het dorp, gewoon aan de doorgaande weg een klein parkeerterrein. We lopen even het dorpje in voor wat boodschappen, zonder probleem hebben we hier overnacht.

We zijn nu inmiddels Aragon uit en zijn in de provincie Castilla-La Mancha. Cuenca is een stad met een oud stadscentrum op een plateau(1000 m hoog) tussen 2 rivieren. De "hangende huizen" blanceren op de rand van het ravijn.
Omdat we de kou een beetje zat zijn gaan we maar weer eens richting kust waar we weer beduidend lager zitten en het weer meestal wat aangenamer is. We gaan richting Valencia.

 

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...