Mycene

2013

Vanmorgen langs de kust omhoog gereden op zoek naar een mooi plekje, even voorbij Paralia Astros zien we een mooi palmenstrandje N 37.44666 E 22.74840. Weer zo'n strand waar je op internet leest dat men hier heeft gestaan. Wel met een kampeerverbod maar er stonden ook al 2 campers en wij zijn er bij gaan staan. We hebben maar een klein stukje gereden dus de hele dag aan het strand gestaan en onder de palm in de schaduw. Om 7 uur 's avonds kwam de politie vertellen dat we weg moesten, ik heb het al diverse keren op internet gelezen maar ons is het in die 4 jaar dat we hier met de camper komen nog nooit gebeurd. Het begin van de discussie hebben we gemist want wij waren net vuilnis weg brengen een stuk verder langs de weg. Er waren inmiddels nog een paar campers bijgekomen. Een paar vertrokken en 2 bleven er staan, wij zijn ook vertrokken. We begrepen dat de discussie met de politieman geweest was : van het is uw eigen verantwoordelijkheid(?) We hadden bovenop langs de weg een uitzichtpunt gezien en besloten meteen daar heen te gaan nu er nog plek zou zijn. We staan nu met uitzicht op het strand, je kan dus zeggen we zitten balkon voorste rij. Morgen gaan we toch weg naar Mycene hier niet ver vandaan.

Mycene

Mycene was ooit het centrum van de eerste hoog ontwikkelde cultuur op het Europese vaste land. Schliemann, ook de ontdekker van Troje, heeft hier in 1870-1877 de acropolis en de koepelgraven bloot gelegd waarin hij heel veel goudschatten en gouden gelaatsmaskers gevonden heeft. Mycene was een koninkrijkje en beheerste de handel over het oostelijk gedeelte van de Middellandse zee. Troje was een geduchte concurrent die moest uit de weg geruimd worden, dit was dus de Trojaanse oorlog. We waren er om half 11 en hebben er anderhalf uur rond gelopen ook in het museum geweest. Toen wij er de 1ste keer waren was dit er nog niet. Je moet er eigenlijk wel wat over lezen dan krijg je toch een beter beeld van alles, van een geschiedenis van ruim 3000 jaar geleden. Volgens Marinus is het alleen voor mensen met een hele grote fantasie! Het is natuurlijk 1 grote ruïne met de leeuwenpoort als bekendste bezienswaardigheid. Een aantal imposante steenbrokken , ruim 3,10 m hoog en 2,95 m breed met daarbovenop de driehoek met de staande leeuwen. Hoe heeft men het toen op elkaar gekregen? Je ziet een aantal koepelgraven, net bijenkorven, waarin de grafgiften gevonden zijn. Het belangrijkste is het schathuis van Atreus, dat buiten de burcht ligt, het is het mooiste en beroemdste koepelgraf. In het museum zie je echter alleen maar de gouden replica's,de originele zijn in Athene te zien. Het is een indrukwekkende graftombe, boven de ingang ligt een deksteen (8,5 m lang en 1,2 m hoog en 5 m diep) van bijna 120 ton. Het is nog steeds niet bekend hoe deze steen op zijn plaats gebracht is. Een imposant staaltje van Myceense bouwkunst. De ringvormige binnenkant van het graf is 14,5 m in doorsnede en 13,5 m hoog. Deze constructie van de koepel werd pas 1500 jaar later door de bouw van het Pantheon in Rome overtroffen.

De toegangsweg naar de ingang van het ommuurde paleiscomplex van Mycene.

We zijn nu in het plaatsje op de camping Atreus, die bijna helemaal leeg is N 37.71956 E 22.74219. Maar ze hebben wel een zwembad(je), erg lekker want het is al weer behoorlijk warm. En ze hebben ook nog wifi, we staan steeds versteld van de internetmogelijkheden hier. We waren ook bij de andere kleine camping wezen kijken maar die was duurder, geen zwembad en geen wifi. Op Atreus betaalden we slechts € 15 met gratis wifi!