Epidauros

2013

Vanmorgen naar Palea Epidauros gereden naar camping Bekas, ik wil hier weer even een wasmachine gebruiken. De was hangt en we gaan op de fiets naar het dorp, de camping ligt nl even buiten het dorp. Het weer is duidelijk aan het veranderen maar bij de haven hebben we toch nog buiten op een terras kunnen eten. Daarna nog wat rond gefietst oa naar het kleine theater Epidavros. Toen we terug kwamen was de was droog maar was het geen weer meer om buiten te zitten, niet koud maar er stond een harde wind.
Morgen gaan we naar het grote Epidauros dat een stuk landinwaarts ligt bij Askliplio.Het theater van Epidauros is het bekendste en mooiste, oude theater uit de Griekse oudheid met een perfecte akoestiek. Een vallend muntstuk is op de bovenste rij te horen. Het theater is van de 3e eeuw v.Chr. en is in de 2e eeuw v. Chr. vergroot en bood toen plaats aan 13.000 toeschouwers. Het is gebouwd volgens de formule van de Gulden snede, dus wiskundige principes. Een vondst van Euclides omstreeks 300v.Chr. De gulden snede komt voor in heel veel dingen bv architectuur, kunst, natuur etc.,een getal dat de harmonie verklaart. Het theater staat op het terrein van het heiligdom van Asclepius, de god van de geneeskunde. In die tijd was het een mondain kuuroord waar de priester-artsen zieken behandelden volgens de regels van de medische wetenschap uit die tijd en magische rituelen en bezweringen. Het centrum trok duizenden pelgrims op zoek naar genezing. Het verhaal vertelt dat Asklepios in de gedaante van een slang naar Rome is gereisd om een pestepidemie te bestrijden. De godheid wordt altijd afgebeeld met een zich om zijn straf kronkelende slang. Hier komt ons teken van een arts de esculaap dus vandaan. Vannacht hebben we weer regen gehad, het weer is duidelijk omgeslagen en het is nu misschien 20 a 21 graden. Toen we in Epidauros aankwamen was het gelukkig droog maar natuurlijk ook erg druk. We hebben er ruim anderhalf uur rond gelopen, naar de bovenste rij van het theater gelopen en de akoestiek is subliem, zonder meer. Maar de ligging haalt het niet bij het theater van Taormina op Sicilië. Ik weet toen we hier voor de eerste keer waren dat we er niet heel erg van onder de indruk waren. Het is prachtig zonder meer maar kort ervoor waren wij bij Efeze geweest in Turkije. Ja daar gaan 23000 bezoekers in dus dat is "ietsje" groter. Het stadion is ook nog goed te zien en grotendeels in tact, hier werden ook om de 4 jaar spelen georganiseerd maar die konden niet concurreren met de Olympische spelen.

Het theater van Epidauros met de perfecte akoestiek.

Vlak bij het stadion zijn de restanten van de tholos, waarschijnlijk een offerplaats, de geleerden zijn het er niet over eens wat de betekenis van het ronde gebouw met Dorische en Korinthische zuilen, was. Men is er nu bezig iets "nieuws" te reconstrueren. Foei lelijk en van de ronde constructie op de grond is niets te zien. Wat er over is van de tholos kun je dus eigenlijk alleen in een boekje zien. Probeer te behouden wat er is maar om er iets nieuws te bouwen? We rijden verder langs de kust maar het weer is niet echt mooi om ergens langs de kust te gaan staan dus we besluiten naar het kanaal van Korinthe te gaan. Ook weer een tweede keer maar het is natuurlijk wel een spectaculaire plek.