Kust van Montenegro

 

2012

Budva

Daarna gaan we door naar Budva, de belangrijkste badplaats van Montenegro en ook het drukste stukje kust. Hier komen veel Russen en Oekraïners. Even ten noorden van de stad heb je Autokamp Jaz bij het strand Jaz. We gaan er maar staan, niet echt ons ding, groot strand met diverse plekken waar je je kunt laten masseren. Het heet hier allemaal autokamp maar is ook echt een kamp en annex parkeerplaats voor al de mensen die op het strand liggen. Maar bij gebrek aan beter moet het maar even. Douche gelegenheid is in het toilet of buiten in de openlucht, afwas gelegenheid is er niet, wij hebben verder niets nodig ,we hebben stroom en dat is prettig. Bij het strand zijn wel weer wasmachines en drogers tegen betaling. Allemaal heel erg dubbel, toiletten zijn er ook maar die kosten € 0,50.

Na het zwemmen gaan we met de taxi, er staan er hier diverse klaar, naar Budva voor € 5. Budva is ook door de Venetianen gebouwd en men noemt het wel eens klein Dubrovnik. Met dit verschil, het kost niets om over de stadsmuur rond te lopen. Maar je mag wel een knijper op je neus zetten vanwege de stank, wat een pislucht in alle hoeken en inhammen. Vreselijk dat een gemeente hier niets aan doet, zorg voor openbaren toiletten of spuit 's morgens de boel met water schoon. Binnen de muren ook weer allemaal smalle straatjes met winkeltjes en overal terrasjes en cafeetjes. Na een uur hebben we het wel gezien en als we terug gaan vragen we weer wat de taxi kost, nu is het ineens € 8, we dingen af en voor maar € 6 worden we terug gebracht. De meter wordt halverwege uitgezet, beetje creativiteit. De drukte valt ons nog wel mee, ik had op internet gelezen dat deze camping, zeg maar kamp, in september helemaal vol stond. Het meeste wat hier staat zijn geparkeerde auto's van mensen die naar het strand zijn. Verder staat er niet zo veel. Zou er hier ook crisis zijn? We zitten wel in een ander cultuur/sfeer nu, aan het strand in de strandtenten horen we heel ander soort muziek. Turks achtige muziek met heel andere instrumenten, soort fluit. Verder zagen we in de stad overal het cyrillische schrift, wat dus ook in Servië gebruikt wordt. We gaan morgen weer verder naar het zuiden, dan komen we bij de Albanese minderheden. Het ligt hier allemaal heel ingewikkeld. De temperatuur is inmiddels gedaald het is nu nog maar een graad of 30 aangenaam weer dus. Toen we vanmorgen van de camping Jaz(€ 13,60) vertrokken reden de taxi's al weer af en aan, het is weekend dus het zal wel weer druk worden. Even buiten de camping, rechts vooraan is een stortput met een betonnen deksel met 2 handvaten waar we het toilet kunnen legen. Het is allemaal wel erg primitief voor toch nog een behoorlijke prijs!

Budva heeft een stadsmuur waar je over kunt wandelen.

Wij zijn verder langs de kust gegaan over de drukke Jadranska Magistrale, een mooie route , je komt dan langs hèt gezicht van Montenegro : het schiereilandje Sv Stefan. Een plaatje dat je overal op de boekjes van Montenegro ziet. Het is een klein schiereilandje dat inmiddels door een miljonair opgekocht is en er is nu een casino. Je moet betalen om er op te komen. We hebben nog even geprobeerd om in de buurt te parkeren maar vonden geen plek dus zijn maar weer doorgegaan. Overal langs de kust zijn de (mooie) baaien volgebouwd met hotels en appartementen,of zijn ze in aanbouw. Vreselijk druk allemaal, de stranden staan vol met ligbedden en parasols, toch zijn deze nog niet voor de helft bezet.

Bar

Bij de grote stad Bar rijden we naar het oude Bar, Stari Grad Bar, een ruïne stad nu maar wel kleinschalig allemaal. Er loopt een klein gezellig straatje naar de oude vesting toe. Bar tegenover Bari in Italië is gesticht door de Illyriërs 800 VChr. Later kwamen de Byzantijnen, toen de Venetianenen, tot slot in 1571 de Ottomanen. De stad is echt een ruïne, de toegangspoort met de Venetiaanse leeuw is nog in tact en een groot gedeelte van de stadsmuur. Het is allemaal kleinschalig, geen massa toerisme, dus we maken een wandeling door het stadje. Als we later langs de kust verder gaan wordt het rustiger en zijn de baaien en stranden niet meer volgebouwd met hotels en appartementen.12 km onder Bar gaan we naar camping Oliva in Maslina, met wasmachine N 42.01001º E 19.15172º Ik had deze info weer van het internet en wilde even gebruik maken van de wasmachine. Het is een kleinschalige camping ***,in een kleine baai ,met keurige voorzieningen. En dat voor maar € 11,50 de wasmachine kost € 3. We staan in een kleine olijven boomgaard maar geen uitzicht op zee. Je steekt de straat over en dan sta je op het kleine maar ook weer drukke strand. Wat een verschil met onze plek in de baai van Kotor voor € 17, ja die plek was ook uniek, qua prijs en qua uitzicht. We merken dat hier naar het zuiden toe de prijzen omlaag gaan. Hier op het strand kosten de toiletten maar € 0,20 normalere prijzen dus als aan de Budva riviëra.

Oude toegangspoort naar Stari Grad Bar, met de Venetiaanse leeuw.


Ulcinj

Van Bar naar Ulcinj is niet zo ver, we vinden niet ver van het centrum een parkeerplek en lopen naar beneden naar het water. Ulcinj is bijna een Albanese stad, 72% van de bevolking is Albanees, diverse minaretten zien we in de stad. Hier in het zuiden zien we ook veel Russen met hun eigen auto, verder zien we ook veel Belgen meer dan Nederlanders. En wat helemaal opvalt dat we zoveel Luxemburgers zien. Zien we een geel nummerbord denken we dat is een Nederlander, nee hoor een Luxemburger. Hier hun (zwarte) geld gestald, toch in euro's maar niet de ongunstige voorwaarden en controle van de EU? Echt opmerkelijk voor zo'n klein landje en toch zoveel die we al gezien hebben. Op het kleine strand in de baai zie je nauwelijks nog zand, vol met ligbedden en parasols, nu is het toevallig wel zondag. Wij drinken een koffie op een terras en lopen nog naar boven naar de oude ommuurde stad, Stari Grad. Nou dat is helemaal niets, alleen maar hotels,appartementen en restaurants. Het uitzicht naar het strand is wel apart met al die mensen. Een aantal ouderen zien we met hoofddoek om en jurk aan zo het water in lopen. Toch zie je niet veelhoofddoeken, in het straatje naar het strand zag ik een jonge vrouw naast haar vriendin een fel roze nylon alles bedekkend pak. Pfff moet er niet aan denken, met die warmte, hij liep er naast in alleen maar een korte broek.

Ulcinj, een stad met een overwegend Albanese bevolking.


Ten zuiden van Ulcinj is een 123 km lang zandstrand met een paar campings.Wij kiezen camping Safari beach N 42.21093º E 18.94142º Het is de 2e camping aan Velika Plaza € 27, 10% op je campingkaart ANWB, gratis wifi, een wasmachine € 3. Op het strand staan hier allemaal tenten met kussens en matrassen! Druk is het echter niet, op het strand ook hier heel veel ligbedden en parasols maar nog niet voor 1/4 bezet. We blijven een dagje,vanmorgen zijn we met de fiets weggeweest, het is hier vlak, de weg is wel druk maar vrij breed dus dat gaat goed. We zijn eerst naar de brug buiten de stad geweest daar zie je bij een riviertje dat men hier op de Aziatische manier vist. Toen naar de andere kant, dit is een lange rechte weg, hier loopt de grens maar zo ver kom je niet, het is een eiland in de riviermonding die de grens met Albanië vormt, het is een FKK gebied met een slagboom. Bij de rivier zijn heel veel restaurantjes langs de rivier. Dit laatste stuk is het ene strand na het andere er staan ook veel appartementen maar toch is hier nog de ruimte in vergelijk met de rest van Montenegro waar alles volgebouwd is bij de stranden.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...