Lousios kloof

2013

Moni Prodromou

Na Olympia zijn we de bergen ingegaan richting Lousioskloof. De Lousios is een kleine maar spectaculaire zijrivier van de Alfios in het onherbergzame binnenland van de Peloponnesos. In de bovenloop is een indrukwekkende kloof van 5 km lang en 300 meter diep. Een afgelegen streek en in de Griekse onafhankelijkheid oorlog een bolwerk van verzetstrijders. Je rijdt dan door de bergdorpen Dimitsana en Stemnitsa die vooral bekend zijn bij wandelaars. Na Dimitsana ligt het Water Power Museum met een parkeerplaats waar je prima zou kunnen overnachten. Je moest een stuk lopen en het was behoorlijk warm dus dat hebben we toen niet gedaan.

 

 

 

 

 

In de kloof zijn een aantal kloosters op afgelegen plekken. Wij hebben het Moni Prodromou bezocht dit is nog redelijk per auto te bereiken. Je rijdt eerst een kwartier slingerend de berg af, richting kloof, gelukkig wel allemaal asfalt met in het begin een stuk dat slecht is daarna wordt het beter. Op het eind is een parkeerplaats waar je zou kunnen overnachten(water bij het kerkje) maar wel eenzaam. Het is dan nog een kwartier lopen naar het klooster, Prodromou hangt tegen de bergwand aangeplakt, het klooster is tussen 13-17 uur gesloten. Ik had in de WOMO gelezen dat je met koffie ontvangen werd en het is niet te geloven maar het was werkelijk zo. Het was net 5 uur geweest, koffietijd dus, en de poort was net open, toen wij naar binnen gingen. Rok aan over de broek, ik dacht nog wel dat ik netjes gekleed was maar dames in een broek moesten een rok aantrekken. Toen we omhoog liepen was een monnik bezig in een keukentje. Nadat hij in de kapel voor ons het licht had aangedaan, niet dat het heel veel uitmaakte, zo donker was het er, kwam hij even later met 2 kopjes koffie en die werden neergezet in een soort ontvangst ruimte. Er stond een kan water met bekertjes en een grote schaal lokum. We vroegen of we ook naar boven mochten lopen even kijken voor het uitzicht! Het is een mooie bergroute maar maar met de auto rijd je niet door de kloof, daar moet je voor naar beneden wandelen of naar een klooster.

De Lousioskloof met links tegen de rotswand aangeplakt het klooster Prodromou.

Karitena

Daarna zijn we naar Karitena gereden,op internet had ik gelezen dat er overnachtingsplek op een pleintje bij een kerk zou zijn. (N 37.48493 E 22.04111) Rustig plekje midden in het dorp met mooi uitzicht op een kasteel. Er is geen brood te koop in het dorp! Er zijn 2 kleine bezienswaardige Byzantijnse kerkjes. Bij de 2e parkeerplaats kijk je naar beneden op het dak, vlak bij dus, maar dit stond in de stijgers. De andere is langs de weg naar het dorp, op de bruine bordjes letten, maar moeilijk parkeren voor een grote camper. Wij zijn dus doorgereden.

 

 

 

 

 

Karitena is bekend bij de Grieken vanwege een Griekse verzetstrijder die zich hier schuil hield bij een Turkse belegering en het overleefde. Karitena is het laatste dorp vlak bij de kloof en hier komt de Lousios in de Alfiosrivier, die dan verder stroomt naar Olympia. Bij Karitena over de Alfios moest een oude Byzantijnse brug zijn met nog een kapelletje. Ook weer info uit de WOMO, zo zie je maar weer dat je niet met 1 boekje kunt volstaan. In de Capitool en ANWB extra stond hier weer niets over geschreven. Het was even zoeken want de oude brug lag vrijwel onder de nieuwe, gewoon op de doorgaande weg van Karitena naar Andritsana. Aan beiden kanten van de brug is een parkeerterrein, en van hieruit is het een paar minuten lopen. Het kapelletje was zowaar open.

Het kapelletje bij de oude Byzantijnse brug over de Alfios bij Karitena.

Vasses

Via Andritsena zijn we naar Vasses gereden naar de Apollotempel. Ik had gelezen dat deze tempel al een tijdje onder een tent staat. We waren er ook niet speciaal voor heengereden maar kwamen er op onze route naar de kust langs. De tempel staat op de Unesco lijst en men is bezig met herstel. Echt weggegooid geld, wat een armoedig zooitje, binnen is alles gestut want het staat schots en scheef. In een folder staat te lezen dat de tent weer verdwijnt als de tempel klaar is? Zou het ooit zover komen en dan nog weggegooid geld dan staat er een bijna nieuwe tempel. Een stuk verderop staat een gebouw maar men de nieuwe onderdelen maakt. Onbegrijpelijk dat hier geld aan uitgegeven wordt.

 

 

 

 

 

 

De route door de bergen is mooi, steeds een mooie wijds uitzicht, je rijdt vrij hoog, zeker boven de 1100 meter. Heel anders als dat je bv in de Alpen rijdt. Er is nauwerlijks verkeer op de weg alleen in de smalle bergdorpjes staan natuurlijk her en der auto's geparkeerd, verder is het goed te rijden.