Olympia

2013

Katakolo

Vanuit Kylini zijn we eerst naar Skafidia beach(N 37°42'00.0" E 21°19'02.5") gegaan, het is weekend dus erg druk. Door de week is het misschien een prima overnachtings plek. Nadat we gezwommen hebben rijden we achter in de middag naar Katakolo. Hier liggen de grote cruiseboten, vandaag was het de Costa Deliziosa. Hier gaan de mensen van boord voor een excursie naar Olympia. De plek waar ooit de eerste Olympische spelen werden gehouden.

 

 

 

 

 

Wij staan hier op de kade in de haven, hebben stroom en een sleutel zodat we in een toiletgebouwtje kunnen, kosten € 5. N 37.64952 E 21.31773 Katakolo is een klein plaatsje maar heel erg toeristisch vanwege deze grote cruiseboten. Heel veel lounge café's,restaurantjes en winkels met prullaria maar ook de wat duurdere winkels met mooie dingen en natuurlijk het goud en zilverwinkels. Om half 6 zien we dat er al heel veel winkels dicht gaan en ja hoor om 6 uur vertrekt de Costa weer. Als we de volgende morgen wakker worden ligt de volgende Costa er al dit keer de Fascinosa. We zien om 9 uur de bussen en de taxi’s voor de excursienaar Olympia al vertrekken. En in het dorp is het gewoon al weer erg druk. We maken nog een rondje door het dorp en na de koffie vertrekken ook wij richting Olympia maar gaan eerst naar camping Alphios, hoog gelegen boven het dorp, dus wel een eindje lopen naar de opgravingen. Maar het uitzicht is mooi en er is een mooi zwembad. Zondagmiddag is het terrein gesloten, we maken even een wandeling door het dorp, morgenochtend vroeg naar het archeologische terrein.

Op de CP in de haven van Katakolo heb je een mooi uitzicht op de cruiseboten.

Olympia

In 776 v. Chr. werden hier de eerste Olympische spelen gehouden die slechts 1 dag duurden en bestond uit een stadionloop. Het was een religieus en sportief centrum, de spelen waren aan Zeus gewijd vandaar de naam Olympia, de berg Olympus was de woon en verblijfplaats van Zeus. Later werden er andere disciplines aan toegevoegd. Een stadion is een Griekse wegmaat eerst 160 m later 200 m. En nog maar even een paar wetenswaardigheden: Vanaf 720 v.Ch. streden de deelnemers naakt en mochten vrouwen geen toeschouwer zijn. Voor de stadionpoort staan Zeus beelden die de sokkels van Zanes werden genoemd. Zij werden betaald van boetes van atleten die in de wedstrijd bedrog hadden gepleegd!!!Er is toch niet veel veranderd in al die eeuwen, ook toen al valsspelers. In 393 werden de spelen verboden, in de 6de eeuw werden de gebouwen vernield door een aardbeving. In 1896 werden in Athene de "moderne spelen" weer opnieuw gehouden, georganiseerd door Baron Pierre de Coubertin.

Drukte op het archeologische terrein Olympia.

Om half negen liepen we al op het opgravingsterrein en we waren beslist niet de eersten, binnen een half uur was het al vreselijk druk. Het is een groot vierkant terrein met in het midden restanten van het heiligdom, de tempel van Zeus. Men heeft maar even een paar pilaren herbouwd dan lijkt het nog iets want het stelt niet veel voor. Wil je Griekse tempels in hun volle glorie zien dan moet je naar Sicilië(zie onze reis naar Sicilië in 2013). Overal staan bewakers en waag het niet op een stuk steen te klimmen om een betere positie voor een foto te krijgen want dan wordt er gefloten. Continue klinkt het fluitje, je mag er nog net op zitten maar zeker niet op staan. In de Capitool gids kun je goed zien hoe de gebouwen er uit hebben gezien en je moet een groot inlevingsvermogen hebben. Bij de ingang naar het stadion zie je 16 sokkels van de bedriegers, de valsspelers. Daar tegenover zie je op een sokkel de voetafdrukken van het beeld van een winnaar. Rechtervoet plat op de grond en linker alleen de voorvoet dus een starthouding. In het stadion zie je de startstreep en de tribune voor de scheidsrechters.

 

 

 

 

 

Om 10 uur ging het museum open en ook daar was het erg druk maar wel lekker koel. Heel veel voorwerpen o.a. van brons. Het is het rijkste museum van Griekenland alles wat getoond wordt is hier in Olympia gevonden. Mooi zijn ook de beelden die boven op de tempels stonden. Het geeft wel een indruk hoe groots en mooi alles geweest is. Maar door aardbevingen en overstromingen is alles onder de modder komen te zitten. Men is er zelfs nu nog aan het graven. Om 12 uur lagen we al weer in het zwembad af te koelen want het is behoorlijk warm. Morgen gaan we landinwaarts een bergachtige streek: Arcadië met de Lousioskloof.