Paliki

2011

Paliki

Voordat we het westelijke deel Paliki op rijden gaan we eerst even langs de Lidl net even buiten Argostoli. Paliki, meestal gewoon Lixouri genoemd, is wat vlakker en heeft een vruchtbare kleibodem, vroeger noemde men dit de graanschuur van Kefalonia. En er werd vooral zaken gedaan in de krentenhandel een belangrijke factor voor de economische bloei van de streek. Om de Venetiaanse belasting te ontduiken was er een zeer florerende illegale handel in de krenten die via kleine geïsoleerde baaitjes het eiland afgesmokkeld werden.

 

 

 

 

 

We rijden eerst naar de noordkant van het schiereiland naar Ag.Kiriakis Beach. Omdat er een weg afgesloten is rijden we via Zola maar daar rijden we ons vast, verboden voor boven de 2T. Daarna maar langs de baai van Levadi naar het mooie populaire Petani Beach. Het ligt prachtig maar is vol met geparkeerde auto’s, stuk achteruit, gedoe om hier weer weg te komen, verkeerde inschatting, geen plek in het hoogseizoen! Dan maar door de bergdorpjes midden over het eiland naar de zuidkant, het is een wirwar van weggetjes met niet overal de richting aangegeven. Het klooster Moni Kipoureon slaan we over, het ligt prachtig op de westkust maar is al een jaar gesloten lezen we op internet. We zijn er tenslotte ook in 2011 al geweest.

Lagkadakia strand.

Dan proberen we het Lagkadakia strand, hier waren we nog niet. Het is een erg leuke kleine baai met kleine beachbar, stranddouche, altijd prettig, en voornamelijk Grieken. We zwemmen een paar keer en kijken naar de vertrekkende en komende badgasten. Maar gaan dan om 6 uur toch weg het wordt behoorlijk druk, Het is een kleine parkeerplaats en geen geschikte plek om te overnachten. Stukje naar het oosten richting Vatsa Beach, waar we al eens stonden, maar vlak voor deze plek zien we voor het “vakantiedorp” Remetzo Village een rustige parkeerplek bij het strand en strandbar. N38.16258º E20.37806º De volgende morgen gaan we al om half 9 weg en kijken bij Vatsa Beach, ja de authentieke strandtent is er nog, ook het pontje. Maar er is nu van alles om heen gebouwd zoals studio’s , botenverhuur, groot parkeerterrein. Geen plek om te blijven dus we rijden nu oostelijker naar Kounopetra.

Net een plekje waar wij precies kunnen staan, met mooi uitzicht.

Hier rijden we ook een paar weggetjes af maar stukje verder bij het lange strand vinden we een mooie plek waar we goed kunnen staan. N38.15595º E20.39271º We zijn net op tijd want een half uurtje later komen de eerste auto’s al, echt ook weer een strand waar de Grieken komen. Er zijn geen voorzieningen men komt en gaat en er staan nooit veel auto’s tegelijk. Het is hier ook een zandstrand met rood zand en zicht op de krijtrotsen, net als het strand van Xi,een paar kilometer oostelijker.Een georganiseerd strand met blauwe vlag, dus dan weet je het wel. Heerlijk plekje om wat te lezen, zwemmen en siësta houden. Rond 5 uur wordt het weer drukker en komen veel Grieken met kleine kinderen zwemmen, gezellig om naar te kijken. Morgen weer een stukje verder langs de zuidkust.