Argostoli

2021

Argostoli

Vrijdagmorgen eerst even bij het zgn Lighthouse een foto gemaakt, gisteravond waren we er al naar toe gelopen, 200 m van de camping, maar dan is het zo druk met mensen die naar de ondergaande zon komen kijken. Het is hèt bekende punt van Argostoli,de hoofdstad van het eiland. Argostoli ligt op een landtong in een diepe baai van het eiland, hier vandaan gaat er een veerboot naar de overkant naar Lixouri. De kleine vuurtoren, Fanari,uit de Engelse tijd is een klein rond gebouw in Dorische stijl.

 

 

 

 

 

Dan fietsen we naar de stad, het is nog heerlijk rustig, doen wat boodschappen en drinken een cappuccino op een terras. Het is een mooie stad met prachtige beplanting, palmbomen en oleanders. Veel kleurrijke gebouwen en mooie stijlvolle terrasjes. In de winkelstraat staat het kerkje Agios Spiridon met een 18e eeuwse iconostase en muurschilderingen.

Panagis Vallianos de nationale weldoener van Kefalonia.

Stukje verder ligt het zgn Torenklokplein, het is het oudste plein van de stad en de toren is na de aardbeving van 1953 herbouwd. In de Venetiaanse tijd heette het Piazza del Orologio. De sfeer op de Ionische eilanden doet zo wie zo Italiaans aan. Even genoeg voor vanochtend, terug naar de camping en lekker zwemmen, het water is nog heerlijk "koel".

200 m naar de andere kant van de camping heb je het fenomeen van Katavothres, een bijzonder geologisch verschijnsel. Het zeewater wordt opgezogen in openingen in de rotsbodem. In 1963 deden een groep geologen een experiment met fluorescerende rode kleurstof die ze in de openingen gooiden. Restanten werden aangetroffen aan de oostkust bij Sami oa bij de bron van Karavomilos. Zo werd aangetoond dat het water 15 km door kalksteen formaties aflegde.

Katavothres.

Vanmorgen weer op tijd op de fiets naar de stad. We fietsen over de mooie palmenkade waar de boten liggen, zowaar ook een Nederlandse zeilboot. Stukje verder kom je bij de 900 m lange stenen Drepanos brug, een van de weinige constructies die de aardbeving van 1953 overleefd heeft.In 1813 nam toenmalige resident van de stad, de Bosset, het initiatief voor de aanleg van een houten brug. Er was veel weerstand tegen het project vanwege de hoge kosten en omdat bandietengroepen uit de aan de overkant liggende bergdorpen gemakkelijk de stad konden binnenkomen. Maar men was toch enthousiast en begon de Bosset met de fundamenten van een stenen brug.Er staat halverwege de brug een obelisk met inscriptie ter nagedachtenis aan de Bosset.

 

 

 

 

 

Bij het begin van de brug staat de historische herbouwde kerk de Panagia Sissiotissa, het mooiste kerkje van Argostoli. De iconostase is oorspronkelijk uit een kerkje uit Kastro en hier herbouwd. Er is destijds zoveel verwoest in 1953 vrijwel alles is nieuw gebouwd daarom ziet de stad er ook vrij modern en netjes uit. Een cappuccino op een terrasje aan het water, pizza stukken bij de bakker gekocht voor de lunch. Meteen zwemmen om af te koelen, siësta, achter in de middag weer zwemmen en ‘s avonds op het terras van de camping hapje eten. Zo is het het beste uit te houden.