Argostoli-Lixouri

2021

Argostoli-Lixouri

Zondagmorgen langs de andere kant van het schiereiland gefietst, dan kom je in Lassi. Hier zitten de toeristen, appartementen, grote hotels, supermarkts, verhuurbedrijven etc. Het heeft een paar mooie stranden maar ook kleine strandjes in kleine baaien, een mooi stukje kust.

 

 

 

 

 

We zien de touringcars staan die mensen komen ophalen of brengen en die in een kleiner busje moeten overstappen om bij hun hotel of appartement te worden gebracht. Wij fietsen de heuvel op en komen zo in het centrum van Argostoli.In de winkelstraat is praktisch alles gesloten, zondag! We kennen dit ook van Lefkasstad, een dooie boel dan. Wij gaan weer langs de kade(en bakker) terug en zien af en toe een schildpad kopje boven het water komen. In de vroege zomer komen hier bij de brug de vrouwtjes naartoe om in het ondiepe water bevrucht te worden. Zwemmen dan naar de zuid kust om daar hun eieren te leggen. Vrijwilligers lopen langs de kade en houden alles in de gaten en noteren van alles. Zij bakenen ook de plekken van de eieren af.

Strandje vlak bij de camping aan de westkant van het schiereiland.

Tijd om weer eens een was te draaien en de camper een beetje stofvrij te maken. We hebben zowaar een redelijk windje bij de camper, het verschilt nog al eens van welke kant de wind komt. Daarna weer zwemmen, het is een klein strandje met douches, met voornamelijk Grieken. Fijn dat ik hier zonder hulp het water in en uit kan en de enkel wordt iets dunner. Ben er niet ontevreden over, wil graag sneller maar zo werkt het niet, geduld is een schone zaak.

Maandag morgen gaan we met de boot van 10 uur met de fiets over naar Lixouri, een tochtje van een half uurtje €2,60 pp. We fietsen allebei de kanten langs de kust en zien dat er sinds 2011 op de plek waar we toen stonden het een en ander veranderd is. Wandelen wat door de stad ook opzoek naar de oude bibliotheek met het museum. Nu, maandag, natuurlijk gesloten maar het ziet er zo verwaarloosd uit, hier hoeven we niet voor terug te komen als we straks met de camper hier nog naar toe gaan.

Ook in de haven van Lixouri zien we een schildpad, ze wachten dat er snijafval van de vis weggegooid wordt.

De stad heeft een mooi plein, de platia, met een mega grote ficusboom. Als we langs de kade lopen zien we bij een vissersboot een caretta caretta zwemmen. De vissers gooien af en toe iets overboord waar vele vissen op af komen en de schildpad komt weer op de vissen af. Af en toe komt hij boven met zijn kop om even adem te halen, leuk om naar te kijken, even op het juiste moment op de juiste plek. Heerlijk gegeten op de hoek van het plein, The Corner, geen Griekse naam, maar prima Griekse keuken. Met de boot van half 3 weer terug, eerst even siësta en dan nog wat zwemmen, alhoewel er veel wind en golven zijn.

Gisteravond voor het eerst ‘s avonds op de fiets even naar de stad, heel druk natuurlijk, de terrassen zitten vol. Vanmorgen lazen we op internet dat Griekenland de corona maatregelen ook weer aanscherpt. Wij vertrekken morgen weer van de camping, we gaan dan naar het westelijk deel van het eiland Paliki.

Op de kade van Argostoli, Nikos Kavadias, de dichter van de zee.