Lago di Caccamo

2021

Visso

Toen we woensdagmorgen vertrokken was het een klein stukje naar Visso, ooit op de lijst van Uno dei Borghi pui Belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Ik had bij de reviews van de CP al gelezen dat je het dorp niet meer in kunt lopen. We gaan toch een kijkje nemen en later ook even aan de andere kant van het dorp. Heel erg triest maar hier ook een compleet oud centrum verwoest en afgesloten. Op de doorgaande route door de dorpjes overal hetzelfde, verwoeste huizen en aan de rand van het dorp hele nieuwe wijken, ik noem het maar vakantie woningen maar dat zijn het natuurlijk niet. Overigens ziet het er overal wel keurig uit, maar na 5 jaar!

 

 

 

 

 

We rijden nu ten westen van het Sibilligebergte en buigen af naar de kust later bij het meer van Polterina weer het Sibillini gebied in naar het meer van Fiastra. Het is slingerend en steil de berg op en later weer af naar het meer. Bij het meer bij San Lorenzo al Lago is het druk, een grote kermis. De CP camping aan het water ziet er best wel leuk uit maar heeft geen plek. Verkeerde moment, in voor of naseizoen denk ik een aardige plek. Heel erg jammer, omkeren en dezelfde weg weer terug, die route heeft ook weer mooie uitzichten.

Lago di Caccamo

Dan de snelweg op richting kust, vlak langs de weg ligt het kleine Lago di Caccamo, we zoeken even op Maps.me en zien een Trattoria bij een strandje met een P die als Caravan site staat aangegeven. Apart, we gaan maar eens een kijkje nemen, het is voor vandaag wel weer genoeg zo. Het zit er vol met eters op het terras en overal geparkeerde auto’s, ook van mensen die aan het strandje zitten. Op 3 plateau’s staan wat caravans, hier is achteraan plek, we staan niet aan het water maar kijken tussen alles door wel op het water. Ruimte voor ons en bomen voor schaduw en een stroomaansluiting. We doen het, krijgen een sleutel van een hokje waar 3 cabines zijn met douche en toilet en wasbak, N43.14115º E13.19070º €20 per nacht.

De bergen in naar het Lago di Fiastra.

‘s Avonds gaan we bij de Trattoria eten, ook weer apart. Er zijn lange tafels met banken, een menu is er niet, het gaat in overleg met de meisjes van de bediening die natuurlijk geen Engels spreken. Tja wat moet je dan we kiezen maar iets wat bekend is en dat ik weet wat het is. Prima gegeten, ik had een spaghetti carbonara, met zeer krokant knapperige spekjes. En de gegrilde groentes waren ook erg lekker.

 

 

 

 

 

Het meer is een kunstmatig meer en werd gemaakt in 1954 om elektriciteit te leveren aan wat nabijgelegen gemeenten. Het is vooral bij vissers geliefd, maar kort geleden is het waterpeil verlaagd en klaagt men over de kwaliteit van het water, we zien er ook niemand in zwemmen, wij slaan ook over.

Pievefavera

De volgende dag gaan we naar Pievefavera, een klein Middeleeuws dorpje met nog geen 100 inwoners. Het ligt boven op een rots en kijkt uit over het meer dat ook Lago di Pievefavera heet. De kortste weg voor ons is een stevige klim(voor mij dan,omlaag is niet erg prettig) via de mountainbike route. Maar de klim is de moeite waard, een leuk klein dorp met een kasteel, met kleine smalle straatjes.

Lago di Pievefera/Lago di Caccamo uitzicht vanaf Pievefera.

De geschiedenis begint na de val van het Romeinse rijk. Het dorp bestaat uit 3 vestingswerken, waaronder een aantal torens, het Castello Pievefavera .Het begin stamt uit de 12e eeuw maar later is er een hoop aan bijgebouwd. Morgen vertrekken we weer, vandaag ons maar eens oriënteren wat de volgende stop wordt richting noorden.