Zagoria 2

2016

Zagoria betekent in het Slavisch land achter de bergen. De afgelopen 2 dagen waren we in het noorden van de Zagoria we gaan nu naar het zuiden. Van Konitsa naar Vradeto is maar 70 km maar daar doen we toch 2 1/2 uur over, onderweg een koffiepauze en bij een stalletje onderweg wat groente gekocht. Monodendri en het Ag.Paraskevi klooster zijn we in 2008 al geweest dus nu naar een ander stukje Zagoria.

 

 

 

 

 

Vradeto

Het 2e gedeelte van de route is weer prachtig vooral de berg op naar Vradeto, slingerend klimmen we langzaam om hoog, om dan weer een stukje omlaag te gaan. Om 12 uur komen we in Vradeto aan, dit is een van de hoogst gelegen dorpjes in de Zagoria. We rijden even voorbij het hotel/restaurant dat gesloten is en vinden een plekje N39.89766º E20.77483º. We zitten hier op 1344 m hoogte, wat zal dat lekker koel slapen! Van hier uit kun je naar het bekendste uitzichtpunt Beloi wandelen, het mooiste uitzichtpunt in de Vikoskloof. Een wandeling van een half uur maar wij doen er 40 minuten over.

 

 

 

 

 

De route staat goed aangegeven en hier en daar staan borden met bloemen en orchideeën die hier groeien. Alleen is dat nu voorbij maar toch is het een mooie route, we zien wel heel veel kleine gekleurde vlindertjes. Eten en drinken meegenomen want hier is natuurlijk niets te koop. We blijven een tijdje van het uitzicht genieten, de Vikos kloof is een van de diepste kloven ter wereld, op sommige plekken 1600 m diep.

Uitzicht in de Vikoskloof vanaf het uitzichtpunt Beloi.

Als we weer terug zijn even een pauze, daarna lopen we Vradeto even door op zoek naar de bekende Scala(trappen) van Vradeto. Het dorpje is practisch verlaten, de meeste huizen zijn gesloten. Af en toe zie je iemand lopen. We vinden de route naar de Scala, maar dat valt tegen, we lopen zeker 20 minuten ook op trappen naar beneden maar een mooi overzicht hebben we niet.De route gaan naar Kapesovo, we moeten ook weer terug, omhoog, dus na 20 minuten haken we af en gaan weer (puffend) de berg op. Vanaf de andere kant is het denk ik wel een mooi gezicht de trappen slingerend de berg op. Dus als we terug rijden maar even opletten waar ze zich precies bevinden.

Skamneli

De volgende dag weer langzaam met beleid de berg af een prachtige rit. En inderdaad we zien we de trap slingerend de berg opgaan. We rijden eerst naar Skamneli voor het 17e eeuwse klooster Ag.Paraskevi(er zijn veel klooster met deze naam dus wel eens verwarrend). We moeten weer via een trap de berg op. Ik heb er speciaal mijn monastery outfit voor aangedaan, maar dat was overbodig, het is dicht. De poort naar het terrein is open en de deur naar het voorportaal. We zien dus wel de fresco's op de muur in het voorportaal. Marinus zoekt nog even of er ergens een sleutel ligt verborgen, je weet maar nooit we hebben dat wel eens gehad. Hij vindt wel in een nisje bij wat spulletjes een vrij goede nieuwe foto van een monnik, de laatste? Ik kan door het raamwerk zien dat er binnen in het kerkje ook fresco's zijn.

Skamneli, we lopen omhoog naar het klooster Ag.Paraskevi.

Tsepelovo

Daarna rijden we weer terug naar Tsepelovo, hier is een kerk die ook "beroemd" is om de fresco's en mooi beschilderd houtsnijwerk. Gesloten natuurlijk, het dorp is wel een vrij levendig dorp, het dorpsplein zit vol met mannetjes! We maken hier door het dorp een wandeling en zien dat hier nog volop gewoond wordt. In veel dorpjes zie je dat de huizen bij de poort gesloten zijn en dat er niet gewoond wordt.Het is dan vaak een weekend of vakantiehuis. Het is behoorlijk warm, het klooster/kerk tenue kan weer uit, we passen ons toch een beetje aan.

Tsepelovo, een levendig dorp.

Kipi

Volgende plaatsje waar we een wandeling door maken is Koukouli dit is weer een verlaten dorp alhoewel er op een terras 2 mannetjes zitten. Het zijn altijd de mannen op een terras! Daarna richting Kipi naar de bekende 3 bogenbrug, we waren hier al eens maar we rijden er nu praktisch langs. De bruggen krijgen de naam van de bouwer of van de financier, ze werden gebouwd om de diverse plaatsje met elkaar te verbinden.

 

 

 

 

 

Wat is het vreselijk warm, hierna rijden we Kipi door opzoek naar een plek met schaduw en alsjeblieft wat wind. Om 4 uur is het eindelijk siësta tijd, we liggen uitgevloerd op bed. Toch hebben we in totaal maar 50 km vandaag gereden maar het gaat niet snel.Een uurtje later krijgen we een onweersbui, heerlijk wat afkoeling. Marinus riep vanmorgen al toen we wat donkere wolken zagen: van mij mag het gaan hozen!

Nou eindelijk dan, na het eten parkeren we vlak bij het plaatsje prima plekje het is hier heel erg rustig, N39.86346º E20.79383º. 's Morgens lopen we net buiten Kipi naar een brug waar ook nog een oude watermolen is. Het is niet ver maar wel al warm maar het ergste zijn de vliegen van een kleiner soort dan bij ons maar. Gisteren ook al bij de 3 bogenbrug die hinderlijke vliegen. De watermolen is wat gerestaureerd maar toch leuk om er even een kijkje bij te nemen. Dat doen we ook nog bij de kleine brug aan de andere kant van Kipi. We gaan nu naar de camping in Ioannina.