Kerkyra

2016

Kerkyra

We zijn 2 keer op de fiets naar Kerkyra geweest, met de e-bike een half uur fietsen, het is 12 km. In de stad is het een beetje moeilijk fietsen, druk natuurlijk, maar ook veel eenrichting straten. Vrijdag naar de markt bij het nieuwe fort geweest, de plek waar de Corfioten hun groenten, ruit en vis kopen. Daarna stukje door de stad gefietst, niet eenvoudig en de fiets bij het Sarocco plein gestald.

 

 

 

 

 

Daar op een terrasje koffie gedronken en toen gevraagd waar de zeepwinkel/fabriek Patounis was. Volgens de ANWB gids kun je vanuit de winkel zien hoe de zeep nog traditioneel gemaakt wordt. Is het pand  een paar weken geleden uitgebrand, wat een pech. We maken een wandeling door de mooie oude binnenstad gemaakt. Heel erg gezellig, niks Grieks aan, een compleet Italiaanse stad. Met de arcades(portici) de pastelkleurige huizen. Ja heel toeristisch natuurlijk, best wel druk want er liggen nl ook 2 hele grote cruiseboten.

Het oude centrum van Kerkyra met ook veel arcades(portici) en de pastelkleurige gebouwen.

Corfu is het eiland van de kumquat die hier groeit, je kunt er overal likeur, jam, snoepjes en zeep van kopen. We hadden ook nog wel naar de likeurfabriek gewild maar dat is er niet van gekomen. Dus in de stad maar iets gekocht, verder zie je veel voorwerpen van olijfhout, olijfolie etc. Het is een stad waar je heel goed je geld kwijt kunt.

We hebben de Agios Spiridonoskerk bekeken en ik heb zelfs het lichaam van de patroonheilige van Corfu kunnen zien. 2 Keer per dag gaan de luikjes van de zilveren sarcofaag open en kun je het hoofd en de voeten zien. Veel jongens heten naar hem Spiros, hij komt oorspronkelijk uit Cyprus, rond 270, waar hij bisschop is geweest.

Het is een lang verhaal maar uiteindelijk hebben monniken zijn resten meegenomen(ter bescherming tegen de Turken) en hebben hem aan Corfu verkocht! Daar heeft hij toen nog wonderen verricht waar ook de Turken weer bij betrokken waren! De kerk zelf vonden we niet zo sfeervol, hij is gerestaureerd er mogen nu geen kaarsen meer aangestoken worden ivm het roet hier van. Buiten staan 2 kleine gebouwtjes waar dit nu kan. Wij liepen een ander kerkje in dit vonden wij veel sfeervoller, ook geen gedoe van geen foto’s zoals bij de Spiridonoskerk. De naam kon ik niet terug vinden in mijn boek en op internet(iets van Vasilio/Vasiliou?)

Overal zie je kumquat artikelen te koop.
De mooie oude binnenstad van Kerkyra.
Een mooi geel kerkje in de oude binnenstad.
De iconastase van het gele kerkje.
bwd  Set 1/2  fwd

Zaterdag hebben we het nieuwe fort bezocht, gratis toegang van 9.00 tot 15.30. Vroeger moest je betalen en kon je diverse ruimtes in , nu zijn alle deuren van vertrekken gesloten. Dit fort is ook weer door de Venetianen gebouwd in de 16e eeuw en later door de Engelsen nog uitgebreid. Prachtig uitzicht op de stad, later hier weer een wandeling door gemaakt,koffie gedronken op een terrasje en later op zoek naar eetgelegenheid uit de ANWB gids. Eindelijk gevonden maar het was een prima adres op een lekker rustig pleintje.

Uitzicht vanaf het nieuwe fort op de oude binnenstad in de verte het oude fort .

Weer een belevenis met de fiets door de stad, naar de oude Engelse beschraafplaats, weer eens even heel iets anders.Zoeken en diverse keren vragen voordat we het vinden ondanks ons kaartje.Een stille plek in een drukke stad, maar toch lopen er diverse bezoekers. Je ziet heel veel Engelse namen die ons ook wel bekend in de oren klinken. Er is zelfs een stukje met Duitse graven, omdat er op het eiland geen Duitse begraafplaats is. Het meeste is oud maar er zijn toch ook recent (2014) nog mensen begraven bv de consul van het eiland en teksten als haar/zijn 2e huis.

We hebben lang niet alles bezichtigd, zo ook niet het oude Venetiaanse fort op het schiereiland. We hebben een keus gemaakt en alles rustig aan gedaan, op de Griekse manier, siga siga. Maandag sluit de camping maar wij gaan even ten zuiden van Kerkyra kijken.