Lefkimi

2016

Kavos

Zaterdag vertrekken we om half 4 naar Corfu-Lefkimi(€ 50). Naar Lefkimi is een uur varen en deze boot gaat om de 2 uur. Naar Corfu stad vaart er om het uur een boot en die doet er 2 uur over. Lefkimi is de haven in het zuiden, we dachten daar is het niet zo druk en toeristisch als in het noorden en rond de hoofdstad. Dat was vroeger zo toen wij hier ooit waren.

 

 

 

 

 

Vanaf de boot meteen naar links naar Kavos klein dorpje op de punt van het eiland. Komen we terecht in het Chersonissos van Corfu, wisten wij veel. Een lang gerekt dorp vol met bars, eetgelegenheden en ander vermaak. Inmiddels is er op de tv ook een Engelse serie die hier speelt, vreselijk! In het ANWB boekje staat letterlijk: veel inwoners voelen alleen nog maar minachting voor dit soort vakantiegangers maar zijn tegelijkertijd van ze afhankelijk. Ik kwam een beetje laat achter deze info. Het was even zoeken, maar op een doodlopend weggetje vinden we een plekje aan het strand, je kunt hier slechts met 1 camper staan N 39.37766º E 20.12193º. We stonden er prima, rustig met af en toe wandelaars die langs het strand liepen. 's Nachts komt er af en toe een scooter het weggetje afrijden maar die vertrekken meteen weer.

 

 

 

 

 Lefkimi

Daarna naar Lefkimi, zg een van de traditioneelste dorpjes van het eiland. Bij de rivier, die het dorp in tweeën deelt wat rond gekeken en ook even in een paar achteraf straatjes. 2 Leuke gesprekken gehad met bewoners. Dan zie je de leukste dingen zoals een oude vrouw met een traditioneel gevouwen hoofddeksel. De andere vrouw sprak redelijk Duits dus dan kan je wat praten, ik mocht een foto nemen! In een ander straatje was een echtpaar bezig druiven te persen. Deze man sprak Engels, hij had een restaurant gehad en maakt nu alleen nog maar wijn voor de familie. In tegenstelling tot Kavos lopen hier maar een paar toeristen en is het nog het Griekse leven wat je hier ziet.

Het oude centrum van Lefkimi.

Alikes

Daarna bij Alikes gekeken, hier was vroeger een zoutmijn, het is een vogelgebied je ziet er vaak flamingo’s. Men heeft er ook weer zo’n EU projekt neergezet wat nooit gefunctioneerd heeft, een aantal gebouwen waarvan 1 een museum dat nooit ingericht is. En er staan wat borden met inlichtingen over de vogels waarvan sommige ook nog alleen in het Grieks!

Petriti

Petriti ligt een 15 km verder en is een haven van vooral grotere vissersboten,kotters en trawlers. Boten met Griekse kapitein en eigenaar en Egyptische bemanning. Eerst bij een taverne aan de haven gegeten en daarna, na kleine siësta,wat rondgekeken. We hebben de hele middag en avond vertier gehad, we zeggen het vaker: in een haven is altijd wat te zien, ook hier weer. Er lagen diverse zeilboten waarvan er een lek was en die moest uit het water getild worden. Een spektakel en dan de vissersboten, de mannen waren bezig met de netten, wat een werk. 420 meter lange netten, de eigenaar stond er bij en merkte al de gaten zodat die bij een andere keer gemakkelijk te herkennen waren voor reparatie. We hebben ons er de hele middag en avond mee vermaakt N 39.45425º E 20.00301º.

De haven van Petriti, we staan mooi bij het begin van de kade.

Rond 7 uur komen de wandelaars, ouderen, jongeren en moeders met kinderen. Het parkje waar we staan is een druk ontmoetingspunt en dan nog de toeristen die hier ergens eten gaan. Hoewel dat hier niet druk is zoals in Kavos. Vannacht weer een stevige onweersbui gehad,voor vandaag was ook regen voorspelt maar vanmorgen was er toch af en toe zon. Stukje verder op langs het strand gezwommen en lekker even gedoucht bij de douche op het strand richting noorden(ook goede overnachtingsplek). We blijven maar staan prima plek, het was weer gezellig vanmorgen de bedrijvigheid in de haven, de diverse boten die uitvoeren.

Achter in de middag varen de vissersboten uit.

Een goede beslissing om ook maandag nog in Petriti te blijven, ’s morgens was er behoorlijk wat regen gevallen, overal zag je hier de grote plassen water. Prettig dat je dan op een betonnen kade staat.Op de weg is het dan ook vaak glad en we staan hier echt prachtig. ’s Middags werd het goed weer en was de haven weer een bron van vermaak. Wat een gezellige plek, boten die vertrekken en aankomen, continue mensen die voorbij lopen. De toeristen die hier met een auto komen, parkeren hier meestal en lopen even de kade af. De lekke zeilboot werd gerepareerd en achter in de middag weer in het water gehesen. De dag vloog om, stukje gelopen, 2x gezwommen, boodschappen in het dorp gedaan, diverse mensen gesproken, kortom een gezellig dagje..