Zagoria 1

2016

Papingo

De volgende dag gaan we via Ioannina naar de Zagoria streek, we waren hier ook al in 2008, te lezen bij de verslagen van Noord Griekenland. Nu gaan we naar wat andere gedeeltes van de streek, eerst naar Megalo en Micro Papingo, 2 typische Zagoria dorpen. Een prachtige route die slingerend omhoog gaat met uitzicht naar de Vikos kloof en de hoge toppen van het Pindos gebergte.

 

 

 

 

 

We maken door beide dorpen een wandeling en gaan ook even kijken bij het beekje Potami Rogovo N39.97268 E20.72598. Je vindt hier watervalletjes en kleine badkuipjes een bijzonder landschap. Maar het is zondag en vrij druk, na een stuk langs de beek gelopen en geklauterd te hebben rijden we weer terug naar de grote parkeerplaats bij de rivier Voidomatis. Een plek waar de boten om te raften te water gaan.

 

 

 

 

Op internet had ik gelezen dat diverse camperaars hier overnachten, wij hebben pech, weekend en ook nog eens hoogseizoen, er wordt gecontroleerd. De man komt ons vertellen dat we om 8 uur moeten vertrekken uit het Nationale park Vikos-Aoos.

Kerk in Micro Papingo.

Aristi

We rijden terug naar Aristi, als we het dorp doorrijden zien we dat er een dorpsfeest is, bij navraag gaat het om een feest van traditionele muziek. We vinden even buiten het dorp een prima plekje N39.93652º E20.66822º. Het begint pas om 10 uur maar we haken al snel af de muziek is voor onze ongetrainde oren ongeschikt. Nou ja toch leuk om een en ander even te bekijken, het lijkt me meer een eetfestijn.

 

 

 

 

 

 

Konitsa

Maandag rijden we naar Konitsa een stad ,aan de rand van de Zagoria. ASls je de stad door rijdt kom je bij een grote gratis P N40.05071º E20.75061º. Van 1454 tot 1913 was Konitsa Turks, er wonen hier ook nu nog moslims, we zien nog een aantal vrouwen met hoofddoek lopen en zeker niet alleen maar oude. Ik had een aantal bezienswaardigheden van Konitsa van het internet gehaald, bij de VVV kunnen ze ons niet echt verder helpen. We lopen omhoog naar het huis van Hamko(moeder van Ali Pascha)in Kato Konitsa, een beruchte wrede familie die we hier in Epirus nog vaker tegen zullen komen. We vinden de zgn mooie deur van een herenhuis niet. We gaan weer naar het oude gezellige centrum, het is veel te warm. Op naar de mooie oude stenen boogbrug, het symbool van Konitsa. Je kunt aan beide kanten van de brug parkeren maar wil je er overnachten dan is de zuidkant een goede optie N40.03605º E20.74487º bij een bron met goed water!

 

 

 

 

 

Tijd voor een relax middag, daarna lopen we wat rond een leuke plek, kinderen krijgen les in een kayak. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht in de Aoos kloof, de brug is de hoogste in zijn soort in de Balkan, 20 meter. Echt oud is hij niet de bouw begon in 1823 en duurde 50 jaar. Op het hoogste punt hangt onder de brug een kleine bel die klingelt als er harde wind is, als waarschuwing dat het gevaarlijk is de brug over te steken. Het is hier een prachtige omgeving langs de rivier de Aoos die door de kloof gaat kun je wandelen naar een bewoond klooster(5 km).

De stenen brug over de Aoos bij Konitsa.