Ioannina

2016

Ioannina

Camping Limnopoula in Ioannina ligt aan het water met prachtig uitzicht over het Pamvotis meer N39.67759º E20.84398º.De camping is ook op het terrein van de roeivereniging dus 's morgens en achter in de middag is er altijd wel wat te zien. Zwemmen is er niet bij want het water ziet zo groen als gras, maar het uitzicht maakt veel goed.  In 2008 tijdens onze eerst camperreis naar Griekenland waren we ook op deze camping, de stad Ioannina is ons dus niet onbekend.

 

 

 

 

 

Ioannina is de hoofdstad van het Epirus gebied. Het beleefde in de Turkse tijd onder de wrede Albanees Ali Pasha een bloeitijd, het was het rijkste gebied van het Osmaanse rijk. Ali Pasha lapte de regels van de Turken aan zijn laars en wilde een onafhankelijk staat stichten een groot Greco Albanese staat. Dit stond de sultan niet toe en stuurde troepen om hem te doden. Er volgde een lang beleg en toen hij ermee akkoord ging de Turkse bevelhebber te ontmoeten op het eilandje Nisi(in het meer) werd hij daar in 1822 gedood. Tot 1913 is dit Turks gebied geweest. 

Vrijdagmorgen met de fiets naar de stad, het is niet ver maar met deze hitte is fietsen toch prettiger. We gaan eerst naar het oude gedeelte binnen het ommuurde fort naar de citadel. Hier staat de Fethiye Moskee met het graf van Ali Pasha en de resten van zijn paleis. Er is ook een museum maar we lopen alleen maar wat rond op het terrein en gaan naar de andere moskee binnen het fort, de Aslan Moskee. In deze moskee is het museum voor de volkskunst een klein maar erg mooi en interessant museum met kleding en zilveren voorwerpen zoals gespen. In de moskeeruimte, die ook mooi is, staan bv ook nog wat meubelstukken die gered zijn uit het paleis van Ali Pasha. Vanaf de moskee heb je een mooi uitzicht over het meer, en op het terrein bevinden zich de gebouwen(cellen) waar de imams leefden en de koranschool was, de medresses. Daarna lopen we wat door het gezellige oude gedeelte van de stad (de Bazaar)bij de muur van de oude binnenstad. Hier is van alles te koop, het is een grote winkel van sinkel met allemaal kleine winkeltjes.

De Fethiye Moskee, naast de moskee in de metalen constuctie de tombe van Ali Pasha.

Nissi

Zaterdag gaan we met het bootje(€2 betalen in de boot) naar het eilandje Nissi, ooit was dit een eiland met kloosters en monniken. Later hebben vluchtelingen uit de Mani(Peloponnesos) er zich gevestigd na de Maniotische twisten uit de 17e eeuw. Het dorpje op het eiland leeft van de toeristen, dus heel veel winkels met de gebruikelijke artikelen. En natuurlijk de restaurants waar de bakken met vis op het terras staan waar je die dan kunt uitzoeken. Ik lust graag een visje maar als ik hier het water zie hoef ik geen vis, misschien ten onrechte. Het water ziet in het hele meer groen en toch zie je kleine vissersbootjes op het water. In het huis van Ali Pasha waar hij geen gevlucht was en gedood is, is een museum met mooie kostuums en heel veel zilverwerk. Ioannina is altijd een stad geweest van zilversmeden, zelfs nu nog. Het staat er vol met zilveren pistolen en zwaarden en heel veel sierraden zoals gespen. Hier kun je zien dat het een zeer rijke stad was.

Aankomst op het eiland Nissi.
Bij diverse restaurantjes staan bakken met vis waar je je eigen vis kunt uitzoeken.
Op Nissie veel winkeltjes met de gebruikelijke souvenirs.
Museum in het huis van Ali Pasha .
bwd  Set 1/2  fwd

We zijn in 2 kerkjes van een klooster geweest, 1 is er permanent open de andere is gesloten maar toen wij daar zaten en wat praatten kwam er een man uit het huisje en maakte de deur open. De kerkjes zijn compleet beschilderd met fresco's heel erg mooi. Niet filmen en fotograferen helaas, ze bezwijken je niet en het is nauwelijks mogelijk iets te fotograferen, op 1 foto na. We zijn het eilandje helemaal in de rondte gelopen in de loop van de middag loopt de temperatuur weer behoorlijk op naar 28º. Tijd voor een siësta op de camping.

 

 

 

 

 

Vanmorgen eerst een was gedraaid en toen op de fiets een rondje langs het meer. In het zuiden fiets je niet meer precies langs het meer, je komt dan door Anatoli-Katsikas, voorsteden van Ioannina. Op een plein in Anatoli zien we tig kleine tentjes staan en zitten vrouwen bij elkaar. Ineens realiseren we ons dat dit vluchtelingen uit het Midden Oosten zijn. Toen we een ijsje in een winkel kochten verwonderden we ons al dat de winkelier Engels sprak tegen kinderen. Dat werd duidelijk toen we langs het plein fietsten. In Ioannina zaten de terrassen bij het water vol, en het stond overal vol met auto's, het is zondag en dan is Ioannina waarschijnlijk the place to be. Wij vertrekken morgen weer richting Preveza.