Sagiada

2016  

Igoumenitsa

De laatste nacht op de CP maken we 's nachts de heftige aardbeving mee niet ver hier vandaan, met na een uur nog een nabeving. We lezen die morgen op NU.nl van de verwoestingen van een paar dorpen. 's Middags vertrekken we met 2½ uur vertraging naar Igoumenitsa.

Voordeel van de vertraging is dat we 's morgens om half 9 in Igoumenitsa aankomen als de winkels al open zijn. We gaan dus even naar de Vodafone winkel, de weg langs het water richting noorden. We kopen voor €10 een simkaartje met 5 GB, het meisje zet het erin en zegt dat ze hem geactiveerd heeft, het zou na 20 minuten moeten werken, niet dus. Weer even terug maar dan is het zo geregeld er m oesten wat inste3llingen aangepast worden en zijn we weer online. Het WIND kaartje werkt nl niet in Griekenland ook niet met roaming, belachelijk want WIND zit ook in Griekenland.

Sagiada

 

 

 

 

 

We gaan naar Sagiada een klein plaatsje 20 km ten noorden van Igoumenitsa en vlak bij de Albanese grens. Het is een zeer bekende en populaire plaats bij camperaars N39.63432º E20.16943º met stranddouche met kraan. Het is bloedheet, we willen hier even bijkomen voordat we verder gaan. 2 onrustige nachten, eerst de aardbeving en toen de overtocht. Je boekt voor het open dek, stel je er niet te veel van voor want er zitten op dat gedeelte wat openingen, maar de kans dat je daar net voor komt te staan is klein.

Wij hebben het in al die keren maar 1 keer meegemaakt. Wij stonden nu op de 3e rij, het is er altijd bloedheet, lawaai van het schip, en wat er om je heen gebeurt.Voordeel is dat je in je camper stroom hebt en dus met de waterkoker even iets klaar kunt maken en bv koffie zetten.

Als de buren weg zijn verplaatsen we de camper naar een mooi plekje bij een boompje.

Op tijd naar bed om eens lekker rustig te slapen, horen we 's nachts weer het een en ander. Een kudde koeien die grazend voorbij trekken, niet te geloven. We hadden de vlaaien al hier en daar zien liggen in het gras. Je hoort ze het gras uit de grond trekken en met hun kop komen ze ook tegen de camper aan voor het gras er onder. Marinus probeert ze weg te jagen, het gebeurt aan zijn kant, maar onbegonnen werk, ze hikken nog vertikken en gaan gewoon door. Die liggen overdag denk ik ergens in de schaduw en gaan 's nachts aan de wandel voor voedsel. De buren vertrekken en wij schuiven stukje op, zo hebben we in de middag een beetje schaduw van een klein boompje.

Dodoni

De volgende dag gaan we na even buiten Igoumenitsa bij de Lidl boodschappen doen(langs oude weg naar Ionannina E06). We gaan nl de Zagoria(de bergen dus) in en daar zijn de inkoop mogelijkheden in de kleine dorpjes beperkt. We zijn over de tolweg(€6 betalen vlak voor Dodoni)richting Ioannina gereden, je komt dan langs de archeologische plek Dodoni. Entree €6, 65+ €3, gewoon naar vragen want heel vaak staat het niet aan! In 2008 waren we hier ook maar toen was het op maandag gesloten, nu iedere dag van 8 tot 8 geopend.

 

 

 

 

 

We gaan nu eens kijken maar we vonden het een teleurstelling. Weggegooid subsidiegeld van de EU (bord met bedrag staat bij ingang)zoals we zo vaak in Griekenland zien. Dat je niet in het grote theater(17.000 plaatsen) omhoog kon lopen vond ik nog de grootste teleurstelling. Het was dè plek van een van de belangrijkste orakels(na Delphi) en heiligdom van Griekenland en dateert van 1000 vCr. Het orakel bestond uit een heilige eikenboom, de priesters konden uit het geruis van de eik en de vlucht van de duiven, die in de eik nestelden, antwoord geven op de vragen van bezoekers. De eik werd ooit geveld toen het christendom zich verbreid had(het uitroeien van heidense praktijken). Inmiddels is er natuurlijk weer een eik geplant!

 

 

 

 

 

Belangrijkste bezienswaardigheid is dus nu het vervallen/verwaarloosde theater en daar vlak tegenaan het stadion(gedeeltelijk uitgegraven), gebouwd onder koning Pyrrhos. Hij liet het bouwen voor de 4 jaarlijkse festivals van Naia ter ere van Zeus net zoals de olympische spelen in Olympia op de Peloponnesos. Ook hier werden in het 250 m lange stadion wedstrijden gehouden waar de deelnemers naakt aan meededen. Het theater ligt gedeeltelijk in een heuvel en heeft een paar hoge bastions zodat het een indrukwekkend geheel is. De Grieken gebruikten het als theater, de Romeinen maakten er een arena van voor dierengevechten en gladiatoren gevechten. In een paar boeken is er veel over geschreven, interessant om te lezen want ter plekke staan er wat informatieborden, door er wat over te lezen krijg je toch wat meer inzicht over de plek. Wij hebben op de parkeerplaats overnacht, een rustige plek N39.54651º E20.78529º.