Glifada

2016

Agios Georgios South

Van Petriti langs de kust naar Messongi/Moraitika gereden, 2 drukke toeristische plaatsen, de eerst kleinschalig en de 2e luxer, grote resorts. Hierboven richting hoofdstad wordt de kust alleen maar drukker dus zijn we het naar de ander kant van het eiland gegaan,

 

 

 

 

 

Agios Georgios South is een dorp alleen maar voor de toeristen gebouwd,maar hier is het toch iets minder vol. Wij vinden zelfs nog een stukje open land waar we aan zee kunnen staan N 39.42498º E 19.95269º.We vinden zelfs beneden bij het strand een provesorische kraan. De kust is hier laag maar steil met een klein stukje zandstrand.’s Avonds het dorp doorgelopen, toch een iets leukere sfeer als bovengenoemde plaatsen.

Mooi plekje even ten zuiden van Agios Georgios South.

Gardiki

We gaan verder naar het noorden langs de westkust. Eerst weer bij zo’n EU projekt gekeken de Byzantijnse burchtruïne Gardiki. Gesloten, stelt echter niks voor maar ze hebben wel ruim 4 ton gehad waar wat kleine werkzaamheden voor verricht zijn zoals verlichting op het pad. Zo te zien is het niet de bedoeling dat het ooit open gaat. Daarna proberen we de kustweg te rijden, maar een en ander wordt toch te smal en we nemen het risico niet en gaan weer terug. We rijden wel door prachtige olijfboomgaarden, goede plek voor even een koffiepauze. De olijfbomen die we hier zien zijn heel oud en vooral heel hoog, dat hebben we al vaker op het eiland gezien. Toch liggen er allemaal netten, dus er wordt nog wel geoogst?

 

 

 

 

 

Agios Mattheos

Het wordt dus de bergroute naar het noorden, eerst komt het grote dorp Agios Mattheos.We parkeren beneden in het dorp op een grote parkeerplaats N 39.49633º E 19.87457º.Via het straatje omhoog kom je in het centrum en maken een wandeling door het leuke dorp. Achter wat nu de hoofdstraat is met de winkels en cafe’s vinden we nog een oude hoofdstraat met 2 winkeltjes die nog open zijn. Dat is weer het voordeel van ’s ochtends want dan leeft het dorp, straks is het siësta en is het meeste gesloten.

De oude hoofdstraat van Agios Mattheos.

Marinus laat een grote vrachtwagen, met net zo’n grote aanhanger er achter, voor gaan. Als hij er door kan dan is het voor ons geen enkel probleem. In het volgende dorp Vouniatades hij kon er dus(net) niet door. Het heeft zeker een half uur geduurd voordat hij een bocht in het dorp kon maken. Een spectakel in het dorp, iedereen kwam kijken, stukje vooruit, stukje achteruit. Het heeft een hele tijd geduurd, na een scheur in zijn zeil gereden te hebben(aan een hek) en aan de andere kant klein stukje uit een balkon, was hij de hoek om. Komt er na het dorp een grote touringcar aan, ja die moest dus een heel stuk achteruit, bocht om, bleek er achter die bus nog een te staan.

 

 

 

 

 

Bij Agios Gordis weer geprobeerd aan de kust te komen, weer fout, smalle toeristisch straat die op klein pleintje dood loopt. Volgende bestemming Sinarades, dorp met een folklore museum. In mijn boekje staat dat het tot 2 uur open is, we maken maar een wandeling door het dorp maar dat vinden we tegenvallen, nu is het natuurlijk wel siësta tijd, eigenlijk verkeerde tijd.

Glifada

Via Pelekas, dit ziet er weer gezellig uit maar we kunnen geen parkeerplaats vinden, rijden we naar Glifada of wel Golden Beach. Ook toeristisch maar toch kleinschaliger, dit strand is vooral geliefd bij de Grieken. Op de parkeerplaats van taverne Golden Beach staan we weer mooi met uitzicht op het strand N 39.59236º E 19.80866º. We gaan ons even melden in het restaurant en zeggen dat we morgenmiddag komen eten. We blijven een dag staan, gisteren best wel lang gereden, het zijn niet de kilometers maar het is soms wel eens even zoeken. Nu maar even een rust/relaxdag, ’s middags dus bij de taverne gegeten en wat gezwommen, het strand langs gelopen, morgen weer verder.

Het strand van Glifada, Golden Beach.