Ancona

2016

Ancona

We gaan vrijdag(19-8) achter in de middag weg en rijden dan tot een CP in Limburg(Dld) bij het camperbedrijf Singhof, een gratis plek met stroom N50.40289º E8.07149º een plek vlak bij de autobaan waar we al vaker gestaan hebben. Zaterdag rijden we dan tot CP in Saronno in noord Italië N45.61284º E9.04198º deze kennen we ook, een rustige plek zonder voorzieningen. Dan is het de volgende dag niet zo'n groot stuk meer naar Ancona.

Eerst naar de gratis CP in de stad N43.57799º E13.50838º, een mixparking bij een parkje(met schaduw) en supermarkt. We vinden vlakbij ook een tabakswinkel waar we de volgende morgen mijn WIND kaartje even konden activeren. Maandagmorgen naar de CP met faciliteiten, in het boek stond dat je er maar 48 uur mocht staan daarom waren we gisteren eerst op de andere parkeerplaats gaan staan. De CP is een afgesloten terrein waar veel camperaars uit de omgeving hun camper hebben gestald. Je moet met munten € 12 betalen dan gaat de poort open. Je kunt er wel door een deur gewoon uit. Blijf je langer dan een dag staan dan komt de beheerder achter in de middag voor een volgende betaling, N43.59966º E13.48586º inclusief stroom.

 

 

 

 

 

Voor de CP links is maar één bushalte, hier vertrekt de bus naar het centrum van de stad. Buiten de CP rechts omhoog zijn een stukje verder(6 min lopen) wat winkels en supermarkt(Si con te) waar je buskaartjes in de tabakswinkel kunt kopen. De bus(3) gaat 4 x in het uur naar het centrum naar Piazza Cavour. Kaartje kun je dus niet in de bus kopen, dat moet in de tabakswinkel. Wij waren buiten de drukte maar mochten zonder kaartje wel instappen. De bus wachtte bij de tabakswinkel zodat Marinus even kaartjes kon kopen, dat is nog eens service . We lopen de brede winkelstraat vanaf Piazza Cavour door naar Piazza Roma waar de Tourist information zit, beneden!

Piazza Cavour in Ancona met het standbeeld van de staatsman.

Daarna lopen we eerst omhoog naar de kathedraal, hier heb je een mooi uitzicht over de haven maar de kerk is natuurlijk gesloten. Begin van de middag we hadden het kunnen weten, morgen maar voor de herkansing dan gaan we vroeger op pad. We lopen naar de Trajanus boog(2e eeuw n.Chr) bij de haven, een triomfboog ter ere van keizer Trajunus, toen deze uit eigen zak(?) een uitbreiding en versterking van de haven had gefinancierd. Daarna naar de fontana delle Tredici Canelle, vlak bij Piazza Roma, een fontein uit 1560 met 13 maskers waaruit het water stroomt.

Om half 4 zijn we al weer terug op de CP. De volgende morgen weer met de bus naar het centrum, deze keer zit hij behoorlijk vol, allemaal vrouwen die naar de markt gaan. We lopen nog een keer omhoog naar de Duomo di San Ciriaco, de kerk is van binnen vrij sober, de crypte waar zich het lichaam van de San Ciriaco bevindt is wat mooier dan het interieur boven. We lopen ook nog een keer langs de S.Maria della Piazza, weer dicht, hier zou ook een mooie crypte zijn. We kijken nog bij de Franciscus kerk die heeft een mooie ingang maar stelt verder niet veel voor. Ancona heeft niet zoveel bezienswaardigheden, in principe zou je het in 1 dag kunnen bekijken. Maar wij vonden deze 2 dagen wel relaxed na een reis van bijna 1500 km, piano piano, rustig aan.

De crypte in de San Ciriaco, rechts de kist met het lichaam vande heilige.
Standbeeld van paus Clemens op het plein van de paus Piazza Plebiscito.
Piazza Plebiscito met de klokkentoren, Torre Civica.
De Fontana delle tredici(13) cannele.
bwd  Set 1/2  fwd