Paleo Perithia

2016

Sidari

We zitten inmiddels aan de noordkust in Sidari, 29 km verder. We hebben niet de kustweg genomen maar zijn door de bergen gegaan. We hadden geen idee of de kustweg redelijk breed is, in de jaren 70/80 liep hier helemaal geen weg, wij hebben de oude hoofdweg maar genomen. In Sidari is het seizoen nog volop aan de gang, best wel een gezellige plek maar ik denk in het seizoen erg druk.

 

 

 

 

 

We komen er in gesprek met een Griek en ik vraag hem of bij het Canal d’Amour gelegenheid tot parkeren is voor onze camper. Dit is nl een mooi en populair stukje kust net ten westen van Sidari. Nee daar was niks maar hij geeft ons de tip van Apotripiti beach 2 km verder. Een geweldige plek, zonder de aanwijzing hadden we het niet gevonden N39.79640º E19.69534º geen voorzieningen. Van hier uit wandelen we naar het Canal d’Amour, mooie uitzichten op de baaitjes.

Apotripiti beach vlak bij het Canal d'Amour.

Half 7 is iedereen vertrokken en staan we alleen met het prachtige uitzicht. De volgende morgen prachtige ontbijtplek natuurljk maar wat een schrik het Vodafone kaartje werkt niet meer. Aangezien dit het einde is van de 1ste termijn zal het opwaarderen in Igoumentisa wel niet goed gegaan zijn. We gaan naar Acharavi een toeristische plaats, naast Roda, daar vinden we een Vodafone filiaal in de hoofdstraat.

Ik krijg een vaag verhaal van de verbinding is weggevallen en dan moet hij uitgezet worden etc etc. De verbinding is diverse keren uitgevallen want internet is op veel plekken slecht en dan springt hij naar de E modus. Maar daarna functioneerde alles gewoon weer. Zelfs bij het toeristische Paleokastritsa was geen 3G verbinding. De jongeman heeft een en ander gedaan en het werkt weer pfffff.

Het strand bij Agios Spiridon.

We gaan meteen op zoek naar een kapper, Marinus vindt dat hij ook geknipt moet worden. We vinden een kapper waar we alle 2 tegelijk geholpen worden door vader en zoon. Ik informeer ook meteen of ze een goede plek weten waar wij kunnen staan.Roda en Acharavi zijn druk dus dat willen we liever niet. De zoon noemt 2 mogelijkheden, maar Agios Spiridon heeft een stranddouche, dus die wordt het N39.81576º E19.86039º.

Weer een prima tip we staan er heerlijk, maken een wandeling en ’s avonds is het weer heerlijk rustig. Vanmorgen zijn we 9 km landinwaarts gereden naar Paleo Perithia, dit ligt aan de voet van de Pantokrator, de hoogsteberg van Corfu, 906 m. Ooit woonden de bewoners van het dorp aan de kust maar zij zijn in de 14e eeuw gevlucht voor de aanvallen van piraten en hebben een nieuw dorp gesticht dat je vanuit zee niet kunt zien liggen.

Paleo Perithia met op de achtergrond de Pantokrator, 906 m hoog.

Toen er een besmettelijke ziekte uitbrak mochten de bewoners hun dorp niet meer verlaten. Het dorp groeide daarom uit tot het grootste dorp van Corfu met 1500 inwoners, 8 kerken, een school, een rechtbank, politiebureau en een stadhuis. Vertrokken bewoners toch dan werden ze met harde hand terug gedreven in hun dorp. Later toen het toerisme opkwam zijn de mensen toch weer naar de kust vertrokken om ook een graantje mee te pikken van de welvaart. Half jaren 70 vertrokken de laatste bewoners. Er zijn nu een aantal tavernes en er woont een imker.

Het is een oase van rust als je vroeg bent, toen wij naar beneden reden kwamen we al 2 bussen tegen.Er is weinig parkeerruimte, 100 m voor het dorp is aan de linkerkant een kleine inham!

Stukje verder ligt aan de kust Kassiopi, een toeristische plaats met ook weer veel Engelsen. Een gezellig dorp, waar we een wandeling door maken en dan toch verder rijden op zoek naar een rustiger plek. De kust die volgt is grillig met kleine plaatsjes en strandjes op 2 km afstand van de Albanese kust. We kunnen de laagvlakte die bij de opgraving Butrint duidelijk zien liggen.

De touristische haven van Kassiopi.

We rijden een weggetje in naar beneden naar Kalama, een mooie baai maar allemaal smalle straatjes en overal geparkeerde auto’s. We rijden klein stukje terug en dan lukt het bij Kouloura weer een prachtige plek met uitzicht op het kleine haventje van Kouloura. Niet beneden rechts naar het haventje zelf rijden maar rechtdoor rijden N39.74582º E19.93869º.