Xanthi-Komotini

2017

Xanthi

Stukje ten oosten van Kavala waren we bij het strand van Nea Karvali gaan staan, maar we vonden het toch geen rustige overnachtingsplek dus zijn we naar Paradisos gereden 25 km verder richting Xanthi. Een heerlijk rustig plekje, N41.08143º E24.75977º. De volgende morgen naar Xanthi gereden, in het centrum bij een groot betaald parkeerterrein een plek gevonden N41.13803º E24.88627º.

 

 

 

 

 

We hebben een wandeling van anderhalf uur gemaakt door de oude stad en door de Bazar en over het grote centrale plein. Hier staat de kathedraal Agia Sophia in Byzantijnse stijl met van binnen mooie fresco's en houten iconastace. Via de oude weg zijn we even voor Iasmos op een plek bij een bron gaan staan waar we in 2008 ook hebben gestaan N. Geweldige plek, het is steeds een komen en gaan van mensen die even wat water drinken/halen. De vruchten van de moerbei boom zijn rijp dus menigeen plukt wat van de boom. Hier vlak bij Poliantho is een mooie Byzantijnse brug die de moeite van het bezoeken waard is.(zie het Tracië verslag van 2008)

Het centrale plein van Xanthi.

Dit is de streek van de Turken, alhoewel Griekenland spreekt van Moslim Grieken. Dan hebben we nog de Pomaken(40.000), de Slavische moslims, zij worden niet als afzonderlijke minderheid erkent. In de dorpjes zien we de minaretten en de vrouwen met hoofddoeken. In Xanthi hoorden we ook het marhaba( Arabisch/islamitisch hallo) ipv het jassu, het Griekse hallo. Dit is de streek van de tabak en katoen, Xanthi is destijds rijk geworden door de tabaksplant. De streek Tracië was in de oudheid al rijk, de boeren vonden op het land tijdens het ploegen de stukjes goud.

Komotini

Komotini ligt aan de oude Via Egnatia de belangrijke route vanuit Italië naar de Oriënt. In Komotini is het merendeel van de bevolking Turks, of zoals de Grieken dus zeggen Moslim Grieken.In Komotini een parkeerplek aan de rand van het centrum gezocht op de Ipsilantou, de doorgaande weg door de stad(EO2) N41.11580º E25.39423º. Dan is het niet ver lopen naar het centrum. We herkennen wat plekjes waar we in 2008 ook geweest zijn, het oude gedeelte met de kleine winkeltjes. Alhoewel het er nu nog vervallener uit ziet. Het valt ons wel op dat er moeders met hoofddoeken lopen maar dat veel dochters dat niet meer hebben.

Het oude gedeelte van de binnenstad.

We maken met de plattegrond van de stad op onze Road kaart een wandeling, het meeste ligt rond het centrale Irinis plein. Maar dan nog het is een chaotisch centrum. Verder is er weinig te vinden in mijn boeken die ik mee heb en op internet. Het mooie kerkje, wat er van buiten zo niet uit ziet, vlak naast de ruïnes van de oude vesting, heet op onze kaart Kimisi Theolokou. Ziet er van buiten niet uit als een kerk maar is erg mooi van binnen. Het archeologisch museum lees ik heeft een aantal mooie gouden voorwerpen uit de oudheid maar we slaan het over, na de middag loopt de temperatuur weer behoorlijk op en gaan we weer richting kust. 15 km voor Alexandroupoli vinden we een plekje aan het strand bij Dikela, hier is het ook meteen veel koeler als in de stad N40.85819º E25.65825º.