Ierissos

2017

Ierissos

We zijn inmiddels niet meer op Sithonia en staan net even boven Ierissos, nog net op het laatste schiereiland Athos. Gisteren hebben we in Ierissos bij de scheepswerven gekeken. Hier bouwt men nog de traditionele houten boten, we zagen de mensen bezig met de boomstammen verslepen en zagen en daarna de spanten zagen. Of een en ander nog betaalbaar is als je ziet wat voor handwerk hier mee gemoeid is, ongelooflijk. Tussen de loodsen staan ook de vervallen bedrijfjes die er toch mee gestopt zijn. We kenden dit plekje van uit 2008 toen we hier waren maar we vonden het wel leuk om weer te zien.

Bij het strand van Ierissos zijn een aantal jachtwerfjes waar men nog op traditionele manier de houten boten bouwt.

Het schiereiland Athos zijn we niet verder opgegaan, het is maar een klein stukje naar Ouranoupoli maar daar houdt het op en begint de monniken republiek met de vele kloosters. Verboden gebied helemaal voor vrouwen, mannen kunnen het op aanvraag bezoeken.

 

 

 

 

 

Daarna zijn we naar het zgn Sfinx strand gereden, hadden het zonder de WOMO gids niet gevonden maar het is een mooie plek N40.41823º E23.86079º. Gisteren hebben we ook wat regen gehad en voor vandaag is dat ook voorspelt. We blijven hier dus een dagje staan, beetje lezen en ons oriënteren wat er op de komende route richting Kavala ligt. Het valt mee achter in de middag en 's avonds kunnen we weer buiten zitten.

Amphipolis

 De route langs de kust richting Kavala is weer mooi. Het is hier erg groen, veel bomen, de brem staat overal in bloei en we zien als we wat hoger in de bergen rijden zelfs de wilde gladiool. Halverwege de route ligt Amphipolis wat in de oudheid een grote stad was die aan de monding van de rivier de Stimonas ligt, die vanuit Bulgarije hier in zee stroomt. In de oudheid was het de enigste plek om de rivier over te steken, Amphipolis was dus een belangrijke plaats.

Hier staat in de buurt van de oude brug een grote leeuw. Rond 1912-1913 vonden soldaten brokstukken van de grote leeuw. Later tijdens de 1st WO vonden Britse soldaten ook grote brokstukken en de basis .In 1931 vond men weer bij werkzaamheden brokstukken en toen is men systematisch gaan zoeken, men heeft het toen gereconstrureerd. Alleen maar het bovenste stuk met de 3 pyramide treden, dit stond dan weer op een soort mausoleum en was dus gigantisch groot. De onderkant meet 10 x 10 meter. Het stamt uit de tijd van 200 BC en was waarschijnlijk ter ere van een belangrijk persoon uit Amphipolis.

De leeuw van Amphipolis, als je de camper ziet staan krijg je een beetje indruk van hoe groot hij is.

Inmiddels hebben we een mooi plekje gevonden op de kade bij de haven van Nea Iraklitsa. Leuke plek, vissersbootjes die uitvaren, bootje dat te water wordt gelaten, mensen die langs lopen, steeds is er wat te zien.