Vergina

2017

We staan op de CP in Vergina, N40.48512º E22.31959º €7 incl stroom, geen stort! In 2008 waren we hier ook en hebben toen ook het museum bezocht van de koningsgraven. Ontdekt in 1978 en pas in 1992 geopend, entree € 12 maar €6 voor 65+. Het museum bevindt zich in een grote tumulus(grafheuvel) en bevatte dus de koningsgraven graven van de oa Philippus II, koning van Macedonië. 2 van de 3 koningsgraven waren ongeschonden toen ze geopend werden. Wat je hier aan voorwerpen zien uit een tijd van ver voor Chr. vind ik ongelooflijk.

Philippus werd in 336 v.Chr. vermoord, gebruikelijk was dat koninklijke personen werden verbrand, de beenderen die overbleven, werden gewassen en in een gouden kistje(larnax) geplaatst. Gelijktijdig werd ook de jonge vrouw van de koning verbrand en de resten ook op die manier in een gouden kistje geplaatst. Kistjes met bovenop de ster met zestien stralen, de Macedonische zon,het symbool voor het antieke koningsschap. Inmiddels ook uitgegroeid tot symbool van de politieke strijd om de staatsnaam Macedonië.

De ingang van het museum dat in de grafheuvel gelegen is waar ooit alles gevonden is.

Wat je hier aan gouden voorwerpen, sieraden ziet is werkelijk heel bijzonder. De gouden diadeem van de koninging is het mooiste voorwerp uit de antieke wereld.Verder werden aan de doden allerlei oa zilveren voorwerpen meegegeven die men in het leven hierna nodig had. Er is ook een met goud versierd harnas van Philippus te zien.

Heel erg jammer maar je mag niets fotograferen(belachelijk), overal lopen mensen rond en word je in de gaten gehouden. In 2008 heb ik toen een boekje gekocht wat in de souvenirswinkels ter plekke wordt aangeboden. Toch vonden we het de moeite waard om dit na 9 jaar nog een keer te gaan zien, het is een mooi compact museum. Wie dus wat mooie voorwerpen wil zien moet maar eens kijken op internet, kijken bij Royal tombes of Vergina op de site van Tripadvisor vind je diverse foto's van bezoekers die het wel gelukt is een foto te maken.Ik heb een paar foto's gemaakt uit mijn Duitstalige boekje.