Ferrara

2017

Maandag 2e paasdag vertrekken vanuit Blomberg, het is ontzettend druk en in zuid Duitsland zien we ineens sneeuw langs de weg.We overnachten op de CP in Schwaz/Oostenrijk N47.34666º E11.70382º €6. We rijden via de Brenner, waar het wit van de sneeuw ziet, en zijn om 1 uur op de stadscamping Estense van Ferrara, N44.85397º E11.63486º. Het regent wat maar als het bijna droog is gaan we lopend naar de stad, een wandeling van een half uur.

 

 

 

 

 

Je kunt hier goed fietsen maar na 3 dagen in de auto zitten is even lopen wel zo prettig. We treffen het zowel heen als terug is het praktisch droog als we in de stad zijn gaat het weer wat regenen maar dan bezoeken we het kasteel(65+ €6) en de kathedraal. We activeren meteen even mijn WIND kaartje zodat we weer internet hebben. Ferrara is een oude Middeleeuwse stad en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Castello Estense in Ferrara.

Gister hebben we het kasteel van de familie d'Este bezocht die de stad lange tijd bestuurd heeft. Het is ook al eeuwenlang een universiteits stad, in 1503 studeerde de Poolse Copernicus af aan de universiteit. De familie d'Este had tal van kunstenaars in dienst om de stad te verfraaien. Het kasteel heeft heel veel fresco's maar tijdens de aardbeving van 2012 is er veel beschadigd. Men heeft de scheuren beschermd door er kleine witte "plakkers" op te plakken. Niet echt mooi maar je moet toch wat als er geen geld is om te restaureren.

Rond 1492 nodigde de hertog d'Este de Spaanse joden uit om naar Ferrara te komen ivm met de katholieke onderdrukking in Spanje. Later verhuisden de Este's naar Modena en werden de joden weer onderdrukt toen de kerk het weer voor het zeggen kreeg in Ferrara.Dit kwam omdat er geen mannelijke opvolger in de familie was. Naast het kasteel is de 12e eeuwse kathedraal, helaas staat de voorgevel in de steigers. Jammer, op internet is een mooie facade te zien, het interieur vonden we somber.

Het gemeentehuis ooit paleis van de fam.d'Este.
De binnenplaats van het gemeentehuis .
De zijkant van de kathedraal met de portico voor de Joodse handelaars.
De winkelstraat Via Mazzini.
bwd  Set 1/2  fwd

Woensdag gaan we op de fiets naar de stad, Ferrara is fietsstad en heeft heel veel fietspaden.De oude binnenstad is autoluw maar je moet goed uitkijken dat je niet van de sokken wordt gereden door een fietser. Iedereen fietst hier, jong en oud, overal zie je fietsen,geparkeerd en rijdend. De brede oude straat Corso Ercole I d'Este is nog helemaal met oude keien bestraat. Een beetje moeilijk fietsen dus de meesten fietsen hier op het "trottoir".

 

 

 

 

 

In deze straat staat het Palazzo dei Diamanti, een paleis met 8000 diamantvormige stenen. Een van de gevels staat ook in de steigers! Er zijn heel veel musea in de stad die vooral in de voormalige palazzi zitten. De familie d'Este had heel veel kunstenaars in dienst zo ook architect Biago Rosetti die Palazzo dei Diamanti ontwierp. We maken een wandeling door het oude gedeelte van de stad en gaan daarna de specialiteit van Ferrara eten: Cappellacci di Zuca Ferrarese. Verse pasta gevuld met zoete pompoen en een heerlijk vleessaus. Een must als je in Ferrara gaat eten.

 

 

 

 

 

Donderdag weer prachtig weer, we gaan een rondje over en langs de muur fietsen. Le Mura, de muur, is gebouwd in 1493-1505 en is 9 km lang.Hij is destijds al ruim om de stad gebouwd en diende om handelaren van buiten tegen te houden om tol te heffen. We bezoeken nog Palazzo Schifonoia(65+ €2), van buiten een groot onooglijk gebouw maar van binnen heeft het een grote zaal met fresco's en een zaal met een prachtig plafond. Dit was ooit de zomerresidentie van de familie d'Este, niet echt een aanrader. Maar er zijn zoveel musea in Ferrara dat we een keus gemaakt hebben.

's Middags eten we weer in de stad,je kunt hier meestal lekker eten en geen toeristen menu's.Het zijn ook allemaal Italianen die we in het restaurant zien. We krijgen de indruk dat er niet veel buitenlanders zijn, wel zie je in de stad heel veel scholieren op excursie.