Kastoria

2017

We zijn 150 km noordelijk gereden naar Kastoria, het stuk van de Meteora naar Grevena is een prachtige rustige route. Vanaf Grevena is het autobaan maar hier rijdt heel weinig verkeer dus ook relaxed rijden. Maar wat heet relaxed overal staan waarschuwings borden van de beren en nog wat wilde dieren. Langs de hele autobaan is zowel rechts als links een hek met gaas en bovenaan prikkeldraad om de beren tegen te houden. Bij het meer van Kastoria gaan we eerst naar Dispilio, de Neolithische nederzetting(5600 v.Chr.) aan de rand van het meer €3 pp.Rond 1966 is de waterstand gezakt en kwamen de resten te voorschijn. Men heeft er toen opgravingen gedaan en zijn er veel voorwerpen gevonden die een beeld van het leven in die tijd gaf.Er zijn een paar huisjes weer gebouwd van riet en leem en ingericht met replica's.

 

 

 

 

 

Wij rijden daarna naar de oostkant van het meer naar Mavrochori, we vinden hier een heerlijk plekje aan het water N40.51204º E21.31764º. Er zijn hier heel veel watervogels, zwanen maar ook pelikanen. De volgende morgen naar Kastoria, dat vooral bekend staat om zijn bonthandel. Tegenwoordig worden vanuit de hele wereld reststukjes bont geïmporteerd die men dan met een bepaalde techniek(steek) aan elkaar zet. Kastoria betekent,plaats voor bevers, daarom is de bont handel hier ooit ontstaan. Verder heeft het heel veel Byzantijnse kerkjes en kapellen uit de 10e tot 16e eeuw met fresco's.

Bij het meer van Kastoria zie je heel veel watervogels oa pelikanen.

Woensdag is het marktdag in Kastoria dus het is erg druk, we parkeren vooraan in de stad. Bij de Toeristen info op het grote plein heeft men geen plattegrond van de stad. Ze legt ons uit waar het Byzantijnse museum is en als je dan wat kerkjes wil bezoeken moet je dat aangeven dan gaat er een gids mee met een sleutel.Ik begrijp dat dit bij de toegangsprijs is inbegrepen €2 65+. We bezoeken er 4 en dan is het wel genoeg, als ik vraag of ik foto's mag maken zegt hij als het privé is mag dat. De stad ligt op een heuvel dus het is best inspannend lopen,af en toe zie je een bord naar een kerkje maar zo gaat het redelijk snel.

Iconen in het Byzantijnsmuseum.

De stad heeft heel veel oude Byzantijnse kerkjes/kapelletjes uit de 10e tot 12e eeuw. Vele waren privé kerkjes of kapelletjes. Na afloop van het bezoek geven we de man uiteraard wat geld, we vonden het bezoek aan het museum en de kerkjes zeer de moeite waard. Er hebben hier in Macedonië vele volkeren geheerst en iedereen heeft denk ik zijn eigen kerk gebouwd. Als laatste kwamen de Turken die in 1354 Europa binnenvielen want het Byzantijnse rijk was in verval. Na de 1e WO zijn er weer wat verschuivingen geweest met land vooral na de 2e Balkan oorlog kreeg Griekenland er veel land bij.Maar in 1923 moest men Oost Tracië toch weer afstaan en kwam de grote volksverhuizing (bevolkingruil)op gang tussen de Turken en Grieken.

 

 

 

 

 

We hebben op het schiereiland bij het voormalige klooster Mavriotissa overnacht, een leuk plekje N40.50906º E21.29077º, dit is v;akbij  de P van de Dragoncave waar ook een toiletgebouw is(geopend tot 5 uur?). Er komen steeds wandelaars en trimmers langs, zelfs 's morgens vroeg al.

Het voormalige klooster Mavriotissa.
Fresco's aan de buitenkant van de kloosterkerk .
Het voorportaal van de kloosterkerk .
De kloosterkerk.
bwd  Set 1/2  fwd

We gaan nog 1 keer de stad in, nu aan de NO kant de wijk van de archontika/(heren) huizen en lopen langs de mooie Byzantijnse kerkjes Agia Anargyroi en Agia Stefanos. Zo hebben we wel genoeg van de stad gezien, we gaan 130 km oostelijker naar Vergina.