Veria

2017

Veria

Van Vergina naar Veria is maar een klein stukje dus we waren al vroeg in de stad. Ik had me op de plattegrond die in onze Road kaart stond een beetje voorbereid waar we moesten zijn. We lopen in het oude centrum een kerk in en er is een mevrouw die vraagt of we al een citymap hebben. Dat maakt het een en ander wel wat gemakkelijker.

 

 

 

 

 

De meeste kerkjes met fresco's zijn laat Byzantijns en doen van binnen aan als een schuur qua constructie. Verder zijn er ook de mooie archontika huizen, en er is het altaar van de apostel Paulus, waar hij de mensen doopte. Koffie drinken we met een heerlijke verse warme bougatsa,soort puddingbroodje in filodeeg.Die ze hier in keurige hapklare stukken voor je snijden. Achteraf de lekkerste van de hele vakantie! Er zijn nog diverse bezienswaardige gebouwen in Veria maar we maken een keus het is best wel warm en ook erg druk in de stad.

De St.Patapios Temple doet van binnen aan als een grote schuur.

Lefkadia

Daarna rijden we een klein stukje verder naar Lefkadia waar 2 Macedonische tombes zijn. Open tot 2 uur en in het weekend gesloten. We vragen wat de toegangsprijs is, die is er (nog) niet. Het lijkt wel of een en ander nog maar net open/gerealisserd is voor bezoek. Uiteraard staan ook hier de subsidieborden! We krijgen een leuke interessante uitleg(in het engels) van de kleinzoon van de man die 1 van de tombes op zijn land vond in 1954. Het is de grootste tot nog toe ontdekte grafkamer, het heeft façade fresco's met oa 2 van de 3 rechters van de onderwereld. Men noemt het dus het rechtersgraf. Alleen de grote façade is te zien. 200 m verder ligt het bloemengraf, hier is een voorportaal te zien waarvan het plafond helemaal met bloemen beschilderd is.Het had mega grote marmeren deuren die nu op de grond liggen en je ziet de marmeren tombe waar men de larnax in deed.

De bovenkant van de bloemen tombe.

Beide graven zijn leeg geroofd. In het bloemengraf zie je in het plafond nog het gat waardoor de dieven naar binnen gekomen zijn.Dit graf is pas in 1971 ontdekt. Ondertussen is het al half 3 en behoorlijk warm, we staan bij de tombes bij een grote boom, een prachtige plek voor de siësta en om te overnachten N40.65478º E22.13756º en er is een kraan.

 

 

 

 

 

Naoussa

Zaterdag onze eerste bewolkte dag maar het is wel broeierig warm. Macedonië is een landbouw gebied en hier rond Naoussa zie je allemaal perzikbomen. Verder hier in het noorden zijn er diverse skicentra. Naoussa staat ook bekend om zijn wijn, het ligt hier tegen de bergen aan en je zou hier de kleurige herderskleden in de straten zien hangen.Nou daar hebben we niets van gezien. Het is een drukke stad met veel creatieve parkeerders en er is markt.We vinden toch weer een parkeerplaats(N40.62764º E22.07318º) en we lopen wat door de stad over de markt.

 

 

 

 

 

Het zijn toch voornamelijk armoedige gebouwen wat we zien,maar wel weer met luxe moderne winkels.Maar geen echte authentieke bezienswaardigheden op een klokketoren na uit de Turkse tijd. Er is hier wel het bekende "1000 bomen park" we slaan het over. Als we rond de middag de route richting Thessaloniki uitgestippeld hebben, rijden we langs een open veld bij een parkje(met water) met uitzicht op de vlakte voor Naoussa. Mooie plek om even een broodje te eten. Maar we vinden het eigenlijk wel een goede plek om te overnachten, N40.62704º E22.07387º.