Thassos 2017 vervolg

2017

Inmiddels staan we al 2 dagen op de camping in Pefkari, we zijn met de fiets naar Limenaria geweest waar het al volop seizoen is. Als we met de fiets voorbij Limenaria rijden houdt de drukte snel op en zien we wel rustige stukjes. 's Avonds maken we een wandeling naar en door Poros en weten we niet wat we zien.Wat een vakantie fabriek met voornamelijk oost Europeanen.Als ik naar de auto's kijk zijn de Serven hier in de meerderheid.Ook zien we auto's uit Oekraïne, Rusland en Turkije.Overal,op het hele eiland, zie je de geschreven teksten ook in het Bulgaars.

 

 

 

 

 

Boven op de heuvel bij Limenaria staat het Krupps paleis(Palataki). De Duitse firma heeft tot 1964 hier mijnbouw concessies gehad. Men had hier nl veel koper, zink en ijzer. Achter het "paleis" is nog veel te zien van de oude fabriek, zo staan er nog 3 oude hoogovens en wat andere gebouwen. Jammer we waren hier vanochtend maar lees het nu pas, we gaan morgen toch weer verder.

Limenaria.
De hoofdstraat achter de boulevard in Limenaria.
De haven van Limenaria.
Het centrum van Limenaria.
bwd  Set 1/2  fwd

Als we van de camping vertrekken gaan we naar Theologos, een bergdorp 10 km landinwaarts(parkeer aan het beging van het dorp!). Hier worden de toeristen met bussen aangevoerd voor de Griekse avonden. Een en ander is te zien in het dorp bij de diverse tavernes waar de schapen/geiten aan het spit 's morgens al draaien. In vergelijk met 9 jaar geleden kun je zien dat het dorp profiteert van het toerisme, er is veel gerestaureerd,bijgebouwd en diverse winkeltjes waar de inheemse produkten te koop zijn. Veranderd is ook dat hier en daar borden staan met uitleg over de gebouwen.Ook merk je dat op het hele eiland diverse wandelingen uitgezet zijn. Zo kun je ook nu naar een oude brug over een beek lopen die vroeger het Christelijke deel scheidde van het Turkse deel van Theologos. Van dit deel van het dorp is niets meer over.

Theologos.
De nieuwe huizen mogen geen daken meer met rode pannen krijgen.
De kerk in Theologos.volop seizoen is. Als we met de fiets voorbij Limenaria rijden houdt de drukte snel op en zien we wel rustige stukjes. 's Avonds maken we een wandeling naar en door Poros en weten we niet wat we zien.Wat een vakantie fabriek met voornamelijk oost Europeanen.Als ik naar de auto's kijk zijn de Serven hier in de meerderheid.Ook zien we auto's uit Oekraïne, Rusland en Turkije.Overal,op het hele eiland, zie je de geschreven teksten ook in het Bulgaars.
Schapen aan het spit in de tavernes.
bwd  Set 1/2  fwd

Theologos is ook een dorp met een beschermd dorpsgezicht zo mogen nieuwe huizen nu niet meer gebouwd worden met een rood pannendak, maar moeten ze de traditionele leistenen daken krijgen. Wat niet veranderd is, is dat de kerken meestal dicht zijn.De Dimitrios kerk uit 1803 heeft een mooie houten iconastace waar men 18 jaar aan gewerkt heeft.Destijds toen wij er waren was het net op een zondagochtend na de dienst.Zoiets staat dan in de gidsen en op borden voor de kerk maar ze zijn allemaal dicht.

 

 

 

 

 

Aan de kust vinden we maar een paar km voorbij Potos waar de op de camping stonden het plekje waar we in 2008 ook gestaan hebben.Het lukt net weer een plek te vinden, er is natuurlijk het een en ander veranderd, oa dat er een grote strandbar staat.N40.58395º E24.63772º. Als je de kustweg verder omhoog naar het noorden rijdt kom je langs het grote klooster Archangelou, van de aartsengel Michael. Het drukst bezochte klooster van Thassos op een mooie plek maar wat een drukte, dames verplicht allemaal in (leen)rok, grote souvenirshop.Van half 3 tot 4 uur gesloten!

Het oorspronkelijke kerkje/klooster is klein, toen is er een groter gebouw bijgebouwd en nu staat er een mega grote kerk bij. Het is zondag en er is een dienst de kerk is niet te bezoeken. Klein stukje verder en je komt bij Aliki, klein schiereiland waar vroeger het marmer gedolven werd. Het is een mooi plekje waar in de baai aan het strand diverse tavernes zijn met de nodige ligbedden en parasols een zeer druk plekje. Ook hier is er veel veranderd en is het veel drukker geworden.

Het klooster Archangelou,vooraan het oude kerkje, daarachter de grote nieuwe kerk.

We gaan naar de haven van Skala Potamias hier staan we gezellig op de kade. N40.70822º E24.76221º We maken een wandeling langs de baai, het is hier lang niet zo vol en druk voor ons gevoel als in Potos, er is gewoon veel meer ruimte, in de straten, op de boulevard en het strand.Het is een mooie baai, maar we gaan de volgende dag toch weer weg, we willen niet zo lang op zo'n plek staan om geen ergernis te geven. De volgende morgen eerst naar het moederdorp Potamia dat aan de voet van de hoogste berg van Thassos ligt, de Ypsarion van 1206 m hoog. Dit geeft denk ik ook wat vaker regen hier en bewolking, maar dat wisselt continue. Zo denk je het is bewolkt we gaan wat wandelen en nog geen half uur later loop je weer in de zon te branden. Potamia is geen bijzonder dorp dus nadat we er even door heen gelopen hebben gaan we weer naar de kust naar Chrissi Ammoudia, of wel Skala Panagia.

De haven van Skala Potamias, in het midden zie je ons op de kade staan.

Camping Golden Beach(N40.72606º E24.75675º) ligt echt aan het mooiste strand en baai van Thassos. Maar we vinden de camping niks, niet ons ding, de meeste plekken zijn vaste staanplaatsen.Veel keus is er niet voor (grote) campers, toch doen we het maar voor 1 nacht. 's Middags maken we een wandeling naar de andere kant van de baai naar het kleine haventje van Chrissi Ammoudia/Skala Panagias. Hier ziet het er nog wat ruimer en mooier van opzet uit dan in Skala Potamias. Voor de strand liefhebbers dit is een prachtig mooi zandstrand.'s Avonds maken we nog een wandeling door het dorp, we zien dan dat het hier veel luxer is. Er staan een paar mooie grote hotelcomplexen,maar we zien niet de winkels met de toeristen prullaria.

Het strand bij camping Golden Beach.

Na 1 dag houden we het voor gezien op de camping en gaan we richting Limenas naar de boot.Je komt dan door het mooie bergdorp Panagia het "moederdorp" van Skala Panagias waar we een kleine wandeling door maken. Vlak voor Limenas ligt een grote marmergroeve, we stoppen even en lopen klein stukje het terrein op(eigenlijk verboden staat er).Ongelooflijk wat hier al aan marmer weggehaald is, zo'n hele berg wordt keurig in blokken afgezaagd.

De grote marmergroeve bij Limenas, links komt een vrachtwagen omhoog gereden met een groot blok marmer.

Als we in Limenas zijn is het bewolkt, goed weer om een wandeling te maken door de buitenkant van de stad langs de archeologische plekken. Zelfs nog omhoog naar het oude theater, 200 meter steil de berg op.Het stelt allemaal niet zoveel voor maar nu het bewolkt is, is het nog prima te doen. Als we tussen de middag ergens zitten te eten, wordt het weer zonnig. We nemen begin van de middag een boot(€35) en zijn rond half 4 al in Keramoti op het vaste land.Op de landtong vinden we een heerlijk plekje N40.85782º E24.68777. We hebben rust, ruimte, strand met een douche en een prachtig uitzicht op de veerboten die hier steeds voorbij komen.