Meteora 2017

2017

Sagiada

Met anderhalf uur vertraging vertrokken en dus later dan de planning in Igoumentisa aangekomen. Het is zondag, we kunnen niets regelen bij Vodafone die zijn gesloten. We gaan 25 km noordelijk van Igoumenitsa naar Sagiada, daar is een klein paradijsje aan het water N39.63452º E20.17102º met douche op het strand. Een bekende plek bij camperaars maar we staan er nu met 1 andere camper.Bij de haven van Sagiada vind je water en toilet.

 

 

 

 

 

Het is een mooi landelijk gebied, overal sinaasappel boomgaarden met geurende bloesem, loslopende koeien, en schaapherders met hun kudde. Maandagmorgen bij de Vodafone kaartje geactiveerd daarna gaan we richting Kastoria maar even voorbij Metsovo maken we een omweg naar de Meteora.

Meteora

Dit zijn de kloosters bij Kalambaka, hoog gelegen op rotsen. We zijn hier al 2 keer geweest maar van de 6 kloosters die je kunt bezoeken hebben we alleen het Agia Trias(de heilige Drieéenheid) niet bezocht. Varlaam en het Groot Meteoor zijn grootsten de bekendste, hier gaan ook de meeste bussen naar toe.Spectaculair is het klooster Agia Trias niet maar het ligt wel heel erg spectaculair.Het ligt boven op een vrij staande rots, het heeft 70 jaar gekost om al het bouwmateriaal boven op de rots te krijgen. Het is tussen 1458 en 1476 gebouwd. Je loopt eerst de berg af en dan weer omhoog en via 140 uitgehouwen treden in de rotsen ben je bij het klooster.

Wij waren hier 2 keer op de dag dat dit klooster gesloten was. Ze hebben allemaal een verschillende sluitingsdag. Agia Trias heeft een mooie kloosterkerk en een mooie kapel, verboden foto's te nemen. Vlak bij de ingang is een ronde uit de rotsen gehouwen kapel. Je mag niet naar binnen er staat een tafeltje bij de ingang met grote tekst erbij niet fotograferen. Mannetje zit vlak bij de deur entree kaartjes te verkopen €3 pp.

Agias Trias, het bekendste beeld van de Meteora .

Het is nu achter in de middag en het wordt al wat rustiger dus vinden we vlak bij het klooster een parkeerplek en blijven hier overnachten een geweldige plek met prachtig uitzicht N39.71927º E21.63728º. Hier stoppen veel auto's en kleine excursie busjes die komen en gaan om het uitzicht te fotograferen. Om half 9 is het rustig, bijna donker en is iedereen vertrokken. Na een rustige nacht horen we om kwart over 5 de eerste klokken luiden. Het is nog pikdonker dus wij draaien ons weer om. Dan voor half 8 komen de eerste kijkers al weer, we gaan er dus ook maar uit. Wat een prachtig uitzicht met in de verte zelfs nog sneeuw op de bergen. Voor meer info en foto's kijk even bij het verslag van Noord Griekenland. We gaan nu richting noorden naar Kastoria.