Kust van Thracië

2017

Na een rumoerig nachtje doen we wat boodschappen en gaan gauw weg uit de drukte. We kijken bij de haven van Agh.Xaralambos, ook goede overnachtingsmogelijkheden. We rijden verder langs de kust en vinden een plekje precies ten zuiden van Komotini bij het strand Prof.Ilias N40.90767º E25.398212º. Heen hebben we de route door het midden van Thracië gereden en nu terug de kust route. Hier vind je rust en alle ruimte en geen massa toerisme.

 

 

 

 

 

Toch zien we dat er veel bij gebouwd is na 2008, toen we hier ook waren. Donderdag hebben we een bewolkte dag maar toch is het 25°.Het is een en al landbouw gebied hier. Thracië is bekend om zijn katoen en tabak. Voor beiden zijn wij te vroeg, wel zien we velden met zonnebloemen waarvan een enkeling net open is.De hele kust is zandstrand hier en voor camperaars veel mogelijkheden om ergens te staan. Het is hier een waterrijk gebied en we rijden ook weer door de rivier de Lissos, we herkennen de situatie van 2008. Toen was er even twijfel kunnen/mogen we hierdoor ivm de diverse borden die er staan. Als het water te hoog is moet je 2,6 km omrijden.

In Thracië zie je regelmatig herders met hun kudde.

Omdat hier diverse binnenmeertjes liggen is dit gebied een rustplaats voor trekvogels uit het mediterranen gebied.We treffen het bij het Aliki meer zien we duizenden flamingo's. Fanari is weer even een toeristisch plaatsje, we blijven een tijdje bij de haven staan het weer ziet er dreigend uit. We zien een vissersboot binnen komen en de vaten met vis, alleen maar calamaris. Het haventje is gezellig en rondom het plaatsje zijn mooie stranden.Het weer knapt toch op, we legen ons toilet in het openbaar toiletgebouw en gaan toch maar verder.

Fanari.

Meestal zijn de haventjes gezellig maar Porto Lagos is sfeerloos. Wel ligt hier in de grote baai bij het Vistonida meer een klein kloostertje op een eiland, we zijn nog net op tijd voor sluitings tijd.Je loopt over een brug er naar toe.Het ligt erg mooi en de kloosterkerk is prachtig . Je kunt dan over een brug naar weer een kerkje lopen. Daarna weer langs de kust verder, bij het strand van Avdira vinden we een prachtige plek N40.93801º E24.99064º(met water). Het is weer zonnig en warm dus we gaan om 6 uur toch nog maar even zwemmen, de baai(met douche) ziet er uitnodigend uit. Nog geen uur later komt er een bui aan, waar nauwelijks regen uit komt maar wel een zeer harde wind.

Het strand van Avdira.

De volgende dag gaan we naar de opgravingen van Avdira wat hier maar 2 km vandaan is (€2 65+). Een stad van ver voor onze jaartelling later ook weer verlaten en daarna werd een deel van de stad als begraafplaats gebruikt. Verder naar het westen steken we de Nestos rivier weer over. Op mijn kaart loopt aan de westkant van de rivier een ongeasfalteerde weg die groen(dus mooi) aangegeven staat. Niet te vinden, niet met Maps.me en TomTom. We horen dat het info centrum van de Nestos delta gesloten is. Ik heb op internet gelezen dat camperaars bij de rivier gestaan en overnacht hebben, helaas dit gebeurt ons niet vaak maar wij kunnen het niet vinden. Wij rijden naar Keramoti en gaan met de boot van half 6 naar Thassos. Dit is maar een overtocht van 40 minuten(€35).