Terug in Madedonië

2017

We stonden natuurlijk mooi in Keramoti maar wel in de brandende zon, de volgende morgen waren we al vroeg wakker. We gaan naar het noorden een rit door de bergen maken en langs de Nestos rivier. 

 

 

 

 

 

We rijden naar Lekani,een bergdorp,via een prachtige rustige landelijke route. Met de ramen helemaal open bij 40 a 45 km is het prima uit te houden. Maar dan denk je een bergdorp, leuk authentiek, maar Lekani ligt op een hoogvlakte. Dan daalt de weg weer naar het dal waar de Nestos door stroomt.

Van Keramoti de bergen in richting Lekani.

Op naar Stavroupoli, een dorp aan de rivier, leuk denken we dan zoeken we daar een plekje onder de bomen. Stavroupoli ligt echter 1 km op de berg, geen rivier te zien. We lopen de steile weg op naar het dorp, het dorp spreekt ons niet aan dus maar weer verder door het dal langs de rivier(die we niet zien)naar Paranesti. Zien we even buiten het dorp een groot bord van zeker 1 x 1 m met de tekst Nestos river. We gaan het ongeasfalteerde pad op en rijden paar kilometer, 2 keer een richting bord gezien met river. Daarna begint het probleem een paar keer afslagen zonder borden. Marinus gaat 2 keer een stuk lopend de weg af om te kijken waar het uit komt. Niks, hij heeft de rivier wel gezien maar geen sta mogelijkheden. Stukje verder zien we een bord, waterfalls, ook leuk doen we dat. We rijden weer een paar kilometer de bergen in, niets te zien. Ik kan zelfs op Maps niets vinden van een waterval.

 

 

 

 

 

Onder een grote boom eten we een broodje, maar zijn snel weer weg omdat we besprongen worden door de vliegen.Bij Paranesti waar je de rivier weer verlaat,loopt Marinus nog een keer een weggetje in maar vindt geen goede plek. De Nestos rivier hebben we alleen gezien als we er via een brug over heen reden. Het is snik heet maar geen schaduwplek te vinden. Eindelijk om 3 uur bij een benzinepomp een landje met hoge bomen en schaduw waar je kunt staan. Tijd voor siësta, we gaan 2 uur plat, het is niet te doen zo warm. Om 6 uur gaan we pas weer rijden naar Drama. De planning was eigenlijk ergens te overnachten en dan de volgende morgen Drama in. Dat gaan we nu niet doen, we laten Drama links liggen en rijden naar de kust.

De eerste de beste sta mogelijkheid schuiven we aan op een plek waar nog 4 campers staan. Nea Kardilia N40.78122º E23.82722º douche en toilet op het strand. Dat was dus een dag van de dingen verkeerd ingeschat, je leest iets in een boek maakt er een voorstelling van maar het is toch even anders, kan gebeuren.Voor de kenners, Philippi,hier ook in de buurt en zeer de moeite waard, hebben we overgeslagen want hier zijn we al 2 x geweest. Het strand bij Nea Kardilia is niet een mooie plek vinden we,kaal en geen schaduw. De volgende morgen dus meteen weer weg op zoek naar betere plek hier in de baai bij Asprovalta, je ziet hier diverse campers aan het strand staan maar ook caravans en tentjes. Op diverse plekken zijn douches en soms ook toilet.

Dorpsplein in Stavroupoli.

Na slechts 12 km rijden vinden we een mooie plek, nog ten oosten van Asprovalta. Er zijn wat bomen, ruimte, een mooi uitzicht en we staan er als enigste camper. De hele dag is het een komen en gaan van mensen die naar het strand gaan Echt druk is het echter niet. Rond de middag is het bijna leeg, het is snik heet.In de camper wordt het 39° en buiten onder de bomen in de schaduw 32. Marinus gooit alles open, luiken, vliegenhorren naar beneden garagedeuren open en zelfs rooster van koelkast er even uit. Dan koelt het af tot 29°. Een dag rust was wel even nodig na de dag van gisteren, waar we 2 uur lang naar lucht hebben liggen happen.

Vanmorgen al weer vroeg vertrokken ivm de hitte, voor Thessaloniki liggen 2 grote binnenmeren daar tussen ligt het dorpje Scholari. Hier zouden een paar grote beschermde ooievaars kolonies in bomen leven. We rijden er vlak langs en gaan even kijken. Zowaar we vinden het ook nog, ergens links af een onverharde weg in en dan zie je rechts een grote boom met neerhangende takken met donkergroene bladeren. Ik verzin het niet zo stond het in een boekje, weliswaar oud. De vogels zijn gevlogen, we zien nog de voorzieningen, keurig gebouwtje, info borden, subsidie borden, gesloten natuurlijk. Er zitten inmiddels nog maar een paar ooievaars en veel andere vogels, het is al weer boven de 30°.

Bij het "bezoekerscentrum" in Scholari, op zoek naar een grote boom.

Nu hadden we eventueel Pella nog in de planning. Archeologische plek van ook Philippus II waar prachtige vloermozaïeken te zien zijn. We zijn er in 2008 ook geweest maar ik vond het toch de moeite waard om nog eens te bezoeken. Maar de hitte en we moeten er ook voor omrijden, we vergeten het en gaan naar de kust naar Igoumenitsa. Het is nog geen 400 km, ramen dicht airco aan. Op dit stuk autobaan komen we 5 tolpoorten tegen waarvan 1 nog niet in werking is. Dit rijdt snel aan want de tolwegen zijn niet druk. Om half 4 staan we bij Igoumenitsa aan de kust. We gaan proberen om te boeken want ons ticket is voor over 10 dagen.