Lefkas 2020 vervolg

September 2020

Vervolg Lefkas

Natuurlijk kijken wij op internet hoe de situatie hier is. Op de Griekse site https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/ is wel een en ander op het Engelse gedeelte te begrijpen van de cijfers en vooral het plaatje! Voor 9-9 zijn er in Attika(Athene en omgeving) 4565 besmettingen geteld en in Centraal Macedonië(Thessaloniki en omgeving) 2333. Voor de Ionische eilanden, 4 grote en 3 kleine 239 in totaal. Epirus best een groot gebied slechts 119.

 

 

 

 

 

We voelen ons hier veiliger dan in onze drukke randstad. Belachelijk dat alle Ionische eilanden code oranje gekregen hebben, hotspots zijn misschien de eilanden met veel jeugd zoals Corfou en Zakinthos. Ik lees op Nu.nl de berichten van de besmettingen op de Griekse eilanden (dd 8-9), Kefalonia staat onderaan met 9 personen, Lefkas komt in het rijtje niet eens voor. Toch zien wij nu af van met de boot naar Kefalonia te gaan, zolang we hier zitten hebben we het in eigen hand.

We zijn binnen een half uur op het vaste land. Ook een belangrijk punt is dat de dagelijkse veerdienst van Nidri naar Fiskardo op Kefalonia maar tot en met 14-9 dagelijks vaart daarna alleen in het weekend. Afwachten op betere tijden/veranderingen heeft dus geen zin. Want dan moeten we weer via Kilini op Peloponnesos terug terwijl we net onze terugvaart veranderd hebben in Igoumenitsa. Jammer het is niet anders we vinden het hier heerlijk, helaas geen zeezicht(wel zwembadzicht!) maar heel veel ruimte en wat meer verkeerslawaai, nou ja je kunt niet alles hebben.

Het weggetje langs het kerkje bij het binnenmeertje.

Donderdagmiddag krijgen we bezoek, de ex collega en hun vrienden komen nu even bij ons op bezoek en we kletsen weer gezellig verder. Vrijdagmorgen maar even wat actie, we rijden met de fiets het weggetje uit waar we zondag aan het water stonden. Dit is een soort binnenmeertje, je kunt het net niet rond rijden. Er liggen hier en daar wat kleine vissersbootjes.

Dan een rondje door de stad met even een cappuccino op een terrasje, gauw weer terug voor de ergste hitte. Zwemmen, wat lezen, siësta houden, en ons een beetje oriënteren wat de route nu gaat worden. We kennen diverse leuke plekjes op het vaste land dus het wordt een beetje een herhaling van plekjes tijdens diverse andere reizen. Handig zo’n eigen site als naslagwerk .

 

 

 

 

 

Zaterdagmorgen op tijd weg met de fiets, we gaan een rondje maken rond de lagune bij Lefkasstad, van oorsprong een zoutmeer met een 7km lang strand Gyra. Dit strandgebied wordt door de Grieken gebruikt, zowel het begin bij de de brug en aan het eind in de baai. Het is hier rustig en geen massatoerisme ondanks dat het bij Lefkas stad ligt. In het voorjaar staan hier veel klaprozen en zeenarcissen.

Het strand Gyra een stukje buiten Lefkasstad.

Even ergens een cappuccino gedronken en we maken het rondje af zodat we weer bij het fort bij het kanaal uitkomen. En meteen boodschappen doen bij de Lidl waar we langs komen, die op nog geen 2 km van de camping zit. Afkoelen in het zwembad en tijd voor siësta. ‘s Middags moet je echt even je rust nemen met deze temperatuur.

Zondag weer een rustig dagje, lezen, zwemmen,en de route voor de verdere reis uitstippelen. Achter in de middag gaan we weer naar de stad en maken een wandeling door vooral de achteraf straatjes. Ontdekken nog even een ander mooi kerkje bij het Platia Marka dat nu open is en dat we nog niet kenden. Apart is dat veel kerkjes hier schilderingen op het plafond hebben. In de hoofdstraat is een deel van de winkels dicht want het is zondag.

Detail van de Agioi Anargyroi uit 1724 aan het Marka plein.

Toch is het gezellig en niet te druk en het zijn toch vooral de Grieken die je hier ziet. In een steeg in de hoofdstraat gaan we eten bij een taverne waar je nog ouderwets in de keuken kunt kijken wat er zo al is. We nemen nu maar eens een mousaka en imam(stoofpotje met oa aubergine en feta) en een koolsalade.

Maandag morgen met de fiets langs de kust naar het zuiden, we kijken bij de havens van Lyghia en Nikiana, Lyghia is nog een echte vissershaven.Hier en daar even een supermarkt in om te kijken of er iets van mijn gading bij zit en zowaar verse munt gescoord. Bij de bakker een een lekker stuk pizza voor tussen de middag, tijd om af te koelen in het zwembad, het blijft warm.

De havenkade van Lyghia.

Door de omstandigheden hebben we hier 10 dagen gestaan op de mooiste plek van de camping en waar het nu heel erg rustig is. Een prima plek dicht bij de stad en met een mooi zwembad. Jammer van Kefalonia maar we zullen niet de enigste vakantiegangers zijn die hun plannen, en voor velen ook boekingen, niet door zagen gaan. Morgen vertrekken we weer, tijd voor wat actie, we gaan eerst verder langs de kust naar het zuiden, om nog voor de brug tussen Antirio en Rio weer omhoog te gaan langs de Ambracische Golf.