Ponte de Lima

 

2012

We zijn om 7 uur weer gaan rijden naar Ponte de Lima een oude Romeinse vestingstad aan de rivier de Lima. Gewoon op de grote parkeerplaats aan de rivier overnacht en de volgende dag het stadje even doorgelopen en de oude brug over, maar weer regen, heel erg jammer. We hebben maar eens grote stevige paraplu’s gekocht, we hadden alleen maar kleine opvouwbare plu's mee en tot nog toe met de kleine buitjes ging dat prima. Maar nu hebben we toch beter materiaal nodig.

De oude burg bij Ponte de Lima.

De stad heeft leuke kleine winkeltjes, oude maar ook moderne. Veel winkels verkopen nog vanachter de toonbank. Ook wordt alles hier “gebruikt”, zo zagen wij bij de slager een bak met gekruide oren liggen, misschien lekker in de soep? Ja en wat dan, het leek tegen de middag wel een klein beetje beter te worden, af en toe zag je een klein stukje blauwe lucht. Dus toch maar de rivier de Lima langs naar de oostgrens met Spanje naar Lindoso, dat 3 km van de grens ligt. Een mooie route, van ongeveer 40 km ,en nog een traditioneel gebied. Het gebied hier is een Nationaal Park, beschermd dus, niet zozeer vanwege het landschap, wat ook prachtig is, maar vooral door de traditionele dorpen. Ook de vinho verde route gaat hier een stuk door.

Lindoso

Een aantal van de 60 espigueiros(voorraadschuurtjes) in Lindoso.

De Minho staat bekend om zijn espigueiros , langwerpige granieten huisjes op pijlers of gestapelde stenen. Sommige hebben ook een kruis daarom lijkt het net een kerkhof. Het zijn echter opslagplaatsen voor graan en maïs, op deze manier beschermd tegen vocht en ratten. Hier in Lindoso(uniek voor Portugal) staan er zo’n 60 bij elkaar vlak bij het kasteel. We parkeren beneden onder het kasteel waar ook een kraan is zodat we de watertank ook maar vullen. Een heerlijke rustige overnachtingsplek vlak bij de espigueiros, N 41º51.997 W 8º11.924 Het regende steeds een korte tijd hard en dan regende het weer gewoon. Maar achter in de middag was het een uurtje droog en zijn we het dorp doorgelopen. Of je naar de Middeleeuwen terug gaat, een man sprak ons aan, hij sprak wat Frans en Engels. Iedereen heeft het over het weer, zo veel regen als er gevallen is en ook nog zo koud, niet normaal voor deze tijd zei hij. Toen we koffie zaten te drinken liep er een vrouw met een touw voorbij, Marinus zei die gaat vast een koe halen of zo. Maar ff later kwam ze terug met een grote baal gedroogd gras op haar rug. De vrouwen zie je ook vaak met iets lopen waarmee ze op het land werken. Overal zijn tuinen met groentes en ook overal groeien druiven. Allemaal grote stenen en dik begroeid met mos, het water gutste ook overal de berg af. Het Lima dal is een erg vruchtbaar dal, het ziet er over het algemeen ook verzorgd uit, zeker niet armoedig. Vanmorgen was het in Lindoso even droog en een beetje zon, maar toen we vertrokken regende het al weer. Maar het zag er toch wat beter uit met hier een daar wat blauwe lucht. Een paar km terug zijn we Cidadelhe even doorgelopen ook zo’n oud dorp met een aantal espigueiros. Het landschap is hier prachtig. Toen we weer bij de camper kwamen stond er vlakbij een auto met brood, de bakker. Meteen wat broodjes gekocht, even later komen er 3 koeien(met grote horens!) langs rennen. Hier sprak ook een man ons aan en maakte ons duidelijk dat er even verder een goede plek was om te slapen. Wat vreselijk vriendelijk, we vertellen dat we naar Arcos de Valdevez gaan. Dat is nog een klein stukje terug en dan de rivier over, dan klim je snel omhoog de Serra Peneda in, het Nationaal park.

Weer een prachtige route maar al snel hebben we de regen weer te pakken. Het gebergte is hier ruim 1300 m hoog. Toch blijf je ondanks de regen een mooi uitzicht houden. De bewolking blijft hier niet hangen maar gaat over de bergen. We zien loslopende paarden maar ook koeien, het is een prachtig landschap. Als we weer dalen en Arcos binnen rijden is het weer droog, maar we gaan weer terug naar Ponte de Lima voor LPG. Morgen komt het laatste stukje Portugal en in Spanje is het slecht verkrijgbaar. Als we weer een volle LPG tank hebben gaan we weer naar de P bij de oude 31 bogenbrug over de Lima. Er zijn hier 3 openbare wifipunten, 2 aan de kant van de stad en een aan de overkant van de oude brug. Vlak bij de brug onder de promenade en achter de kiosk is een openbaar toilet! Het is inmiddels zonnig en we kunnen zowaar buiten koffie drinken. We gaan weer het zelfde rondje doen zo krijgt Ponte de Lima een herkansing. We zijn blij dat we toch de rit naar Lindoso gemaakt hebben, aan kilometers is het niet ver en het is een prachtig dal het Lima dal, vooral het laatste stuk. Geen camper gezien hier. Hier in Ponte zien we nu ook voor het eerst veel pelgrims, we zitten hier nl op de route naar Santiago de Compostela Ze hebben allemaal de Jakobsschelp aan hun bagage hangen als teken dat ze naar Santiago gaan.

Valença do Minho

Van Ponte de Lima zijn we naar de grensrivier de Minho gegaan, hier heb je de vestingstadjes Valença do Minho en Monçao. Bij Valença is de oude vesting nog helemaal intact maar de binnenstad daar is niet veel Middeleeuws meer aan, zoals in de boekjes staat. Het heeft nu een beetje het Marken /Volendam gehalte, allemaal winkels met handdoeken, theedoeken, spreien, heel veel spreien en nog alle andere textielwaren. Monçao valt ons een beetje tegen , we gaan de grens over naar Spanje. Via de tolweg rijden we naar Santiago de Compostela.