Algarve oost

 

2012

Na anderhalf uur rijden van uit El Rocio waren we in Portugal. Eerst even door Vila Real de st.Antonio gelopen en even gekeken hoe de campers hier staan. Niet ons ding, dus op naar Monte Gordo, hier geen campers meer te zien alleen een camping, ook niet wat we willen. Monte Gordo is van de categorie Spaanse Costa´s. Grote hoge hotels met brede boulevards. Weer verder en ondertussen ook op zoek naar LPG, in Spanje is dat altijd dramatisch, hier gelukkig niet. Even buiten Monte Gordo was er een BP station met LPG. Dat voelt al weer een stuk rustiger. Na Monte Gordo komt Altura met een camperplek, een `echte`parkeerplaats met ernaast een onverhard stuk land vlak bij het strand. Hier stonden ongeveer 30 campers. In het straatje er naast stonden ook diverse campers, een stuk rustiger en met bomen voor de schaduw, ook altijd prettig. We blijven hier maar overnachten, voor vandaag wel weer genoeg gereden, gelukkig zijn het nu niet meer van die grote stukken in Portugal. Het lijkt wel of de voertaal hier Nederlands is, en wat een fietsers. Het dorp is grotendeels een vakantiedorp, waar nu praktisch nog niemand zit, met allemaal laagbouw op één groot hotel na. Dat doet dus allemaal prettiger aan. Ik vroeg aan een Nederlandse of het overnachten hier geen probleem was, zo in de straat. Nee hoor, ze stond hier al een week? Onbegrijpelijk wat moet je hier in zo'n bijna uitgestorven dorp. De volgende dag richting Faro.

 

 

 

 

 

Onderweg even bij Cacela Velha gekeken, een klein nog authentiek Portugees dorpje. Omdat het wat hoger ligt kijk je hier mooi uit langs de kust naar de zandeilanden die hier voor de kust liggen. Verder op bij Cabanas, brengen kleine bootjes je naar het eiland voor de kust, waar je dan naar het strand kan. Dit gedeelte van de Algarve noemt men ook wel de zand Algarve.

Faro

Tot en met Faro heb je deze eilanden voor de kust liggen. Een paar kilometer verder ligt Tavira,dit ook even doorgelopen, een echte Portugese stad. De informatie op het internet dat je bij Pingo Doce kunt staan(en overnachten) is al weer achterhaald. Je kunt er wel parkeren en dan zo de stad inlopen. Toen nog even naar het iets verder gelegen Pedras dél Rei gereden, het mooie bungalow-vakantiedorp.

 

 

 

 

 

In 2003 zaten we hier ook dus het is leuk om alles weer even terug te zien. Hier staan nog wel campers. Een stukje landinwaards ligt Moncarapacho, hier is een kleine afgesloten camperplaats(Caravanas Algarve)waar we nu staan. Wel met douchegelegenheid, in tegenstelling tot wat in ACSI boek staat.

 

 

 

 

 

De volgende dag met de fiets naar beneden naar de kust naar Fuseta. Dit is een echt Portugese plaats weer, geen wijken met nieuwbouw voor de toeristen. Van Fuseta naar Olhao gefietst, dit is een drukke grote plaats, maar het oude centrum bij de haven is een gezellig stukje met smalle straatjes, een beetje Arabisch aandoend. Toen van Olhao door het binnenland weer terug naar Moncarapacho. Geweldig met de e/bike, zo hoog is het hier nu ook weer niet maar het is wel steeds heuveltje op en af. Het weer is ook hier omgeslagen, vannacht heel veel regen gehad, we blijven een dagje staan. Een leesdag in geplanned we staan hier goed. Kan via een dongel van een Nederlander hier even internetten.

 

 

 

 

 

Morgen maar eens in Faro kijken en dan weer een stukje verder. Toen we Portugal binnen reden over de snelweg van Spanje stonden er langs de kant van de weg heel veel mimosa bomen in bloei, erg mooi. Hier staan ze ook nog wel maar niet zo veel meer. Nu we hier vlak bij Faro zitten zie je heel veel kwekerijen, verwaarloosde maar ook die volop in bedrijf zijn en er netjes uitzien. Allemaal lavendel plantjes in de bruine plasticbakjes die weer in stenen bakjes staan waar ze via een slang water krijgen. Ook de witte plastic hangbakjes met het lijken wel petunia´s. Van Faro denk ik met het vliegtuig naar Schiphol dan staan ze volgende week bij de Ranzijn. Verder is het een en al sinaasappel boomgaarden, ook heel veel verwaarloosde, de bomen bloeien op het ogenblik dus het ruikt hier heerlijk. Maar terwijl de bloesem aan de bomen zit, hangen de sinaasappels er ook nog aan??? De sinaasappels zijn hier denk ik niets waard, toen we vanmiddag door Moncarapacho liepen zag ik dat ze 40 eurocent de kilo kosten en de citroenen en mandarijnen zelfs 25 ct. Ja ze zien er niet uit zoals bij de AH bv maar ze smaken misschien prima.

Midden op een plein in Faro een ooievaarsnest.
 

Vanmorgen Faro in geweest, geparkeerd op de grote parkeerplaats aan de zuidoostkant bij de oude stad.Waar je ook goed zou kunnen overnachten. Faro is de stad met de ooievaars. Overal zitten ze in de stad, op de kerken maar ook boven op een paal, midden op een verkeersplein. Eerst naar de Igreja do Carmo gelopen met de speciale Capela dos Ossos, een kapel die tegen de kerk aan staat en van binnen geheel is opgebouwd uit menselijke skeletten. Daarna naar Loulé voor de zaterdag markt. Een drukke regionale markt in de Moors aandoende overdekte markthallen en daarbuiten. Veel vis gezien die we niet kennen en ook veel schelpdieren.

 

 

 

 

 

Van Loulé weer een stukje terug naar de bijzondere azulejos(blauwe tegels) kerk van Sao Lorenco( gesloten tussen 1200-14.30!). Mooie kerk van binnen helemaal met blauwe tegels die in Lissabon gemaakt zijn en genummerd en hier in de kerk verwerkt zijn. Na de grote aardbeving bleef de kerk bespaard en kwam er een altaar vol met bladgoud . Niet filmen en fotograferen, dat ze geen flits willen kan ik me voorstellen, maar zonder flits? Iedereen was aan het foto’s nemen, de kerk was net open en de dame die de kaartjes verkocht( 2€ entree) was druk met de verkoop want er kwamen een paar bussen aan. Het is de mooiste kerk van de Algarve. Daarna hield ze het allemaal in de gaten. We slaan Quarteira, Albufeira, het Benidorm van de Algarve, en Carvoeiro helemaal over. We zijn al eens 3 x eerder in de Algarve geweest en bezoeken alleen de plekken waar we positieve herinneringen aan hebben.

Paderne

Van daaruit naar de oude wasplaats bij Paderne( Fonte Paderne),15 km van de kust af ,waar een gedoogplaats voor campers is ( N 37°10.094 W 8°12.526). Er staat een bord dat het niet mag maar je leest op het internet altijd over deze plek. Hij wordt zelfs genoemd in de NKC gids, we staan hier nu met 8 campers, waaronder diverse Nederlanders. In de plaats was een soort braderie met feesttent en overal werd er een gebak verkocht, ronde grote cake´s. Ook maar iets gekocht om te proberen, er stonden banken waar je aan kon zitten en iets eten. Oa een bakje met (gekookte?) slakken , die men er met een cocktailprikker uit haalde. Ik durfde het niet aan, zou het toch wel eens willen proberen. Misschien morgen dan gaat het feest weer verder. We blijven maar een dagje staan, even een wasje doen en een stukje lopen naar een oud kasteel en langs de rivier. In het dorp staan een paar wandelingen aangegeven.

De wasplaats bij de bron(fonte) in Paderne.
 

Na de was te hebben gedaan zijn we gaan wandelen, naar beneden richting rivier. Leuke wandeling tot een oude brug, daarover en weer terug langs een oude graanmolen. Komen we weer bij een plek waar we de rivier over moeten maar een en ander is niet helemaal duidelijk. Dus Marinus gaat eerst maar even poolshoogte nemen voordat ik me over de stenen naar de andere kant begeef. Leuke wandeling overal staan er diverse bloemen in bloei, bollen volgens mij. Niets meegenomen zonder schepje niet echt mogelijk. Bij Altura hebben we nog wel een bol uit het zand gegraven, het was niet te zien maar zag eruit als het blad van de zeenarcis. Overal zie je de waterputten, die niet meer in gebruik zijn maar waar men vroeger het water uithaalde. En een oude bakoven gezien. Het is dus een heel landelijke omgeving waar we zitten en toch zo dicht bij de toeristische kust. Vanmorgen zijn we via een omweg weer het binnenland in gegaan naar Alte, een  klein dorpje even boven Paderne en laat dat nou een café met wifi hebben dus even de verhalen op reisavontuur geplaatst.