Coimbra

 

2012

Coimbra heeft een CP vlak bij de loopbrug en het zwembad, N40º11.961 W8º25.730. Een plek met gelegenheid om water te tanken en het toilet te legen. Hiervandaan loop je zo over de brug het centrum in. Toen we gister aan kwamen was het droog en af en toe zonnig dus zijn we meteen de stad ingelopen. Coimbra is de universiteitstad van Portugal. Ik heb diverse boekjes en in een ervan las ik : In Braga wordt gebeden, in Porto gewerkt, in Lissabon geleefd en in Coimbra gestudeerd.

Het was zondag, dus in de stad was het rustig, eerst de kerk de Santa Cruz in, een prachtige kerk met een mooi orgel. Maar er was een dienst aan de gang dus geen gelegenheid om de kerk verder te bekijken. Toen maar naar de topper van Coimbra, de bibliotheek van de universiteit: De Biblioteca Joanina. Een behoorlijke klim omhoog, op het plein voor de ingang koop je je kaartje. via de mooie toegangspoort kom je op het plein. Je krijgt een tijd toegewezen wanneer je naar binnen mag. Het zijn 3 grote kamers achter elkaar gescheiden door 2 grote triomfbogen, overal versieringen in een overdadige barok, houtsnijwerk met goudbeslag. Erg mooi maar het was ook erg druk, ondanks dat je in groepen, en op een tijdschema, naar binnen gelaten wordt. Misschien was dat omdat het zondag was? Deze totale pracht is betaald door kolonie Brazilië waar het goud en het exotische hout vandaan kwam. ‘s Avonds worden de tafels van het kostbare hout afgedekt. Verder kan je de in de Capela, ook weer met een mooi barokorgel. Hier was een koor aan het oefenen. En dan heb je nog de collegezaal. Hier loop je op de eerste verdieping rond en heb je kleine balkons waar je dus naar beneden in de zaal kijkt. Filevorming door een grote groep die daar rond liep.

 

De campus, het plein voor de universiteit, is kaal met een groot standbeeld van de stichter Joao III, die de universiteit zijn afgedankte paleis ter beschikking stelde. Allemaal verboden te fotograferen, bij de collegezaal ging dat toch iets beter daar werd minder "streng" gecontroleerd dus iedereen maakte foto's. In de bibliotheek holde de toezichthoudende dame heen en weer om een en ander in de gaten te houden. Dat er een verbod op flits licht is kan ik me voorstellen, maar het totale verbod vind ik toch wat overdreven. In de hoek van de campus staat de toren, die de studenten de cabra(geit) noemden. Sinds 1773 riep de klok(mekkerde) om 7.30 de studenten op voor het begin van de colleges en luidde om 18.00 de thuisstudie in en daarmee het uitgangsverbod. Ja dat waren nog eens studenten tijden, geen idee tot hoe lang dat geduurd heeft. Coimbra is ook de stad van de fado, hier alleen door mannen gezongen. Het adres hier voor is een klein café/restaurantje(in een steegje achteraf) Déligencia. Hier zijn geen geplande optredens maar gebeurt alles spontaan. Omdat we vlak bij de brug naar het centrum stonden dachten we hiernaar toe te gaan en te eten zodat we ´s avonds weer lopend terug konden. De camping is een stuk buiten de stad en dan ben je weer van de bus afhankelijk. Toen we er kwamen om even te kijken waar het was, stond er Todas dias (iedere dag) vanaf 7 uur. Na dat we de stad hadden bekeken zijn we eerst weer terug gegaan naar de camper en ‘s avonds weer de stad ingelopen.

 

Weer even langs de Santa Cruz, weer een dienst aan de gang en een kerk die behoorlijk vol zit! Toen naar Déligencia, gesloten, natuurlijk niet open in april! Zo werkt het hier, ik had bij de VVV al gevraagd of ze open waren , tja dat wist ze natuurlijk niet. Toen zijn we maar bij een Nepalees gaan eten, weer ff wat anders. Ik heb diverse boekjes, er zit ook een heel oude bij van Dominicus van 1980, en die schreef al: Jammer dat de stad zo vervuilt en dat er weinig goede eethuisjes zijn. Nou dat is nog steeds zo,veel restaurants die je zag waren dicht. Begrijpelijk in een studenten stad dat het aanbod anders is. Toch was er hier en daar wel het een en ander open, vaak in de kleine straatjes achteraf. Maar op het plein bij de Santa Cruz(waar de toeristen lopen)was niets. Wel was er de cafetaria pal naast de kerk waar fado muziek klonk. Helaas konden we daar niet eten, vandaar de Nepalees ,waar we overigens prima gegeten hebben. Toen was het plan ,dan gaan we in de cafetaria naast de kerk koffie drinken. Dicht, om half 9, op zondag! Zoiets verwacht je toch niet. Toen we de winkelstraat uitliepen naar de brug zag je overal de studenten van het weekend terug komen, koffer achter zich aan slepend. De stad heeft een paar mooie bezienswaardigheden maar verder is het erg vervuild, heel veel graffiti. Wat je trouwens heel veel in Portugal ziet, erg jammer. Vanmorgen naar de camping gereden voor de broodnodige verzorging, wasmachine + droger + wifi(in het restaurant). Camping Parque Munic. de Campismo N 40º11.245 W 8º23.914 We hadden vanmorgen weer behoorlijk wat regen maar nu is het weer droog. Het weer blijft wisselvallig, de hoeveelheid regen is het niet, vaak motregen en als de zon even schijnt is het zo warm. De volgende dag gaan we eerst even naar de supermarkt aan de overkant van de snelweg daarna rijden we weer naar de kust naar Aveiro daar is het vlak misschien kunnen we daar weer eens fietsen.