Picos de Europa

 

2012

Zaterdagmorgen vertrokken uit Ribadesella, het was een beetje aan het motregenen met heel veel laag hangende bewolking. We wilden eigenlijk de route langs de noordkant van de Picos rijden naar Potes toe, maar met dit weer had dat weinig zin. Dus de snelweg maar op en bij Unquera maar richting Picos langs de rivier de Deva. Een smalle bochtige weg door een kloof. Maar hoe verder we komen hoe beter het weer werd. Bij Potes was het al lang droog en kwam de zon soms een beetje door de bewolking.

 

 

 

 

 

Van Potes is het een bredere weg omhoog naar Fuente Dé waar de weg stopt bij de kabelbaan die je naar ruim 1800 m hoogte brengt( € 15.50 p.p.), daar zit je vlak onder de toppen van de Picos van ruim 2600 m. De bewolking hing hier behoorlijk laag maar bij de kabelbaan konden we zien dat het station boven, boven de wolken zat. Het was 2 uur dus best nog wel de moeite om naar boven te gaan. We hadden dikke vesten aangetrokken maar die moesten boven uit, zo warm was het, zeker als je uit de wind liep. We hebben een gedeelte van een wandeling gemaakt maar tegen half 4 zagen we de bewolking snel hoger komen en zijn we terug gegaan.

Boven de wolken op de Picos de Europa.

Bij een hoge piek waren 2 bergbeklimmers aan het afdalen. Ook zagen we een groepje telemark skiërs . Maar goed dat we toch de bergen ingegaan zijn ondanks het “slechte” weer vanmorgen aan de kust. Bij de kabelbaan is een groot parkeerterrein met een waterkraan, ik dacht dat je hier niet mocht overnachten. Wij zijn weer terug gegaan naar Potes, naar camping La Viorna. Vanmorgen lopend naar Potes geweest, een aardige toeristische plaats, we maken een kleine wandeling langs de rivier. In de souvenirs winkels liggen hier ook houten klompen met 3 klossen er onder. Die hadden we eerder ook al gezien, heel merkwaardige dingen. Ook zagen we de piek waar we gister de bergbeklimmers zagen afdalen op de ansichtkaarten dus het is wel een erg bekende en spectaculaire piek. Morgen gaan we weer richting kust en verder naar het oosten.

Potes aan de rivier de Deva.