Algarve west

 

2012

Sagres is de plaats(samen met Lagos) van Prins Hendrik de Zeevaarder. De bekende zeevaartschool hier trok de beste cartografen, astronomen en navigators. Van hier uit vertrokken veel expedities en werden alle eilanden in de Atlantische Oceaan gekoloniseerd( Madeira, Azoren, Kaapverdische eilanden). Prins Hendrik had het volledige handelsmonopolie voor de hele Afrikaanse kust waaronder ook de slavenhandel. Bij Lagos zie je nog het gebouw waar de slaven verkocht werden!

Cabo de Sao Vicente

We zijn eerst naar de zuidwestelijke punt wezen kijken, bij Cabo de Sao Vicente met de vuurtoren. Het was nog vroeg dus nog geen bussen, wel de gebruikelijke stalletjes met toeristische waar. Ook nog bij het fort van Hendrik wezen kijken, is voor 3,7 miljoen euro(EU subsidie) opgeknapt. We zijn niet naar binnen geweest want de grote windroos hebben we al eens gezien Prachtige grote parkeerplaats met lantaarns trottoirs etc. erbij gemaakt maar een eenvoudige loosput voor de talloze camperaars die je hier rond ziet rijden, kon er niet af. Ik begrijp zo iets niet, er zijn toch echt wel camperaars die hier iets willen betalen voor zo'n voorziening.

 

 

 

 

 

In het ACSI boek stond nog een plaats bij een strand(Rua infante Dom Henrique) waar in de buurt een openbaar toilet(?) zou zijn. Er staan inderdaad een aantal campers en een Nederlander wijst ons de loosput(keurig met touwtje) op het terrein waar iedereen zijn toilet in leegt. Bij restaurant Mara Vista. Ook weer opgelost kunnen we weer ff vooruit. Best een leuke plek maar wij gaan nu omhoog langs de westkust, dit is ook nog steeds de Algarve. Hier vind je veel stranden waar ze aan branding surfen doen. Het is een natuurgebied waar met EU subsidie ook weer het een en ander is aangelegd, zoals uitkijkpunten waar je over planken naar toe kunt lopen. De uitzichten langs de kust zijn heel erg mooi. Je ziet hier ook steeds wandelaars en wat een bloemen staan er in bloei, prachtig. Ik kan wel een heel verslag maken met foto's van de bloemen, veel bloemen die bv bij de Ranzijn te koop zijn, maar ook die ik niet ken. Zo hebben we ook al diverse keren witte lis ( of iris?) gezien.We zijn via een verhard grind pad door het natuurgebied langs de kust gereden, prima te doen met de camper.

 

 

 

 

 

Van het strand Amado, waar dus veel gesurft wordt, naar het strand Bordeira. Bij het eerst was een groot parkeer terrein waar je niet mocht staan met een camper maar er stonden er toch diverse. Doorgereden want het was niet echt ons ding, wat een prachtige route zo langs de kust, we reden niet harden dan 20 km , af en toe stoppen en even over het plankier naar het uitzicht kijken. Bij strand Bordeira was ook een parkeerterrein waar men langs de kanten stond en er was geen verbods bord. We hadden de camper ergens schuin tussen gezet en dachten hier dan maar te blijven. We kregen het echter aan de stok met een Duitse camperaar die vond dat we verkeerd geparkeerd stonden(zijn uitzicht was weg!). Er werden bedreigingen geuit, nadat we onze koffie opgedronken hadden vertrekken we. We ziin de kerel helemaal zat en willen niet tegen het hoofd aan kijken. Het was voor ons toch al een plek van vooruit dan maar.

 

 

 

 

 

Monte Clérigo

We rijden 15 km noordelijker en komen bij praia de Monte Clérigo, wat een plekje. We staan geparkeerd langs de weg aan het strand, op de parkeerplaats is het verboden voor campers. Het dorpje is klein, allemaal kleine vakantiehuisjes, 1 snackbar en 2 restaurantjes(1 met wifi). Geweldige plek, we staan hier als enigste camper, prachtig uitzicht, het is erg rustig nu nog in het voorseizoen. Er komt een soort riviertje het strand op stromen, we horen nu de kikkers en krekels en het geruis van de zee.Heerlijk geslapen hier erg rustig zonder boze buurman. Eerst maar even weer een wandeling langs de kust gemaakt, echt prachtig hier.

Het strand van Monte Clérigo.
 

Na de wandeling rijden we naar Aljezur, op zoek naar een internet cafe(in de hoofdstraat!). Het restaurant in Monte Clerigo was 's morgens nog dicht. Aljezur heeft ook een CP( achter het openbaar toilet)bij de brug, waar een Esgotos put is. In het toilet staat dat men niet wil dat de camperaars hier water halen, wij hadden dit al ingenomen bij de bron langs de kant van de weg even voor Aljezur! Daarna gaan we weer verder we rijden nu de Algarve uit en komen in de Alentejo.