Aveiro

 

2012

Gisteren waren we in Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Klein beetje overdreven maar het heeft er wel wat van weg. Het ligt ook aan een lagune met diverse kanaaltjes door de stad. De bootjes die hier varen lijken ook een beetje op gondels. Voor de toeristen heeft men grote boten maar de vissers hebben smalle kleinere bootjes . Allemaal heel erg kleurig beschilderd en ook met afbeeldingen, soms pikant! Aveiro staat bekend om de vissers die met de bootjes het zeewier van de bodem schrapen wat gebruikt wordt als bemesting op de toch al vruchtbare grond hier. Verder is het oude station het mooiste pand in de stad met afbeeldingen van het vroegere leven in azulejos.

 

 

 

 

 

We troffen het, het was mooi zonnig weer, we hebben een behoorlijke wandeling door de stad gemaakt naar oa het station. De parkeerplek(N 40º11.245 W 8º23.914) is prima en vlak bij de oude stad maar om te overnachten te lawaaierig. Daarom rijden we een stukje noordelijker naar Bico(CP) verderop in de lagune. Ja maar 28 km ongeveer, maar om er te komen wat een toestand. Portugal heeft sinds januari voor diverse snelwegen een elektronisch tolsysteem. Je kunt een kastje kopen en weer inleveren waar je het gehaald hebt. Valt dus af, dan kun je als buitenlander “ergens” bv bij postkantoren of speciale winkels een vignet kopen voor € 20 dan kan je 3 dagen over de snelwegen racen. En je kunt ook achteraf met je creditkaart betalen maar dan moet je naar een Portugese site op het internet. De Portugezen zelf snappen het ook nog niet goed. We willen wel betalen maar het word je onmogelijk gemaakt. De snelweg in de Algarve, ook alleen elektronisch, wordt nu door alle toeristen gemeden. Het aantal ongelukken op de drukke N125 is weer dramatisch toegenomen nu. Maar wij moesten nu dus naar het noorden richting Porto, daar gaan 2 snelwegen praktisch naast elkaar bij Aveiro naar het noorden en de weg naar Viseu naar het oosten loopt er ook nog eens. De TT was geüpdate voordat we weg gingen maar stuurde ons dus wel de snelweg op, die we een stukje gevolgd hebben. Op de kaart was ook niet goed te zien hoe je dan rijden moest. We hebben diverse informatie over de diverse snelwegen die er onder vallen maar de nummering van de wegen laat ook te wensen over, onduidelijkheid alom. We krijgen dat bij Porto ook weer hier lopen ook diverse snelwegen om de stad. We kijken wel, misschien gaan we hierna het Douro dal in en met een grote boog om Porto.

De bekende kleurige vissershuisjes van Aveiro.
 

Na heel veel kleine plaatsjes en diverse smalle weggetjes uiteindelijk bij Bico(Murtosa) bij de haven aangekomen(N 40º43.833 W 8º38.898). Het is omdat het in het ACSI boek stond anders waren we allang omgedraaid van dit gaat niet goed. Later gaven de borden het wel aan. Hier lagen de diverse bootjes van de vissers, van hetzelfde type als in Aveiro, deze keer dus niet voor de toeristen. Men was bezig met het uitbreiden van de haven, bij de huisjes van de vissers staat een toiletgebouwtje. We stonden hier helemaal alleen op de parkeerplaats, maar er was van alles te zien. Men was hier tot 8 uur druk aan het werk? Heerlijk rustig overnacht, alleen in de loop van de nacht begon het te waaien en vreselijk hard te regenen. We zijn heerlijk blijven liggen tot half 10 en waren verbaasd dat er toch mensen aan het werk waren. En dat nog wel op hun nationale feestdag 25 april. Toen de ergste wind en regen over was zijn we vertrokken richting Porto.