De Douro langs.

 

2012

We zijn bij Porto de Douro overgestoken en langs de rivier naar Peso da Régua gegaan. Dit is ruim 100 km maar hier hebben we een dag overgedaan. Je rijdt niet harder dan 40 km maar het is een prachtig route die niet veel laag langs het water gaat maar vrij hoog met prachtige uitzichten. We zijn op de hele route maar 1 camper tegengekomen. In Porto was het behoorlijk druk maar even later waren we de drukte kwijt en reed het heerlijk rustig.

 

 

 

 

 

In Entre Os Rios rijden we even naar beneden en maken een wandeling door het dorp. Niet ver van het water zien we een kraan en ook een toilet. Je zou hier mooi kunnen overnachten maar wij vinden het nog te vroeg we komen tenslotte net van een paar dagen camping af dus rijden we weer verder. We krijgen rond 3 uur weer een bui maar het grootste gedeelte van de route hebben we het droog gehouden. Dit gebied Alto Douro staat als landschap op de Unesco werelderfgoedlijst sinds 2002. In het begin zie je nog nauwelijks druiventeelt maar daar waar de rivier zich splits komt een heel mooi stuk.

 

 

 

 

 

Iedere bocht geeft weer een ander vergezicht op de rivier, af en toe ga je wat verder van de rivier af maar ook dat is een mooie route. Regelmatig is er een Miradouro, jammer van het weer waar door het niet echt helder is.  In Peso da Régua overnachten we op de P bij de rotonde en vlak bij het water in het centrum. Hier zijn 4 officiële CP's met een gratis stroomaansluiting erbij. We treffen het er is er nog een vrij. N 41º05.043 W 8º 17.584  Aan de overkant zien we "Sandeman" boven op de berg staan. Na Peso da Régua zijn we naar het noorden gegaan naar Amarante, ook weer een mooie route. Dit is het centrum van de vinho verde, letterlijk groene wijn. Dit is een licht mousserende wijn(met een iets lager alcohol percentage) van nauwelijks rijpe druiven. De druiven worden omhoog geleid ivm nachtvorst en hangen dus hoog boven de grond en worden ook omhoog langs een boomstam geleid. We hebben hem inmiddels natuurlijk een keer geproefd, lekker wijntje, het doet een beetje aan prosecco denken.

Guimarães

Van Amarante zijn we naar Guimarães gereden, deze stad wordt wel de wieg van de natie genoemd. In 1109 werd hier Alfonso Henrique geboren, die riep zichzelf uit tot koning van Portugal en van hier uit veroverde hij het land op de Moren. We zitten nu in de dichtbevolkte provincie Minho, de Porugezen noemen het ook het groene paradijs. Het is inderdaad veel dorpen en stadjes na elkaar. Hier in Guimarães ziet het er ook allemaal heel verzorgd en netjes uit. We staan hier nu op de P bij het kasteel met nog 4 campers, er staat een bord dat je hier niet mag staan tussen 21.00 en 7.00. Inmiddels is het even voor 9 uur , de politie kwam, reed een klein rondje en hing een ketting op bij de inrit, liet ons met rust envertrok weer. N 41º26.970 W 8º17.338 Het zijn voornamelijk Portugezen , Spanjaarden en Fransen met een camper die we hier zien. Vanmorgen naar Braga gereden, we hadden een "wit weggetje" binnen door dat ook een gedeelte van de vinho verde route was. Zelfs langs de weg stonden bomen , alleen de stam dan, waarlangs de druivenstokken geleid werden. Het zijn maar kleine veldjes waar de druiven staan. Het plukken van de druiven kan volgens mij alleen met een trap, zo hoog gaan ze. Op een landje was een groepje mensen gras aan het snijden, dit lag helemaal plat geslagen door de regen dus werd het met de hand gedaan. We hadden het ook al op een ander veldje in schoven gebonden bij elkaar zien staan. Je kon zien dat er zaad aan zat,we vroegen waarvoor het was, een van de vrouwen sprak wat Frans, die vertelde dat het voor de koeien was.

Het kasteel in Guimarães waar Alfonso Henrique geboren werd.
 

Het is hier een echt landbouw gebied, je ziet ook overal dat er groenten worden verbouwd. We reden verder naar de bedevaartkerk Bom Jesus do Monte, deze ligt op een berg even buiten Braga. Het begon behoorlijk te regenen, dit was de eerste keer dat het weer de boel in de war stuurde voor ons. De kerk heeft een bijzondere lange trap, de berg stond in een wolk, het waaide en regende. Heel erg jammer. Geen foto´s gemaakt, we zijn maar richting Barcelos gegaan. Nog geen 30 km westelijker, het stopte met regenen en er was zelfs af en toe een flauw zonnetje. ,