Lissabon

 

2012

Lissabon heeft 1 grote stadscamping, camping Lisboa, een camping in een soort park.  Een camping met van alles erop en aan zelfs een hondenkennel, handig voor de hondenbezitters die de stad willen bekijken zonder de hond. Nog nooit zoiets gezien, op de plaats water, en een stortput, ook nog nooit gezien. Picknicktafel er bij, alles heel ruim opgezet maar in de wasruimtes nog geen haakje om je handdoek op te hangen. We zijn met de bus naar de stad gegaan, Lissabon is gebouwd op 7 heuvels, zegt men, ik denk dat het er echt wel wat meer zijn. De camping heeft diverse info plattegronden met buslijnen maar een en ander is zo ingewikkeld dat je moet wel even studeren voor dat je er uit bent. Wij zijn naar plein Rossio gegaan, koffie gedronken , met een pastel de nattes, hèt gebakje van Portugal.

 

 

 

 

 

Marinus heeft hier op het plein zijn schoenen laten poetsen, de man wilde er eerst niet aan beginnen want er zitten stukken met stof tussen. Maar na wat aandringen en een goede prijs denk ik , voor uit dan toch maar. Ze zien weer als nieuw :) . Daarna met de Santa Justa lift omhoog(en omlaag weer), de lift is gebouwd door Eiffel, ja dezelfde van de Eiffeltoren. Prachtig uitzicht over de stad naar oa het Rossio plein. Dan is natuurlijk een must als je in Lissabon bent ,een ritje met het houtentrammetje nr 28, dat de heuvels opkruipt in de wijk Alfama. Hij is meestal erg vol en af en toe heb je het idee we vallen om!

 

 

 

 

We hebben een OV kaart gekocht(bij Rossio) voor 2 dagen dus we kunnen in en uitstappen wanneer we willen. De kaart geldt ook voor het stuk naar de camping. De 2e dag zijn we bij Belem uitgestapt en eerst in het klooster Jeronimos geweest. De kerk die erbij hoort, daar kan je zo in , maar voor het klooster moet je een toegangsbewijs kopen. Je kunt een combikaart voor de toren van Belem en het klooster kopen. Ga je eerst naar de toren dan sta je bij het klooster niet in een lange rij te wachten en kan je zo doorlopen. Het klooster is ook een must voor Lissabon, ondanks de drukte. Ik dacht dat we redelijk vroeg waren, kwart voor 11, maar er stond al een lange rij. Toen we er uit kwamen was de rij 2 keer zo lang dus toch nog een beetje getroffen. De kloosterhof is prachtig ,een echt voorbeeld van de manuelino-Moorse decoratiestijl van Portugal. Je kunt het hier zelfs overdreven of absurd noemen al die versieringen. Kabels, knopen zeesterren alles wat met scheepvaart te maken heeft zie je. Daarna zijn we naar de Torre de Belem gegaan,ook een voorbeeld van manuelinostijl, deze toren moest vroeger in de gaten houden welke schepen de Taag opvoeren of tegenhouden. Toen zijn we de volkswijk Alfama weer ingegaan met trammetje 28 om daar ergens wat te eten. Daarna naar de kerk Sao Roche, qua interieur de mooiste kerk van Lissabon .Om daar te komen weer een stuk gelopen en met de elevator(de liften zitten ook bij het Ov kaartje) omhoog de wijk Bairro Alto in waar deze kerk staat. Het is een onoverzichtelijke stad, het zijn allemaal heuvels.

Het klooster Jeronimos met de kloosterkerk.

Er rijden tig bussen en trams(allemaal propvol), maar het kost heel wat studeren op plattegronden die niet allemaal duidelijk zijn. Dus steeds maar weer de weg vragen naar een bepaalde tram of lift. Oriënteer je van te voren waar je naar toe wilt en bekijk de route. De rit van de camping tot aan Rossio in het centrum duurt bijna 1 uur! Een stad met een aparte sfeer, maar wel veel verwaarloosde gebouwen en heel veel graffiti. Zeker Alfama is erg verwaarloosd. Mooi zijn de smeedijzeren en gietijzeren balkonnetjes die je overal ziet. Ook erg veel bedelaars met allerlei gebreken en misvormingen. Al met al zeker de moeite waard om te bezoeken maar wij vinden 2 (vermoeiende) dagen genoeg. Het is nu bewolkt en het motregent af en toe een beetje, dus wij hebben hebben het getroffen met 2 dagen prachtig weer in Lissabon. We gaan nu richting Sintra en dan naar het noorden.