Barcelos

 

2012

De nationale mascotte van Portugal is de haan van Barcelos. Er zijn een paar versies van de legende maar in het kort komt het hier op neer: Een pelgrim op weg naar Santiago d.C. wordt in Barcelos beschuldigd van diefstal. Als de rechter hem veroordeeld, zegt hij zijn onschuld te bewijzen door het laten kraaien van de gebraden haan van de rechter. Het geen gebeurde. Overal in de stad kom je hanen tegen, maar je kunt ze in heel Portugal kopen, allemaal heel erg kleurig. Ik had gelezen dat er 3 mei(overmorgen dus) feest zou zijn met een processie in Barcelos, vandaar dat we van Braga naar Barcelos gingen.

 

 

 

 

 

Het was droog geworden, we waren er rond 1 uur maar de stad was al over vol, overal afzettingen, er was een grote kermis. De politie raadde ons aan naar het zwembad(Picinas) te gaan daar konden we parkeren. N 41º31.700 W 8º36.940 Ruimte genoeg en er stonden nog een paar campers. De Portugese buurman kwam naar ons toe, hand geven, en probeerde het een en ander te vertellen. Moeilijk praten hoor met iemand die helemaal gaan andere taal spreekt. We begrepen dat er een optocht was, met karren, koetsjes versierd met bloemen en dat men bloemen naar de mensen gooiden. Een soort bloemen feest? We zijn het centrum in gelopen en het werd al drukker. Om 3 uur begon de optocht, versierde wagens muziekcorpsen , folklore groepen en allemaal hadden ze manden met bloemen, bloemblaadjes en dit werd naar het publiek gegooid. Op een gegeven moment kwamen er ook groepen van de andere kant zodat men elkaar passeerde. De straat lag ondertussen vol met bloemblaadjes en toen begonnen ook de elkaar passerende groepen naar elkaar te gooien. De chaos was compleet, wij hielden het voor gezien en zijn toen naar de camper terug gelopen. Daar stond het helemaal vol met geparkeerde auto’s. Het is er vreselijk druk dus we vinden het geen plaats om te overnachten. We hadden bij de VVV informatie gevraagd over 3 mei en inderdaad was er dan ook nog feest met processie.

 

 

 

 

 

Toen we weg reden was het ook een hele toestand om de stad uit te komen. Omdat er in Barcelos helemaal geen CP of camping is, zijn we naar de kust gereden. We staan op een Orbitur camping Rio Alto in Estela, N 41º27.763 W 8º46.423 Vandaag de slechtste dag tot nog toe gehad, het heeft bijna de hele dag geregend op af en toe een half uurtje droog na. Dit hebben we nog niet gehad, gister was het in Braga ook slecht maar toen we 's middags in Barcelos kwamen was het droog. Ik had het al op internet gezien dat de voorspellingen niet zo goed zijn. Vandaag dus echt een dag om naar de kapper te gaan, dan is dat ook weer gebeurd. We hadden met de fiets naar Povoa de Varzim gewild maar zien dat niet zitten, we rijden er dus met de camper naar toe. Boekje mee(wat en hoe in het Portugees), ik kon zo aanschuiven, er was niemand in de kapsalon. Zoals ik al verwachtte geen woord Engels of Frans. Het jongere hulpje sprak nog 5 woorden Engels maar toen hield het op. Het is niet geknipt maar helemaal met een mes gesneden en het viel me reuze mee. Marinus moet eigenlijk ook nodig, maar die wilde niet en stelt het nog even uit. ‘s Middags zijn we een stukje langs de kust weer richting Porto gereden naar Vila Cha een nog authentiek vissersdorpje. Op het strand lagen al de vissers spullen en boten, jammer dat het regende en dat er geen activiteiten waren. 3 mei dus weer richting Barcelos, we rijden weer naar de parkeerplaats bij het zwembad.

 

 

 

 

 

Toen we aankwamen was er volop ruimte, wij zijn de stad ingegaan, even over de markt/kermis gelopen. Nadat we een hapje gegeten hadden hielden we even siësta in de camper. In eens hoorden we weer een geschreeuw en liep de plek vol met auto’s. Eergister was er 1 “parkeerchef” nu waren het er ineens 3. Omdat de plek niet helemaal overzichtelijk was waar je nog kon staan, wezen zij de auto’s naar een vrije plek. Iedereen gaf ze een muntje(?) heel normaal blijkbaar hier, terwijl het toch gewoon een openbare plek is. Ook hier en daar chaotische taferelen omdat het vast liep. Wij zaten in de camper en vonden het vermakelijk om te zien hoe ze heen en weer renden. Om half 5 zijn we weer het centrum ingegaan, de hele middag was het droog en toen begon het weer te regenen. Heel erg jammer, met de processie liepen ook heel veel kinderen mee, iedereen was drijfnat. Als we de stad uitrijden is het droog en begint de zon te schijnen, we gaan naar Ponte de Lima hier niet zo ver vandaan.