Nazaré

 

2012

Van Lissabon is het niet zo ver naar Sintra. Door de navigatie dwars door Sintra gestuurd, echt weer kromme tenenwerk. We stonden notabene geparkeerd op de weg naar boven toe naar het kasteel. Toen we Sintra zelf in gingen was het droog, koffie gedronken met maar weer een pastel de nattes. We hadden eigenlijk bij het Nationaal paleis de Pena willen parkeren en dan naar een top willen lopen voor een mooi uitzicht op het paleis. Het zg sprookjes kasteel met alle stijlen door elkaar. De wolken hingen laag rond de berg dus dat had geen enkele zin, en het zag er ook niet naar uit dat het snel zou opklaren. In 1980 bij ons eerste bezoek aan Portugal zaten wij in Estoril en hebben toen die hele hoek bekeken. Vandaar dat we dit gebied een beetje overgeslagen hebben. De navigatie liet ons ook weer eens in de steek, in zo verre, Truus stuurde ons weer de meest onmogelijke weggetjes in. Het regende af en toe , we zijn maar langs de kust omhoog gereden door de kleine dorpjes richting Ericeira. Een gebied waar je regelmatig de witte molens ( a la Don Quichot) boven op de heuvels ziet staan. Bij Porto Novo drinken we op de P bij de brug koffie en zien dat er aan de overkant van de weg een openbaar toilet is waar we ons toilet even kunnen legen. We rijden het rondje over het schiereiland bij Peniche,langs de bijzondere rotskust, maar het is nog steeds geen mooi weer. Om te overnachten rijden we in Peniche naar een P bij de brandweerkazerne vlak bij de brug en het centrum (N 39º21.502 W 9º22.648).

Obidos

Van Peniche zijn we naar Obidos gegaan, daar is een parkeerplaats voor campers met voorzieningen(waar je wat voor betalen moet), het parkeren is gratis. Hier hebben ze het tenminste goed geregeld. Obidos is van het gehalte Marken, Volendam, maar eigenlijk wel een must. Het mooie vestingstadje heeft een (smalle) stadsmuur waar je helemaal rond de plaats kunt lopen. De hoofdstraat is vol met souvenirwinkels maar als je even in de straten hierachter kijkt is het rustig. Wel is alles heel erg verwaarloosd, een beetje onbegrijpelijk. Hier wordt toch het geld verdiend? Maar Obidos vonden we toch een 2e bezoek waard, ondanks dat er heel veranderd is sinds 1980.

 

Het ommuurde stadje Obidos.

Nazaré

Vandaar zijn we doorgereden naar Nazaré, we staan in de buitenwijk Sitio, hoog boven de stad. Dit is ook een uitzichtpunt waar de bussen ook naar toe rijden. Wij staan op een P op de rotsen N 39º36.288 W 9º22.648 Het verbaast me dat we hier alleen staan, ik had al op internet gelezen dat je in de stad vrijwel nergens kunt staan. We hebben hier een prachtig uitzicht en vanaf deze wijk gaat er om het kwartier een treintje(€ 1.15) naar beneden, dus als je al de trappen niet wilt lopen hoeft dat niet .Op het plein voor de kerk staan diverse stalletjes met zuidvruchten en noten. De vrouwen dragen nog de klederdracht van Nazaré, tig rokken over elkaar, sommige hebben ook een doek op het hoofd omgeknoopt en ze dragen wollen sportkousen. Het ziet er al met al een beetje mallotig uit. Ze showen er ook echt mee, als er een bus stopt staan ze te dansen met hun rokken optillend zodat je al de rokken ziet die er onder zitten. Er staat ook een man met een stalletje, die heeft zijn oude oma(80+) meegenomen en die zwaait al zittend op een stoel ook met al haar rokken en tilt ze omhoog. Gisteravond kwamen er laat toch nog ineens 3 Franse campers bij ons staan. Vanmorgen meteen met het treintje naar beneden gegaan en Nazaré even doorgelopen en vers brood gekocht. In de straatjes achter de boulevard zie je nog heel veel oudere vrouwen in traditionele kleding lopen. Nazaré was ooit een klein vissersdorp maar het is nu een (drukke) toeristenplaats. Op het strand zie je oudere vrouwen vis schoonmaken die op rekken gedroogd word. Er zaten er nu maar 2, we waren vrij vroeg en de bussen waren nog niet gearriveerd. Boven bij de notenverkopers wat pistache noten gekocht bij de man met zijn oma, blijkt ze toch nog maar 77 te zijn, het is dus denk ik zijn moeder. Oma beheerde wel de portemonnee, Marinus zei nog die spoort niet toen ze gister zo gek deed, maar dat viel denk ik reuze mee. Wij gaan nu weer verder richting Batalha en Fatima, het wordt dus vandaag kerkpad. Zoals op zo veel plekken in Portugal, vond ik in Sitio op de P een open netwerk met de Alfa antenne zodat ik dit vanmorgen kon plaatsen. In Portugal vind je vrij vaak een open netwerk(privé) maar ook van de gemeentes zijn er soms diverse wifi punten.

Het treintje van Sitio naar beneden naar Nazaré.