Pistoia

2019

Pistoia

Wil je Pistoia bezoeken dan is  Barco Reale de enigste camping of een CP. Omdat de camping een shuttle dienst naar Pistoia heeft was dit voor ons een reden om naar Barco Reale te gaan. Het is toch nog 20 minuten rijden maar je wordt bij het centrum afgezet(€6 retour pp). De meeste campings liggen richting Florence maar omdat we hier ook al een keer waren was het of deze camping of op een CP zonder voorzieningen in Pistoia. Het is al behoorlijk warm dan is het na een stadsbezoek prettig even te kunnen zwemmen en of te douchen.

 

 

 

 

 

's Morgens liepen we al voor 9 uur in de stad, veel keus in tijden is er nl niet. Het is nu nog heerlijk koel, er is in de binnenstad op het Domplein en in de straten rond om het plein op zaterdag en woensdagmorgen  een grote markt. Het is reuze gezellig, nadeel is wel weer dat je de mooie Pisaanse kerken/gebouwen niet goed kunt fotograferen. Wij hebben dus voor een rit terug om 16.40 gekozen. Zo hebben we even uitgebreid ergens kunnen eten. En in de middag valt het Italiaanse leven stil, veel winkels sluiten en dan zie je alleen nog toeristen in de stad.  Dan kun je weer de mooie gebouwen fotograferen.

De kathedraal San Zeno, waar het voorportaal er later bijgebouwd is.

Het Middeleeuwse plein Piazza del Duomo is het belangrijkste plein in de stad met de Duomo San Zeno en de klokkentoren met de gestreepte Pisaanse gevels van wit en groen marmer.Tegenover de Dom staat de doopkapel, het Battistero een prachtig gebouw in wit en groen marmer. Aan het plein staan diverse Renaissance paleizen, een ervan is het Palazzo Pretorio dat een prachtig gedecoreerde binnenplaats heeft. Het gebouw is nu nog steeds in gebruik als rechtbank. Je kunt de binnenplaats bekijken mensen die het gebouw verder in moeten gaan allemaal via een detectie poort.

De marmeren preekstoel in de S.Giovanni Fuorcivitas.

Dicht bij het plein staat de San Giovanni Fuorcivitas kerk met  een prachtige zijgevel. Pronkstuk in de kerk is de mooie marmeren preekstoel. Nog een kerk met zo'n mooie preekstoel is de S. Andrea kerk. Dit zijn de beroemde preekstoelen van Pisano. Ja het was kerkepad vandaag, de S.Bartolomeo in Pantano is een van de oudste kerken in Pistoia en is gebouwd in de 12e eeuw. Maar het zijn niet alleen maar kerken die het bekijken waard zijn, het Ospedale del Ceppo is opgericht in 1287 en doet nog steeds dienst als ziekenhuis. De mooie loggia is er later voor gebouwd met aan de bovenkant het kleurige majolica fries, met de 7 werken van barmhartigheid, de 7e zit trouwens links aan de voorkant. De ronde borden zijn de deugden(vrouwenfiguren!) hierom heen guirlandes van bladeren, bloemen en vruchten, dit is een Florentijns gebruik. Burgers die goede dingen doen zoals voedsel geven aan de armen, zieken troosten en het wassen van de voeten van vermoeide reizigers, de doden begraven.

 

 

 

 

 

Een van de gezelligste pleinen is ook een van de oudste pleinen Piazza della Sala met de bron met bovenop de kleine Florentijnse leeuw ,Pozza del Leoncino, die zijn poot op het geblokte wapen van de stad zet, teken van onderwerping. Pistoia was een aantrekkelijke buit voor Lucca en Florence maar werd tenslotte toch door de de'Medici ingelijfd. Pistoia was een vrij gestichte stad door kooplieden en bankiers in de 12e eeuw maar daar kwam dus in 1530 een eind aan. Nog even bij de Capella del Tau binnen gekeken een vrijtoegankelijke kapel die in het Marino Marini museum zit, een bekend kunstenaar uit Pistoia. Geen musea bezocht en ook het zilveren altaar in de dom niet bekeken, hier moet je je voor aanmelden en dan ga je met een groep naar binnen.

Certosa di Pavia

Zondagmorgen zijn we weer van de camping vertrokken en waren we met een halve dag rijden in Certosa di Pavia, dit ligt een stukje onder Milaan. Hier is een bekend klooster en bedevaartsplaats met een grote parkeerplaats met CP, €15 max inclusief stroom water en stort N45.25635º E9.13973º. Het klooster werd ooit gebouwd als mausoleum voor de adelijke Visconti familie uit Milaan. Ik zag dat er rondleidingen door een geestelijk werd gegeven, nadeel is dan wel weer het foto's maken wat verboden is. Het is de moeite waard om aan het eind van zo'n rondleiding met de geestelijke mee te lopen naar de vertrekken van de monniken. Eigenlijk woningen met bovenverdieping en tuintje! Verder is er een museum bij dat gratis is net als het bezoek aan de kerk. Er is veel over te vertellen maar wie geinteresseerd is moet het maar even googlen, zeer de moeite waard.

De ingang naar het klooster complex.
De kerk van het klooster.
Detail van de mooie gevel van de kerk.
Detail van het plafond in de kerk.
bwd  Set 1/2  fwd

De volgende dag rijden we via Zwitserland naar de CP in Lorsch, even boven Mannheim, €10, N49.65205º E8.57919º. De volgende dag 19 juni zijn we weer thuis en hebben deze reis 4109 km gereden in precies 2 maanden.