Semana Santa

 

2009

Orihuela

De week voor Pasen is de week Semana Santa(heilige week), dit jaar begon dat dus op zondag 5 april. Gedurende die week zijn er overal processies. Mooi om zo iets eens te zien en mee te maken gewoon tussen de bevolking en niet in een toeristische plaats. We hadden de stoelen al zien staan er ergens waren er vrouwen speciale takken aan het maken allemaal voor de processie. We zijn toen van La Marina na het eten weer naar Orihuela gegaan. Bij het grote centro comercial is een zeer grote parkeerplaats daar konden we nog net een parkeerplekje vinden want het was al behoorlijk druk.

 

We waren gelukkig net op tijd en zochten een plekje in een straat. Een lange stoet trok aan ons voorbij van jong tot oud, eentje zelfs met een speen in zijn mond. Honderden vrouwen in het zwart met een zwarte mantilla(hoge kam met voile) op het hoofd. Broedergenootschappen in boetekleding(lange mantel met de typische punthoeden). Veel groepen met mooie historische klederdrachten en alles ondersteund door muziek.

Broedergenootschappen.
 

 

Toen de ene groep voorbij was liepen we weer richting camper en kwamen we weer een andere groep tegen. Het ging nu richting kerk, hier werd het kruis weer naar binnen gedragen, na verloop van tijd kwam men weer naar buiten . De vrouwen met mantilla's werden vaak op de foto gezet, iedereen stond gezellig te praten met elkaar. De diverse muziekgroepen gingen weer klaar staan. Opvallend was dat het nu niet de langzame muziek was maar meer een marstempo, richting "huis" denk ik. Een heel aparte ervaring om dat eens mee te maken, echt tussen de Spanjaarden, toeristen heb ik niet gezien. Langzaam aan ging iedereen naar huis. Wij zijn die nacht op de parkeerplaats blijven staan. Op zich geen probleem, we stonden een beetje in een hoekje, maar het was wel rumoerig door de toch wel drukke weg die er langs loopt.         

Nijar

Die zelfde week maken we in Nijar weer een processie mee, deze keer van alleen maar vrouwen en kinderen in speciale kleding. Hier was de kleding alleen maar zwart en paars. De typische punthoeden werden nu ook door de kinderen gedragen. Weer een heel andere sfeer en muziek. De praalwagens werden wel door mannen en jongens getrokken. Ook weer heel apart om te zien en mee te maken.

In Nijar worden de praalwagens getrokken door mannen en jongens.
 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...