Athene

2018

Zondagmorgen toch weer regen, we bekijken de voorspellingen en het lijkt met de middag iets beter te worden . We wagen het er in de loop van de ochtend toch op. Niet dat het droog is maar onder een paraplu is het te doen. 20 minuten met de bus en dan met de metro 4 haltes verder en we zijn op het grote Syntagma plein tegen over het parlementsgebouw. Ieder uur is daar aflossing van de wacht van de mannen in hun typische kostuums met schoenen met pompoenen. Zondags om 11 uur is het een uitgebreide ceremonie, maar vandaag zijn er kransleggingen door diverse hoogwaardigheidsbekleders. Moeilijk te fotograferen met zoveel paraplu's voor je.

 

 

 

 

 

Dan lopen we naar de kathedraal van Athene de Mitropoli, hier is net een doop aan de gang. We hebben dit ritueel al eens vaker gezien in Griekenland, kindje dat uitgekleed wordt en poedelnaakt gedoopt. Naast de grote kathedraal staat een klein kerkje ook wel de kleine kathedraal genoemd de 12e eeuwse Panagia Gorgoepikoos. Een kerkje dat bekend is om zijn basreliëfs.

Het Syntagmaplein met daar achter het parlementsgebouw .

 

We lopen wat door de oude wijk Plaka aan de voet van de Acropolis waar het ondanks dat het nog steeds beetje regent druk is. Nadat we ergens wat gegeten hebben gaan we weer terug, morgen maar verder kijken.'s Avonds komt het weer met bakken uit de lucht, het is de hele dag niet droog geweest.

Maandagmorgen wordt het dan eindelijk droog en gaan we eerst boodschappen doen en daarna de stad in. We lopen een stukje door Plaka en Anafiotika, wijken onderaan de Acropolis. Plaka is een en al winkels voor de toeristen en Anafiotika een en al restaurants. Op onze weg naar Plaka kwamen we een leuk klein 16e eeuws kerkje tegen onder de ingang van een 5 sterren hotel. Kerkje stond in de weg dan bouw je het hotel(de ingang)er toch over heen, staat het meteen goed beschermd.

 

 

 

 

 

De bezienswaardigheid van Athene is natuurlijk de Acropolis, een 156 m hoog plateau met een aantal tempels met een monumentale toegang. De rots was een goed verdedigbare plek en 5000 jaar in gebruik en tot in de 19e eeuw voortdurend bewoond. In 450 voor Chr. werd door de volksvergadering van de stad tot de bouw van de nu nog bestaande tempels besloten. Voor die tijd was de stad ook al eens door de Perzen verwoest. De nieuwe stad moest een symbool zijn voor een nieuwe democratische maatschappij en verschillende politieke overtuigingen.

Als we wat gegeten hebben gaan we naar de Acropolis, lange rij bij de ingang natuurlijk, dat heb je met dit soort dingen. We kopen een combiticket € 15(reduced senior en 5 dagen geldig) voor Acropolis, Agora, Hadrianus bibliotheek en nog een paar archeologische plekken. Er wordt naar een identificatiebewijs gevraagd, zorg dat je dit bij je hebt het is zeker de moeite waard anders betaal je het dubbele. Acropolis alleen kost al € 20! Handig is je combiticket bij Agora of Bibliotheek te kopen waar de wachtrij kleiner is, dat spaart je het wachten bij de Acropolis.

Theater van Dionysos net buiten de Acropolis.
De Propylaeën, de zuileningang van de Acropolis.
Het Parthenon.
Altijd kranen en bouwstellingen bij het Parthenon.
bwd  Set 1/2  fwd

We lopen omhoog, een behoorlijke klim, en komen via de Propylaeën(zuilen ingang tot een heiligdom) op het plateau. Dan zie je voor je het Parthenon en links het Erechtheion, de 2 voornaamste tempels. Het Parthenon is gigantisch groot, wat een gebouw dat dus 2500 jaar geleden gebouwd is. De plek is helaas altijd ontsierd door kranen en bouwketen, jammer. Er is heel veel over te vertellen, voor wie geïnteresseerd is moet maar op internet kijken. Het Acropolis museum op het terrein is op maandag gesloten.

Dan maken we een wandeling rond het gebied en gaan naar de Romeinse Agora, het politieke centrum en de plek waar oa de markt was. Maar het mooiste hier is de zgn toren der winden, een achthoekige toren uit de 2e eeuw v.Chr. Het was een windwijzer en wateruurwerk, er moet onder ieder symbool een zonnewijzer zitten, dit is ons niet helemaal duidelijk. We vinden het genoeg voor vandaag, met trein, metro en bus zijn we om 6 uur weer terug.

Poort van Athena toegang tot de Romeinse Agora, de markt .

 

Dinsdag ons laatste dagje Athene, nu gaan we naar de wijk Monastiraki. We lopen van de metro richting centrale markt. Een mega grote overdekte markt met vis en vlees. De visboeren hebben veel een bepaald soort vis, bv de octopussen. Bij de slagers ligt veel open en bloot, bij sommigen ook keurig in vitrine of afgedekt met folie. Buiten staan de noten en kruiden stands. De lange Athinas weg doet erg aan een Bazaar denken, ik denk dat als je iets zoekt dat je het hier vindt. Tussen de winkels staat het kleine Kiriaki kerkje, het staat niet op de kaart en ook in geen een boek, merkwaardig het is zeker de moeite waard. En we treffen het dat het open is.

De overdekte markt voor vis en vlees.

 

Daarna kom je op het drukke maar gezellige Monastiraki plein. Op dit plein staat de Pantanassa kerk, het kloostertje Monastiraki waar de buurt en het plein zijn naam aan dankt. Ook deze is nu open, de kerken zijn vaak 's middags(of na 15.00 gesloten). Daarna door hele volle winkelstraten, met heel veel spullen voor de toeristen die wat willen kopen, nog even stukje over de vlooienmarkt.

 

 

 

 

 

De wijk Monastiraki grenst aan de oude agora van rond 600 v.Chr. Het oude Griekse marktplein en het politieke hart van de stad. Hier gebeurde alles en werd de democratie uitgeoefend. De rechtbank zat hier, de staatsgevangenis, de munten werden hier geslagen. Verder is er de mooie kleine Hepheastos tempel, met nog het dak er op. Deze tempel was gewijd aan de pottenbakkers en smeden, Hepheastos en Athena. Hij is iets ouder dan het Parthenon en in mijn boek staat dat deze tempel bij lange na niet die indruk van schoonheid en harmonie geeft. De geniale berekening van de perspectivische werking ontbreekt. Het zal wel maar als we hier rondlopen vind ik het leuker, er zijn meer dingen te zien en het is rustiger. Het Parthenon is zeer groots en heel indrukwekkend, zelfs nu zonder dak, maar de mega drukte en eigenlijk voor een ongeoefend oog de geniale bouwtrucjes, ik zie het niet. Hier zien we bv leuke bank bij het kerkje, stratenplan, rioolstelsel, gedeelte van wateruurwerk. We lazen dat dit een indicatie voor de spreektijd was een soort zandloper dus.

De Hepheastos tempel boven op een heuvel.
De oude agora met in de verte de Hepheastos tempel.
De grote beelden bij het Odeon van Agrippa op de agora.
Kerk van de heilige apostels op de agora.
bwd  Set 1/2  fwd

De grote lange Stoa met 2 verdiepingen werd in 1953 gereconstrueerd en is nu een museum voor de vondsten op de agora. Vroeger zaten in deze langgerekte zuilenhal aan de dichte achterkant winkeltjes, beneden maar ook boven! We gaan we in een van de gezellige restaurantjes langs het oude forum terrein iets eten met een gezellig live muziekje erbij. Ons combiticket is ook geldig voor de Hadrianus bibliotheek hier vlakbij, maar als we daar aankomen zien we dat die net gesloten is, dicht om 15.00, belachelijk. We vinden het dan wel genoeg en gaan via de gezellige Athinas weer terug naar de metro. De volgende dag vertrekken we en rijden langs de kust oa door Nea Peramos en Megara, dit gebied is kort geleden ook door de brand getroffen en vorige week waren hier hevige modder overstromingen.