Gjirokaster

 

2012

Vlak voor Sarandë buigt de weg af naar het binnenland naar Gjirokaster. Sarandë zijn we niet in geweest daar waren we vorig jaar al en ook niet naar Petrit in Ksamil geweest, hier was het geen weer voor. Bij Mesopotam vinden we een mooie rustige overnachtingplaats bij een school/postkantoor. Op het kleine pleintje links vlak voor de brug, rijd je omhoog het dorp in en gelijk rechts. N 39.91125 E 20.10335

 

Vanmorgen eerst naar Syri i Kalter of wel het Blauwe Oog, dit is een diepe onderaardse bron waar per seconde ruim 7 kuub water omhoog komt stromen van 10º. Omdat het zo diep is ziet het heel erg blauw. In 1980 was het ruim 8 kuub en in 2002 was het maar anderhalf en in 2005 ruim 7 dus het wisselt blijkbaar nog al eens. Dit was vlak bij onze overnachtingsplek, dus we zijn er bijna als eerste. Bij de ingang betaal je en dan is het nog een paar kilometer rijden over een smalle weg. Aan het eind is een kleine parkeergelegenheid bij een restaurantje, 100 m verder komt het water met een reuze snelheid omhoog. We waren weer mooi op tijd als we terug rijden komen er al diverse auto's deze kant op. De route naar Gjirokastër is een prachtige route door de bergen.

Syri i Kalter, het blauwe oog, een natuurverschijnsel.

Gjirokaster

Gjirokastër, stad met de duizendtrappen, staat ook op de Unescolijst. Je kunt prima naar boven rijden tot aan de oude stad waar wel wat parkeergelegenheid is. We lopen naar boven naar het kasteel en lopen wat rond in de stad en eten ergens wat.

Gjirokaster, stad op de Unesco werelderfgoed lijst.

Dan gaan we via Tepelene weer naar Fier, we willen niet de route door het oosten over Korcë rijden omdat die zo slecht is. Dit had ik van een andere camperaar gehoord. Nou dat hebben we geweten, na Tepelene rijden we in het dal van de Vjosë rivier de weg is niet slecht maar bar slecht. Later komen er af en toe stukken die goed zijn maar ook weer hele slechte stukken die heel bar zijn. Op de kaart wordt dit als een rode weg aangegeven.

 

 

 

 

 

We denken langs Ballsh te komen en daar een overnachtingsplek te zoeken, maar ineens rijden we op een spiksplinter nieuwe weg. Ik zie afslagen naar dorpjes die helemaal niet op mijn beiden kaarten staan en Ballsh komen we helemaal niet tegen. (Later zie ik dat er een nieuwe weg geplanned staat) De route is niet lelijk en we hebben nog nooit zoveel herders met kuddes gezien. (Thuis lees ik dat we zuidelijker hadden moeten rijden over Sevaster!!! Maar dan denk je een rode weg op de kaart) We komen tenslotte even ten zuiden van Fier uit. We rijden een keer van de hoofdweg af om een plekje te vinden, niets. We mogen bij een benzinepomp staan maar we vinden het te druk. Dan Fier maar door en even ten noorden hiervan is het Ardenica klooster. N 40º50'45" E 19º39'38" Ik ga er dan vanuit dat hier wel een parkeerplek zal zijn.

 

 

 

 

 

Van de grote weg is links af naar Kologne en dan nog een eind de berg op omhoog. Het is al donker als we hier aankomen, ja soms valt het niet mee maar dit is onze eerste keer dat we zo hebben moeten zoeken naar een plekje. Het is niet echt een parkeerplaats maar een soort rotonde waar we aan de zijkant kunnen staan. Goede keus geweest gister om toch door te rijden naar het Ardenicaklooster, heerlijk rustiggeslapen. In mijn boekje staat dat de openingstijden variabel zijn, we treffen het dat het zondag is. In de kloosterkerk was een Byzantijnse mis aan de gang, er werd flink met wierook geslingerd en aan het wierookvat zaten ook allemaal belletjes. bij de ingang weer de gebruikelijke bordjes niet fotograferen. Er waren maar een paar mensen, maar toen wij weg gingen stond er beneden een stalletje met verkoopwaar en ja hoor er kwamen al snel diverse auto's aanrijden. We waren dus net op tijd voor de drukte uit.

 

 

 

 

 

Toen via de snelweg, vierbaans, naar Rrogozhë, alleen als er een dorp is komt er even een rotonde en houdt de snelweg even op. Maar we rijden 90 de maximale toegestane snelheid, pure luxe. Denk niet dat het saai is want je ziet van alles, mensen die langs de weg lopen, fietsen, soms ook op de grindstrook(vluchtstrook is er niet) naast de weg tegen het verkeer in. Op eens ook een brommer tegen het verkeer in langs de kant. Je aandacht kan echt geen moment verslappen. Bij Rrogozhinë buigen we af naar het oosten richting Elbasan. Ineens zie ik een "warme" bakker, meteen stoppen. Brood kopen is geen probleem, ieder klein winkeltje verkoopt wel Buke, maar vaak witte voorgesneden broden, soms ook bruin, niet echt vers.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...