Elbasan

 

2012

In Elbasan zie je de trieste overblijfselen van de oude staal industrie uit de communistische tijd. Elbasan lag vroeger op de belangrijkste route van het Romeinse rijk de Via Egnatia. Het verbond Rome via Brindisi daarna Durrës met het centrum van het Oost Romeinse rijk: Byzantium. Voor de kruisvaarders was de Via Egnatia de snelweg over land naar Constantinopel en het Heilige Land. Deze route volgen automobilisten ook nog steeds als ze via Albanië het land uitrijden naar Macedonië of Griekenland. Er is in dit land heel veel geschiedenis waar wij nauwelijks iets van af weten.

 

 

 

 

 

In Elbasan gaan we op zoek naar een wat luxer restaurant misschien dat de keus hier wat groter is. En dat klopt, ik wil nu wel eens de Albanese specialiteit Tave kosi proberen. Dit staat in de Dominicus gids, het is lam of kip met yoghurt en eisaus uit de oven. Het staat zowaar op de kaart ,wat gegrilde groenten erbij, weer eens even wat anders. Een mooi restaurant met mooie tuinen binnen de oude stadsmuur. Met wat drinken erbij voor nog geen €20 gegeten dus dat luxe valt hier erg mee. Later hoor ik dat het een specialiteit van Elbasan is. Het is erg veel fastfood, pizza en byrek, bladerdeeg flappen gevuld met kaas of wat anders. Leuk om eens wat anders te proberen, niet verkeerd maar ik denk dat ik lam had en met kip lijkt het me lekkerder.

 

We lopen daarna een stukje door de stad maar rond half 3 valt het leven plat in een stad, wil je de reuring moet je 's morgens zijn, moet je er doorheen rijden dan is 's middags een betere tijd. Even ten zuiden van Elbasan liggen de "populaire" thermische baden van Llixha, bronnen met sulfaathoudend water van 50º. Goed voor allerlei kwalen! Ik dacht het is niet ver en op het platte land, een goede plek voor de nacht. Wat een toestand om het te vinden. Eerst moet je in een grote stad waar nauwelijks richtingsborden staan de goed weg de stad uit vinden, dat gaat vrij snel maar dan gaat het helemaal fout, we rijden veels te ver. Diverse keren gevraagd , verkeerde kant op gestuurd zou nog maar 3 km verder zijn. Weer een heel eind terug rijden we zijn veels te ver. Een meisje vertelt ons, keurig in het engels, dan moet u in die plaats maar weer even vragen. Dat is goed zeg ik tegen haar maar ik weet niet wannneer ik daar ben want bij de dorpen staan geen naamsborden. Ja dan moet ze lachen, dat is zo. Wij zijn ergens met de weg mee naar rechts gegaan maar daar moesten we rechtdoor. Het is voor de afslag naar Cerrik die wel aan staat. N 41.03550 E 20.07249 Eindelijk komen we er aan,(nergens borden) er staan diverse hotelletjes die hun eigen baden hebben, dat zijn dan de badkuipen, tenminste bij de kleine pensions staan die naast het huis, overal lopen slangen en brengt men het warme water naar een bad toe.

Llixha, kuuroord met thermische baden van sulfaathoudend water.

Het is allemaal heel kleinschalig, oud en vervallen en er lopen alleen maar Albanezen. Er is een marktje, we kopen er wat fruit en we worden ook al weer aangesproken in het Italiaans. Wij zijn vandaag de bezienswaardigheid. Vanmorgen vroeg nog even een rondje door het dorp, het stelt allemaal niet veel voor maar dit vinden we 10 x leuker dan zo'n grote stad. We zien veel ouderen die hier komen kuren? Vroeger werden de werknemers uit de chroom industrie hier naar toe gestuurd als ze ziek waren. We zien hier ook veel oudere vrouwen die lopen en breien tegelijk, heel apart. Ook hier weer een praatje(in het Italiaans), ik vraag of ik een Albanese/Chinese fiets even mag fotograferen, we hebben er al zoveel gezien maar nog niet gefotografeerd. Terug moeten we weer Albasan door, chaos natuurlijk, maar alles gaat redelijk relaxed.

Elbasan

 

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...